Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 3 gru 2021, o 23:16


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 lis 2021, o 18:52 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2021
Posty: 62
Pomógł: 0

hejka, bawię się troche wyswietlaczem LED i postanowiłem sobie zrobić np: stoper. Wyswietlacz 4 pozycyjny. Ogólnie zastanawiam się jak podejść do problemu wyświetlania kropki czyli segmentu DP. Chodzi oto, żeby sekundy od minut były oddzielone kropką. Nie mogę dodać po prostu kropki do linijki
~(SEG_B|SEG_C), odpowiadającej liczbie 1. bo każda jedynka będzie z kropką. Idąc dalej np: gdy chciałbym wyświetlać temp z DS18B20 na wyświetlacz LED to temperatura by mi się zmieniała. Raz by było np: 5.8 a raz 27.5... więc ta kropka by mi się przesuwała. Nie wiem jak do tego podejść.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 lis 2021, o 23:06 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 2447
Pomógł: 118

Dokładaj kropkę za pomocą OR do segmentów które masz zapalać.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 lis 2021, o 01:11 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2021
Posty: 62
Pomógł: 0

Mógłbyś troszkę rozwinąć bo nie bardzo czaje. Jakiś mały przykład.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 lis 2021, o 02:08 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 27 lut 2021
Posty: 14
Pomógł: 0

Z kropki zrob osobna flage i jesli jest zapalona to do danej liczby dodaj zapalenie segmentu z kropka - w praktyce bedzie to operacja OR o ktorej pisal micky



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 lis 2021, o 19:12 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2021
Posty: 62
Pomógł: 0

a gdzie tą operacje OR dodać ? do tej linijki ?
if(licznik==1) LED_DATA = pgm_read_byte( &cyfry[cy1] ); Kombinuje, ale nie bardzo mogę to zrozumieć. Już myślałem o osobnej tablicy na liczby z kropką.

------------------------ [ Dodano po: 25 minutach ]

Rozwiązanie z dodatkową tablicą dość słabe, bo mogę po prostu kropkę ustawić na stałe na danym wyświetlaczu.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 lis 2021, o 19:54 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2013
Posty: 426
Lokalizacja: Siedlce
Pomógł: 8

Ja robiłem coś takiego: w procedurze obsługi przerwania ISR(TIMER0_COMP_vect)...

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Autor postu otrzymał pochwałę

_________________
Ucz się ucz ,bo po to tutaj jesteś...



Ostatnio edytowano 21 lis 2021, o 20:04 przez RadekB86, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 lis 2021, o 19:59 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2021
Posty: 62
Pomógł: 0

to "cywsze" mnie zmiażdżyło :D Ok, podobnie kombinowałem, ale zaraz ponownie siądę do tego.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 lis 2021, o 20:05 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2013
Posty: 426
Lokalizacja: Siedlce
Pomógł: 8

krawi92 napisał(a):
to "cywsze" mnie zmiażdżyło :D Ok, podobnie kombinowałem, ale zaraz ponownie siądę do tego.

xD :roll: :oops: :lol:
Poprawiłem tego "babola" :lol:

_________________
Ucz się ucz ,bo po to tutaj jesteś...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 lis 2021, o 20:17 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2021
Posty: 62
Pomógł: 0

else if(licznik==4) LED_DATA = pgm_read_byte( &cyfry[cy3] ),LED_DATA &=~(SEG_DP);
Zrobiłem tak i OK. Mogę dodatkową tablice wyrzucić :P Ale co nie zmienia faktu, że tym razem również ustawiłem kropkę w stałym miejscu. Zastanawiam się teraz jak podejść do tematu np: wyświetlania temperatury, gdzie kropka będzie zmieniać swoje położenie. Muszę chyba jakoś dobrać warunki, że np:
if(cy2) jeśli cy2 większe od 0 to wtedy do danego segmentu dodać kropkę. Zobaczymy, czy uda mi się to zorganizować w kodzie.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 lis 2021, o 10:34 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 paź 2013
Posty: 1847
Lokalizacja: Lipsko
Pomógł: 122

Operację dodania kropki (OR) rób w ostatnim momencie przed wyświetleniem odpowiedniej cyfry, czyli tam gdzie chcesz już wynik przepisać na zmienne wyświetlacza.

_________________
http://www.sylwekkuna.com



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 lis 2021, o 15:43 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 2447
Pomógł: 118

Dokładnie tak jak pisze przedmówca :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 lis 2021, o 19:20 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 27 lut 2021
Posty: 14
Pomógł: 0

krawi92 napisał(a):
a gdzie tą operacje OR dodać ? do tej linijki ?
if(licznik==1) LED_DATA = pgm_read_byte( &cyfry[cy1] ); Kombinuje, ale nie bardzo mogę to zrozumieć. Już myślałem o osobnej tablicy na liczby z kropką.

------------------------ [ Dodano po: 25 minutach ]

Rozwiązanie z dodatkową tablicą dość słabe, bo mogę po prostu kropkę ustawić na stałe na danym wyświetlaczu.


dokładnie tak jak już mnie ubiegli koledzy - najpierw na segmenty wystawiasz daną cyfrę, a potem jeśli trzeba dodajesz do tego kropkę na określonej pozycji.

Nie chodziło mi o dodatkową tablicę, tylko flagę - jak dodasz to na fladze - czy zapalić kropkę, czy nie - to uzyskasz możliwość sterowania tym - będzie można migać jak w zegarkach -> o ile to potrzebne oczywiście.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 lis 2021, o 21:25 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2021
Posty: 62
Pomógł: 0

Ok, powiedzmy że ogarnąłem tą kropkę. Przymierzam się do wyświetlania wyniku z ds18b20 na wyświetlaczu LED. Założyłem że będę wyświetlał temp do 1 miejsca po przecinku i temp będzie dwucyfrowa. Zrobiłem przeliczenia, żeby rozdzielić taką zmienną na 3 części. Chciałbym, żeby ktoś ocenił czy dobrze do tego podszedłem i czy by to działało z biblioteką z bluebooka ktora obsluguje ds18b20.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Zastanawiam się czy mogę sobie pozwolić na skrócenie wyniku do liczby dziesiętnej, skoro DS jest do 100+C .
Jak w ten sposób testuje przykladową zmienną typu float no to mi się wszystko dobrze wyświetla.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 lis 2021, o 23:23 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 26598
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1018

krawi92 napisał(a):
i czy by to działało z biblioteką z bluebooka ktora obsluguje ds18b20

No to może najpierw przeczytaj ten rozdział w Bluebooku o tym jak korzystać z DS18B20 bo z tą zmienną float - to przesadziłeś na maxa ;) przeczytaj mówię ci, i zapomnij że jest taki typ jak float

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 lis 2021, o 20:07 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2021
Posty: 62
Pomógł: 0

Rozdział czytałem, nawet sobie zbudowałem w obudowie termometr z 2 czujnikami z lcd. Faktycznie przerzucenie tego na LED będzie proste, bo sobie rozbije zmienne "cel" i "cel_fract_bits na części i przypisze do zmiennych do LED.
Pytanko jeszcze mam takie, czy dobrze podszedłem do konstrukcji warunku. Powiedzmy, że wyświetlam na LED napięcie w voltach z ADC. Jeśli będę miał odczyt 7.44 to nie chcę, żeby mi się wyświetliło 07.44 tylko 7.44 więc chcę zgasić pierwszy wyświetlacz kiedy cy1=0. Zrobiłem to tak:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

gdzie 10 element tablicy to:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO