Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 1 mar 2021, o 21:08


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 lut 2021, o 10:29 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 03 lis 2014
Posty: 3
Pomógł: 0

Dzień dobry,
Jeżeli jest już gdzieś rozwiązanie tego problemu to przepraszam ale nie znalazłem za pomocą lupki.

Dostałem zestaw atb 1.04 i nie wiem do końca czy jest sprawy. Po podłączeniu do komputera za pomocą kabla usb najpierw mi nie wykrywało nieznane urządzenie, kojarzyłem temat że coś mam namieszane z sterownikami FTDI wiec ściągnąłem oficjalny deinstalator. po odinstalowaniu urządzenie zostało wykrywane jako abel atnel. Potem pobrałem sterowniki z strony FTDI i atb jest wykrywany jako USB Serial Port. avr dude w mkavrcalculator pokazuje błąd brak urządzenia usbasp.

Będę wdzięczny jak ktoś napiszę albo odeśle do materiału jak krok po kroku zacząć z atb 1.04.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 lut 2021, o 11:06 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 26149
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 995

https://atnel.pl/instrukcja-atb-rev-1-04.html

https://atnel.pl/ft232r-programator-w-atb.html

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 lut 2021, o 12:07 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 03 lis 2014
Posty: 3
Pomógł: 0

obejrzałem oba poradniki ale dalej mi to nie pomogło, stoję na tym że niewiem czy układ został przeprogramowany wcześniej przez mkavrcalculator



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 lut 2021, o 12:19 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 26149
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 995

igor645 napisał(a):
avr dude w mkavrcalculator pokazuje błąd brak urządzenia usbasp.

Bo w starszych zestawach niż ATB 1.05x nigdy nie było wbudowanego programatora. Więc jak widzę, nie poczytałeś drugiego linku który ci podałem

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 lut 2021, o 12:31 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 03 lis 2014
Posty: 3
Pomógł: 0

mirekk36 napisał(a):
igor645 napisał(a):
avr dude w mkavrcalculator pokazuje błąd brak urządzenia usbasp.

Bo w starszych zestawach niż ATB 1.05x nigdy nie było wbudowanego programatora. Więc jak widzę, nie poczytałeś drugiego linku który ci podałem


Przepraszam jestem nowy w tej tematyce i pewnie używam złej nomenklatura i dlatego wychodzi takie nieporozumienie.
Przeczytałem połączyłem 4 kabelkami ,,wbudowany programator'' zgodnie z instrukcją z mkavrcalculatora. w fdi wather bez zmian pokazuje na czerwono port w którym otczytuje jako antel usb <-> serial cable



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO