Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 24 sty 2025, o 00:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 lut 2013, o 20:15 
Nowy

Witam. Mam problem, lecz nie mam pomysłu jak go rozwiązać. Posiadam czytnik RFID z wyjściem TX (5V). Kod jaki odbieram z przykładowego transpondera to: 0A00A295DD . Każdy odczyt składa się z 10 znaków. Potrzebuję program w którym będzie zadeklarowany 1 lub 2 transpondery. Po odczycie musi nastąpić ich porównanie. Jeśli transponder się zgadza z zapisanym w programie następuje zmiana stanu pinu np komenda toggle. Myślałem trochę nad tym i chyba najlepiej było by zadeklarować w tablicy oraz robić odczyt i porównywać. Niestety nie wiem jak dokładnie zadeklarować to w tablicy (jakie zmienne), oraz w jaki sposób porównać. Może ktoś mi pomóc? Ewentualnie dać jakiś przykład? Uart musi być ustawony na 19200 bodów. Docelowo będzie Atmega128 (ze względu że posiadam ich dużo), lecz do testów wystarczy atmega16 (taką mam na płytce ewaluacyjnej). Prosił bym o pomoc. Jeśli coś przeoczyłem to proszę pytać. Dziękuję i pozdrawiam Marek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 lut 2013, o 20:16 
Nowy

Liczba przedstawia ID transpondera RFID. Muszę zrobić urządzenie, które odbierze ID przez UART i porówna z zapisanym w programie, jeśli się zgadza zmiana stanu pinu. Nie wiem czy konwersja to dobry pomysł w tym przypadku. Ale jeśli tak to prosił bym o fragment przykładu jeśli jest możliwość.

PostNapisane: 1 mar 2013, o 20:08 
Nowy

Witam, dziękuję za odpowiedź. Niestety nie pomoże mi to za dużo, ponieważ nie umiem jeszcze C. Że tak powiem dopiero "wchodzę w C", dlatego też tak jak sam tytuł mówi chciał bym to zrobić w BASCOM.

PostNapisane: 21 kwi 2013, o 21:50 
Nowy

Witam ponownie. Pozwolę sobie odświeżyć, ponieważ nadal nie wpadłem na to jak sobie poradzić z tym problemem. Urządzenie nadal docelowo na atmega128 (mam już uP na płytce ewaluacyjnej). Czy mógł by mi ktoś pomóc w Bascom? Był bym wdzięczny. Myślałem nad czymś w stylu: Odczyt transpondera, porównanie z transponderami zapisanymi w pamięci (może jakiejś tablicy), po odbiorze i porównaniu które było by w pętli wykonanie zmiany stanu pinu procesora. Problem jest w tym że nie wiem jak zrealizować odbiór (zmienne) oraz jak zapisać w pamięci transpondery i porównać. Proszę o pomoc.

PostNapisane: 25 maja 2013, o 22:14 
Nowy

Witam ponownie. Sprawa nadal stoi ponieważ próbowałem na różne sposoby ale nie mogę ugryźć tego w bascomie. Głównie chodzi o odbiór przez UART HEXa dokładnie:4700740D78 i porównanie z zapisanym w programie. Jeśli odebrany HEX jest inny niż zapisany w programie to już coś tam.... Nie wazne co bo to nie problem głównie chodzi o zadeklarowanie 4700740D78 i odbiór nieznanego HEXa ale również 10 znaków i porównanie. Proszę o pomoc.

PostNapisane: 27 maja 2013, o 22:26 
Użytkownik

Hej, porównanie 10 znaków można zrobić tak
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język basic4gl
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Odbieranie przez UART z porównaniem można zrobić tak

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język basic4gl
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Autor postu otrzymał pochwałę

Strefa czasowa: UTC + 1