Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

KURS HOME ASSISTANT

Chcesz zautomatyzować swój dom bez skomplikowanego kodowania?
Zastanawiasz się nad wyborem sprzętu, oprogramowania i aplikacji?
Od czego zacząć przygodę z HA? Co będzie najlepsze na start?

Nasz kurs Home Assistant nauczy Cię krok po kroku, jak łatwo zautomatyzować swój dom i oszczędzić na rachunkach za prąd i ogrzewanie. Bez chmur, bez zbędnych abonamentów. Twoja przygoda z Home Assistant zaczyna się tutaj!

↓↓↓

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz wypisać się w dowolnym momencie.

Teraz jest 15 lip 2025, o 16:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
    PostNapisane: 12 kwi 2025, o 19:21 
    Moderator

Zapraszam - zobacz to proste, łatwe i psijemne :D

cytowanie selektywne  Cytuj  
    PostNapisane: 14 kwi 2025, o 14:14 
    Użytkownik

Skorzystałem i gorąco polecam bo warto .
    Pozdrawiam serdecznie.
    Obrazek

PostNapisane: 21 cze 2025, o 16:18 
    Użytkownik

Dzień dobry wszystkim. Właśnie odkryłem jak przywrócić w najnowszym eclipse zakładkę AVR, gdzie można zmieniać typ procesora i częstotliwość taktowania. Poniżej zamieszczam kilka zrzutów ekranu, gdzie widać jak to zrobić.

U mnie to zadziałało na wersji 2025-06.
    Obrazek

Tworzymy nowy projekt: File->New->C/C++ Project
    Obrazek

Następnie wybieramy C Managed Build i klikamy przycisk Next>
    Obrazek

W nowym oknie wpisujemy nazwę projektu, wybieramy AVR Cross Target Aplication->Empty Project i klikamy Next>
    Obrazek

Następnie odznaczamy ptaszka przy Debug i klikamy przycisk po prawej stronie na dole Adwanced Settings...
    Obrazek

Z listy po lewej stronie wybieramy Project Natures i klikamy przycisk po prawej stronie Add...
    Obrazek

W wyskakującym okienku Confirm Project Nature update klikamy przycisk OK
    Obrazek

W oknie Select Nature wybieramy AVR Nature i klikamy przycisk OK, potem Apply and Close
    Obrazek

W nstępnym oknie klikamy Finish
    Obrazek

To już wszystko. We właściwościach nowo utworzonego projektu jest zakładka AVR
    Obrazek

PostNapisane: 22 cze 2025, o 22:58 
    Moderator

janusz17 napisał(a):
    W oknie Select Nature wybieramy AVR Nature i klikamy przycisk OK, potem Apply and Close

I tak trzeba klikać pierdyliard razy dla każdego nowo zakładanego projektu - dla mnie to MEGA MASAKRA i spróbuj mi uzasadnić ale rzeczowo dlaczego tak się męczyć zamiast użyć tej wersji o której mowa w poradniki gdzie nie trzeba tyle tego głupiego klikania robić.

Co gorsze wracasz za rok do tego swojego nowszego eclipsa i zapomniałeś tych kroków i znowu szukasz swojej instrukcji - totalny nonsens - no chyba że jakoś rzeczowo to uzasadnisz dlaczego tak się męczyć warto jak pokazałeś - to zrozumiem ;)

PostNapisane: 23 cze 2025, o 07:30 
    Użytkownik

Ten post napisałem, nie po to, żeby kogokolwiek przekonywać do stosowania tej metody. Każdy zrobi jak mu pasuje. Mnie tylko nurtowało od początku dlaczego znika ta zakładka AVR. Zresztą na początku kiedy zamieściłeś Mirku ten poradnik o Eclipse i napisałeś, że w nowych wersjach są problemy z kompilacją mocno się zdziwiłem. U mnie wszystko było OK. A to dla tego, że zaimportowałem taki podstawowy projekt "czysty_szablon", z poprzedniej wersji eclipse. Okazuje się, że wtedy te wszystkie ustawienia także się importują i nie ma żadnych problemów. No więc pomyślałem, że skoro tak się importuje, to gdzieś muszą być te ustawienia. Ponieważ udało mi się je znaleźć, to postanowiłem się tym podzielić z szanownymi Użytkownikami tego forum. Tylko tyle.

PostNapisane: 23 cze 2025, o 09:03 
    Moderator

janusz17 napisał(a):
    Ten post napisałem, nie po to, żeby kogokolwiek przekonywać do stosowania tej metody. Każdy zrobi jak mu pasuje. Mnie tylko nurtowało od początku dlaczego znika ta zakładka AVR. Zresztą na początku kiedy zamieściłeś Mirku ten poradnik o Eclipse i napisałeś, że w nowych wersjach są problemy z kompilacją mocno się zdziwiłem. U mnie wszystko było OK. A to dla tego, że zaimportowałem taki podstawowy projekt "czysty_szablon", z poprzedniej wersji eclipse. Okazuje się, że wtedy te wszystkie ustawienia także się importują i nie ma żadnych problemów. No więc pomyślałem, że skoro tak się importuje, to gdzieś muszą być te ustawienia. Ponieważ udało mi się je znaleźć, to postanowiłem się tym podzielić z szanownymi Użytkownikami tego forum. Tylko tyle.

Ja nie mam nic przeciwko temu że to opisałeś, ten sposób jest znany od dawna i celowo go pomijam w poradniku bo TAK przez to że trzeba wykonywać te wszystkie dodatkowe durne kroki, to sprawia tylko same problemy i to nawet jak ktoś wie o co chodzi. Ja potrzebuję mieć dla moich widzów, czytelników poradnik który działa w 1000000% bez zmian i dlatego go zrobiłem. A ten sposób który opisałeś jak mówiłem już dość dawno i coraz częściej pojawia się w internecie tylko jak znam ludzi, którzy na początku się na to klikanie napalili tak później szybko zapał gaśnie i każdy woli normalną - pracę bez udziwnień a to zapewnia ostatnia wersja ECLIPSE 2024 .... rozumiesz? Nowsze wersje ECLIPSE 2025 nie wnoszą NIC NOWEGO ani czegoś POTRZEBNEGO dla pisania projektów dla AVR tak jak to się robiło od LAT.

Więc jeśli ktoś jest ;) sorki za określenie - masochistą to może sobie klikać ile wlezie i używać kociego eclipse 2025

Strefa czasowa: UTC + 1