Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 18 kwi 2021, o 10:43


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 kwi 2021, o 08:12 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 paź 2013
Posty: 1815
Lokalizacja: Lipsko
Pomógł: 121

Temat wydawało by się wałkowany do bólu, a jednak nie wiem jakie środowisko było by dla mnie najlepsze. Zacząłem trochę grzebać w sieci i mam mętlik... Przyszedł czas, że w miarę szybko (i bezboleśnie) muszę ogarnąć tworzenie aplikacji na win na własne potrzeby. Wcześniej jak było mi coś potrzeba to znajomy skrobnął, ale dłużej mi schodziło z tłumaczeniem co i jak niż jemu napisanie programu. Na dzień dzisiejszy ogarniam praktycznie jedynie C dla AVR i nie mam pojęcia co by spełniło moje oczekiwania czyli, np. dostępne szablony, czy opcje, które pozwolą szybko zrobić interfejs, który ubiorę w funkconalność. Liczę na waszą pomoc :)

_________________
http://www.sylwekkuna.com



Ostatnio edytowano 2 kwi 2021, o 08:18 przez SylwekK, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 kwi 2021, o 08:18 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 12 kwi 2017
Posty: 46
Pomógł: 1

Oczywiście Delphi !



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 kwi 2021, o 09:20 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 29 lis 2019
Posty: 102
Pomógł: 29

Qt. Co prawda C++ ale, IMHO wystarczy znać podstawy.
A jeśli nie, OIDP sporo pisałeś w bascomie, więc może B4X?

_________________
Think for yourself and question authority.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 kwi 2021, o 10:45 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 26235
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 999

Zdecydowanie Delphi ;) polecam - najszybszy start - ale i tak każdy będzie polecał pewnie to w czym na co dzień pracuje, nie zważając jednak zapewne na fakt, jak to jest na początku drogi w danym środowisku. Ja - tworząc poradniki dla początkujących o Delphi wiem co w trawie piszczy a i sporo osób już ślicznie ruszyło z Delfiaczkiem bez problemu - co widać też po forum.

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 kwi 2021, o 10:45 
Online
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 2369
Pomógł: 116

Jak zwykle każdy ma swoje przyzwyczajenia - dla mnie personalnie to albo Delphi albo C++ Builder - tworzenie aplikacji jest naprawdę szybkie, czytelne i przyjemne (np. w porównaniu do Visual Studio).
Podobno w nowej wersji środowiska - 10.4.2 jest już dostępny komponent do pobrania z "Get it" do obsługi COM portu



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 kwi 2021, o 08:39 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 paź 2013
Posty: 1815
Lokalizacja: Lipsko
Pomógł: 121

Dzięki za podpowiedzi. Tak właśnie przeszło mi przez myśl Delphi ze względu na poradniki tworzone przez Mirka. Przyznam się od razu nie oglądałem jeszcze (kompletny brak czasu ze ze względu na zmianę pracy), ale kusi, bo w końcu C też dzięki Mirkowi załapałem :)
Zapomniałem właśnie wspomnieć w pierwszym poście, że bardzo mi zależy na komunikacji zewnętrznej z AVR (i nie tylko) czyli obsługa USB COM jak najbardziej wskazana, a z tego co pisze @micky dopiero teraz jest coś wyszło do tej obsługi. To jak to właściwie teraz jest, można sprawnie komunikować się z AVR w Delphi czy nie bardzo ?

_________________
http://www.sylwekkuna.com



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 kwi 2021, o 09:53 
Online
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 2369
Pomógł: 116

Wcześniej też były dostępne komponenty, ale np. płatne lub darmowe ale za to wymagające dodatkowe wej obsługi (patrz poradniki Mirka)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 kwi 2021, o 10:26 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 30 sty 2021
Posty: 11
Pomógł: 0

No to ja się wyłamię i powiem: .NET i C#! Budowa interfejsu przez "drag & drop", porządne IDE Visual Studio Community (darmowe przy celach niekomercyjnych). Masa poradników na start w sieci i tyle samo książek.
Przyszłościowy: Bardzo dużo pracy nawet na stanowiska "juniorskie". Sam .NET, przydaje się również przy przejściu na webowe rozwiązania (np. MVC 5 czy Core).

Zaznaczam, że jestem związany zawodowo z MS i .NETem więc ocena może być subiektywna (ale która nie jest ;)). Uważam, że warte , co najmniej, spróbowania/ Na pewno na start lepsze i przyjaźniejsze niż "javowe" rozwiązania.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 kwi 2021, o 10:32 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 26235
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 999

SylwekK napisał(a):
można sprawnie komunikować się z AVR w Delphi czy nie bardzo ?

To naprawdę obejrzyj kilka pierwszych poradników - a SZCZEGÓLNIE te w których właśnie pokazuję komunikację z RS232 bo - dla mnie to PODSTAWA ;) Myślę, że nawet jak na "przewiju i przyśpieszu" że tak brzydko powiem je obejrzysz to załapiesz w czym rzecz - jeśli chodzi o prostotę DELPHI dla elektronika.

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 kwi 2021, o 12:09 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 29 gru 2013
Posty: 82
Pomógł: 3

podtrzymuję to co napisał tobsik, masa rozwiązanych problemów na stack overflow, popularniejszy niż wspominany tutaj Delphi. Dla mnie jedynym minusem jest C#, którego średnio trawię, ale warto próbować.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 kwi 2021, o 15:03 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 07 mar 2021
Posty: 72
Pomógł: 0

Ja także się wyłamię i polecę c++ do tego bibliotekę wxWidgets lub Qt
Obie multiplatformowe, wspierają obiektowość.
wxWidgets nie wspiera rs232 (trzeba sobie radzić niskopoziomowo c/cpp)
Qt wspiera rs232 ---> https://doc.qt.io/qt-5/qtserialport-index.html

w przypadku wxWidgets można tworzyć oprogramowanie komercyjne nie ponosząc dodatkowych kosztów, zamknięty kod (licencja wxWidgets nic nie kosztuje)
w przypadku Qt (aby tworzyć oprogramowanie komercyjne, z zamkniętym kodem trzeba zakupić licencję, koszt około 1000zł, możesz tworzyć w Qt oprogramowanie komercyjne na darmowej licencji jednak nie możesz zamknąć kodu)

wxWidgets trudniejsza i mniej dokumentacji niż w przypadku Qt

w c++ można tworzyć bardzo wydajne aplikacje (niezasobożerne). Do czystego cpp jest masa dokumentacji



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 kwi 2021, o 19:54 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 27 lut 2013
Posty: 205
Pomógł: 4

Ja akurat piszę programy hobbistycznie w Delphi i też Delphi polecę ;).
Napotkałem na wiele problemów i bez kłopotów znalazłem rozwiązania w necie, dokumentacji lub w jakiś poradnikach czy forach, jest tego od groma.
Jest jeden argument który mnie przy Delphi bardzo trzyma, otóż kompilujesz taką aplikację bierzesz plik .exe kopiuj -> wklej i działa ! ;D Bez żadnych dziwnych sterowników, instalatorów, dogrywanie czegoś, zgodności wersji, wklejasz dwa razy klik myszką i działa od win10 po win2000 w każdej wersji ;D



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 kwi 2021, o 20:03 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 paź 2013
Posty: 1815
Lokalizacja: Lipsko
Pomógł: 121

Zacząłem oglądać poradniki Delphi i faktycznie nie wygląda to jakoś bardzo groźnie. Chciałem pobrać wersję bezpłatną (podobno taka kiedyś była), a tu na stronie producenta z tego co widzę 30-dniowy trial. Czy może się mylę? Nie uśmiecha mi się płacić ileś tam tysi $$ jeśli mam świadomość, że są też inne środowiska programistyczne za free. Jak to jest z tymi licencjami i jak pobrać wersję dla własnego użytku (nie interesuje mnie oczywiście wersja crack), bo już się pogubiłem...

_________________
http://www.sylwekkuna.com



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 kwi 2021, o 20:11 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 26235
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 999

SylwekK napisał(a):
Czy może się mylę?

Oczywiście, że się mylisz bo wszedłeś na stronę główną żeby pobrać DEMO pełnej wersji a nie o to chodzi - jest wersja zupełnie FREE do celów niekomercyjnych albo do czasu aż zarobisz kwotę żeby kupić pełną wersję, i nazywa się ona COMMUNITY EDITION - tego szukaj

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 kwi 2021, o 21:23 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 paź 2013
Posty: 1815
Lokalizacja: Lipsko
Pomógł: 121

Ufff, udało się zainstalować. Mam licencję na 367 dni :)
Teraz czas zacząć naukę... ;-)

Aha, i jeszcze jaką książkę panowie polecacie, bo ja tak mam, że książka (czyt. BB) zawsze przy mnie leży podczas pisania na AVR i fajnie by mieć też obok siebie wiedzę o Delphi na zawołanie :)

_________________
http://www.sylwekkuna.com



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 kwi 2021, o 09:04 
Online
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 2369
Pomógł: 116

Pomijając poradniki Mirka to są jakieś książki na Helionie. Możesz tez szukać na olx/allegro/ebay. Niestety takiej w stylu Mirkowym to niestety nie znalazłem - mam nadzieję, że Mirek kiedyś takową napisze. Jest też wydawnictwo Blaise Pascal. Np. za 70EUR masz prenumeratę na rok i archiwum numerów na usb stick'u :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 kwi 2021, o 11:58 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 paź 2013
Posty: 1815
Lokalizacja: Lipsko
Pomógł: 121

No i po pierwszym dniu, kilku Mirkowych poradnikach i przejrzeniu kilku sieciowych opisów dot. składni jest mój pierwszy program :D
W zasadzie do niczego nie służy, ale jakoś działa - takie wstępne testy przechwytywania i obróbki danych z kontrolek :) I w sumie nawet łatwo poszło, ale do składni trzeba się jednak przyzwyczaić. Nigdy za pascalem nie przepadałem (choć na studiach też tam coś skrobnąłem w tym języku), ale interfejs programu, ilość komponentów i łatwość konfiguracji chyba mnie przekonują :)



@micky, poradniki w postaci cyfrowej mają oczywiście swoje zalety, ale przy programowaniu (zwłaszcza na początku) ja muszę mięć opcję namacalną w postaci papierowej :)

A co powiecie z Helionu na "Delphi7. Kompedium programisty" Adam Boduch? Warta pozycja czy może coś innego z praktycznymi przykładami i solidnym opisem? No muszę coś kupić...

_________________
http://www.sylwekkuna.com



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 kwi 2021, o 12:09 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 26235
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 999

hehehe fajne jak na pierwszy program, a wygląda jakbyś pisał już w delphi co najmniej kilka lat ;)

Aż z ciekawości zapytam - czym rysujesz te fioletowe słupki ? ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 kwi 2021, o 12:31 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 paź 2013
Posty: 1815
Lokalizacja: Lipsko
Pomógł: 121

:) Paski? Najprostsze co może być czyli procentowe paski postępu (gauage czy jakoś tak podobnie brzmiące) nieco przekonfigurowane. Są bardzo szybkie w porównaniu do standardowego progressbaru. Przy pkazji trochę o tablicach musiałem liznąć wiedzy o ogólnych zasadach tworzenia programu, podstawowych typach zmiennych i jakoś poszło :) Oczywiście będę dalej kontynuował Twoje poradniki. Obecnie jestem coś koło 12-go o delphi tak, że jest jeszcze co oglądać :)

_________________
http://www.sylwekkuna.com



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 kwi 2021, o 13:27 
Online
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 2369
Pomógł: 116

Btw możesz jeszcze programować w C++ Builderze jak by Ci jednak Pascal nie podchodził ;) książek do niego niestety mniej, ale te o Delphi wystarczają w zupełności, żeby liznąć API :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 kwi 2021, o 13:43 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 26235
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 999

SylwekK napisał(a):
Najprostsze co może być czyli procentowe paski postępu (gauage)

hehehe no właśnie ... sporo jest ciekawostek w Delphi ale myślałem, że może już jakoś zabawiłeś się w obsługę bezpośrednio rysowania graficznego ;) bo efekt dla oka fajny

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 kwi 2021, o 13:54 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 paź 2013
Posty: 1815
Lokalizacja: Lipsko
Pomógł: 121

Zawsze idę od najprostszej strony, a żeby to zrobić staram się poznawać na maksa możliwości konfiguracykne elementów wtedy mam już alternatywne rozwiązania w razie jakichś problemów. Ale spokojnie... na pikselowe rysowanie też przyjdzie czas ;-)

_________________
http://www.sylwekkuna.com



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 kwi 2021, o 09:32 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 lis 2012
Posty: 298
Pomógł: 13

SylwekK napisał(a):
Temat wydawało by się wałkowany do bólu

Dokładnie - myślałem, że to kolejny post jakiegoś świeżo napalonego na programowanie gimnazjalisty. A tu SylwekK - trzeba było zajrzeć ;)
Aktualnie brak mi warunków do jakiejkolwiek pracy i hobby w domu. Czekam na swój warsztat - będzie tam nawet mała rozdzielnica, do której doprowadziłem 3 fazy ;) Czekam, czekam, jeszcze trochę!
Wracając do tematu - sam kilka razy przerabiałem ten problem. Pascala miałem w liceum i od niego zacząłem programowanie. Stąd kiedy poszedłem na studia i mieliśmy projekt w Javie - całkiem nieźle sobie poradziłem ale o zgrozo zrobiłem to konsolowo! Było dozwolone. Znam C, pisałem coś tam w C++ (też konsolowo), coś w PHP, człowiek wszystkiego liznął po trochu. Ale nie opanowałem sztuki okienek! Nie wiem jak to pożenić z kodem!
Kumpel robi takie właśnie programiki do komunikacji z prockiem w C# (Visual studio) i sobie chwali.
Ale czego mi brakuje? Tutoriali do okienek!
Pełno kursów C# i innych, a tam tylko składnia, pętle, bla bla bla... wszędzie to samo. Ja sobie z tym radzę!
Pokażcie mi jak uruchomić okienko, jak podłączyć pod klawisz funkcje! Jak szukać gotowych funkcji, jak z nich korzystać.
I w przypływie czasu wezmę się albo właśnie za Mirkowe Delphi - już kiedyż z tym wystartowałem, ale zaprzestałem. Albo za C# i będę męczył kumpla o przykłady, wsparcie i pomoc. Wszystko idzie na przód, a człowiek tkwi w miejscu...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 kwi 2021, o 10:01 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 paź 2013
Posty: 1815
Lokalizacja: Lipsko
Pomógł: 121

No właśnie w Delphi okienka można bardzo szybko zacząć. Nie tracisz czasu na projektowanie tych wszystkich dupereli. Właściwie teraz muszę tylko poznać składnie języka i można programować co się chce :) Na filmiku, który umieściłem cały interfejs był zrobiony w 15 minut, a główny czas (ze 2-3h) to poznawanie składni (czyli buszowanie po internetowych kursach) aby wdrożyć najprostszy algorytm pseudo fali :)

_________________
http://www.sylwekkuna.com



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO