Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 4 gru 2024, o 21:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Jaki poradnik chcecie?
Ankieta wygasła 5 mar 2013, o 14:52
Ogólne podsumowanie różnych sposobów komunikacji między modułami/procesorami, pokazanie protokołów do tworzenia sieci multi-master. 11%  11%  [ 28 ]
Praktyka, problemy z danymi interfejsami, jakie możemy napotkać pułapki, na co zwracać szczególną uwagę itp. 6%  6%  [ 15 ]
O algorytmie sterowania PID w C 14%  14%  [ 33 ]
O filtrach cyfrowych 8%  8%  [ 20 ]
Kompletne wytłumaczenie nadawania w standardzie RC5 8%  8%  [ 20 ]
O metodach jak największej energooszczędności w projektowaniu (tryby uśpienia oraz możliwosci wybudzania) 13%  13%  [ 32 ]
O wielowątkowości na AVR 16%  16%  [ 38 ]
Integracja Eclipse z Doxygen w celu tworzenia dokumentacji projektów dla AVRów 5%  5%  [ 11 ]
AVR jako klient HTTP. 12%  12%  [ 30 ]
Komunikacja z modułem GSM przy wykorzystaniu bibliotek MK_USART 7%  7%  [ 17 ]
Liczba głosów : 244
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 mar 2013, o 11:44 

kidcowboy napisał(a):
patol napisał(a):
Ciekawy artykuł o PID jest tu: http://www.embedded.com/design/prototyping-and-development/4211211/PID-without-a-PhD co prawda w "dzikim" języku, no ale ten język to podstawa, szczególnie w elektronice i informatyce.

Pewnie że "ciekawy" czytałem nawet lepsze i nawet takie co miały niby kod w C niestety żaden nie działał.

http://www.embeddedheaven.com/pid-contr ... nguage.htm
Ten przykładowy algorytm niestety z bomby mi się nie podoba po pierwsze - przeregulowanie jest 20 % !!! w czasie nie wiadomym jakim 5 sekund? 5 minut czy 5 godzin ??...
Poza tym jak dobrać nastawy ? kp,kd,ki ?? Na pałę ?? Poza tym tłumaczenie jest słabe ... Nie o to chodzi :(

No sam z siebie regulator PID tych wartości nie dobierze, trzeba zrobić badania. Są też stosowne artykuły na ten temat.

Chodzi o samą implementację PID w C na procesory. W linku który podałem wcześniej jest tylko sam urywek..........
Chodzi o wyjaśnienie co, po co, dla czego. Jak u Mirka.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 mar 2013, o 12:38 
Użytkownik

kidcowboy napisał(a):
Poza tym jak dobrać nastawy ? kp,kd,ki ?? Na pałę ?? Poza tym tłumaczenie jest słabe ... Nie o to chodzi :(

No i tu poruszyłeś bardzo ważną kwestie. Jak dobrać nastawy PID? Są odpowiedni metody (np. Zigera Nicholsa) ale powiedzmy sobie szczerze używanie tych metod jest dość trudne a czasami wręcz niemożliwe lub też nieopłacalne. Według raportu międzynarodowej organizacji automatyki (czy jakoś tak) w 2000r ok 70% regulatorów PID pracowała na nastawach domyślnych...

To chyba obrazuje że znalezienie optymalnych nastaw regulatora PID jest dość trudne i czasochłonne.
I tak w praktyce to często wygląda to tak jak piszesz. Dobieramy na przysłowiową "pałę". Oczywiści bardzo ważne jest doświadczenie osoby która ustawia nastawy regulatora. No i zawsze można oszacować na "oko".

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

W sumie do następnej ankiety można by dorzucić coś o regulatorach rozmytych i ich implementacji w C dla AVR/ARM
Oraz o tzw. tablicach Look-Up-Table

PostNapisane: 3 mar 2013, o 11:06 

Ciekawy link o implementacji PID
http://www.embeddedheaven.com/pid-contr ... nguage.htm

PostNapisane: 29 mar 2013, o 00:28 
Użytkownik

Co do wyświetlaczy to już w dużym stopniu ogarnąłem temat (aczkolwiek jak powstanie na ich temat jakiś poradnik to się nie obrażę).

Co do PID to byłoby super, filtry cyfrowe też bardzo ciekawy temat. Coś się ruszyło w tych kwestiach? :)

PostNapisane: 8 kwi 2013, o 19:08 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):

Link umarł...

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Ma ktoś backupa?

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

Mam: http://web.archive.org/web/201208151200 ... nguage.htm

PostNapisane: 16 sie 2013, o 18:18 
Użytkownik

Stanley napisał(a):
Kompletne wytłumaczenie nadawania w standardzie RC5.
Jest to raptem ze 20-30 linijek kodu, ale wytłumaczenie każdej po kolei co się dzieje i dlaczego właśnie tak, a nie inaczej na pewno by pomogło nie tylko mnie. Nie widziałem poradnika nigdzie w Internecie z implementacją podczerwieni. Dokładne wytłumaczenie jak działa Timer w trycie ICP, dlaczego to działa jak się przekręca licznik, itp. Formowanie ramki. Full-komplet od A do Z. Jeżeli za błahe to przepraszam, ale na pewno jest sporo osób na forum, którym nie sprawiłoby to problemu, ani nie zajęło specjalnie dużo czasu. To taka też moja prośba.

+1 !

PostNapisane: 21 sie 2013, o 17:20 
Użytkownik

Gwyn był prowodyrem tego przedsięwzięcia, ale na gadaniu się skończyło.. :P

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1