A więc dane dotyczące tego konkretnego ekspandera znajdują się tutaj:
https://protosupplies.com/product/lcd-i2c-interface-adapter/Wynika z tego, że adres domyślny jest 0x27. A1 A2 A3 są podpięte pod VCC. Jest również konfiguracja pinów na pcb eksp....

W konfig. lcd mam ustawione tak:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Zmieniony lcd na 2x16.
Konfig pinów:
język c
W konfig I2C ma tak:
język c
main.c
język c
Efekt jest taki, że dioda miga co 1s, a na wyświetlaczu w zerowej linii kwadraty. Jak odkomentuję w pętli wyświetlanie napisu
"Test_I2C", to dioda zmienia stan wolniej.
Mam urządzenie, gdzie jest ten wyświetlacz 2x16 i dołączony do niego taki sam ekspander. Tam wyświetlanie działa, ale to
nie moje urządzenie.
Przy zastosowaniu programu z biblioteki Mirka MK_LCD i MK_I2C, ustawieniu adresu na 0x27, kwarc 20MHz nie działa wyświetlanie.
W Mirka poradnikach wszystko śmiga. O czym jeszcze zapomniałem. Gdzie robię babola ?