dikens napisał(a):
Witam. W ramach nauki stanąłem na PCF8574. Chcę podłączyć 2 układy do jednego kontrolera. Wejście na PCF ma uruchamiać wyście na kontrolerze i na odwrót. Moje pytanie, zanim zacznę cokolwiek pisać, jest takie. Czy procedurę odczytu muszę realizować dla każdego wejścia osobno, co dało by np. 2układy po 8 czyli 16 odczytów, czy 2 odczyty dla wszystkich wejść danego układu.
i przy okazji jeszcze jedno pytanie. Czy w inicjalizacji kontrolera (int main) można używać funkcji "if" i tworzyć gałąź programu, np. jeśli po włączeniu zasilania wciśnięty jest przycisk to......, a jeśli nie to nic się nie dzieje i kontroler działa normalnie.
Możesz spokojnie przed główną pętlą użyć warunków IF i zresztą dowolnych jakie tylko przejdą przez kompilator

.
Bez problemu sposób z wykryciem klawisza przed pętlą główną zadziała. Powiem więcej, możesz nawet zmienić tryb pinu przed pętlą główną na odczyt, a w pętli głównej użyć pinu jako wyjście

. Oczywiście pamiętając, że "elektronicznie" też należy to przemyśleć.
Sam często w różnych projektach używam w ten sposób wejścia w tzw tryb Serwisowy (warunkowo tylko podczas uruchamiania urządzenia).