Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 17 cze 2024, o 14:06


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 sty 2024, o 14:19 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 sie 2019
Posty: 92
Pomógł: 0

Witam,
zabrałem się za próby z pilotem podczerwieni i wysyłaniem sygnałów RC5 z pilota do odbiornika. Pilot posiada procesor ATmega48P (kwarc wewnętrzny 8MHz), odbiornik podłączony jest do ATmega168P (kwarc zewnętrzny 20MHz).
Z Bluebooka pobrałem prawie cały gotowy program do pilota.
Wprowadziłem kilka zmian w programie i teraz prezentuje się następująco:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Po podłączeniu oscyloskopu do sygnału na odbiorniku podczerwieni mam 5V, natomiast w momencie podania sygnału z pilota pojawia się sygnał (prawdopodobnie taki jak powinien być). Pojawia się 13 razy spadek z 5V do 0V z częstotliwością ok 36kHz.


Do odbierania sygnału wykorzystałem program z Bluebooka (RC5_decode). Niestety nie jestem w stanie odebrać sygnału.
W pliku ir_decode.h zmieniłem:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


W pliku ir_decode.c zmieniłem:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


W moim pliku main.c kod wygląda następująco (usunąłem fragmenty odnośnie wyświetlania liczby) :
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Po każdym wciśnięciu przycisku na pilocie powinna zmieniać mi się wartość "liczba" o 1 w górę. Pominięty fragment do wyświetlania liczby działa na pewno poprawnie, wyświetla mi każdą liczbę jaką sobie wpiszę.
W którym momencie popełniam błąd? Wydaje mi się, że źle dokonuje odbioru sygnału, natomiast nie do końca rozumiem gdzie popełniam błąd. Proszę o nakierowanie mnie na rozwiązanie problemu.
Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

------------------------ [ Dodano po: 20 minutach ]

Tutaj przebieg z oscyloskopu na odbiorniku podczerwieni. Taki sygnał wchodzi na procesor.
Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 sty 2024, o 20:47 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 27255
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1041

Johnnny94 napisał(a):
Tutaj przebieg z oscyloskopu na odbiorniku podczerwieni. Taki sygnał wchodzi na procesor.

No toż przecież widać jak byk że to nie jest kodowanie RC5

Poza tym proponuję podglądać to najtańszym analizatorem stanów logicznych za 30-40zł z allegro i oprogramowaniem saleae - będzie widać tysiąc razy lepiej i nawet będzie można zdaje się dekoder w nim sobie włączyć. Oscyloskop do takich zabaw to przeżytek

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 sty 2024, o 12:06 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 1151
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 93

Jak masz to podłączone?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO