Zbliża się następna książeczka gdzie mają być kody m.in. w Delphi.
My pisząc swoje aplikacje czasami mamy ochotę zmienić je wizualnie.
W Delphi można przeprowadzić taką operację w bardzo prosty sposób. Dostajemy bowiem razem z pakietem sporo zdefiniowanych styli wizualnych oraz edytor styli (raczej dla mających dużo czasu
). Tutaj jednak skupimy się na użyciu styli jakie były dostarczone razem z kompilatorem.
Aby w naszej aplikacji możliwe było użycie zdefiniowanych styli należy kompilatorowi na początku je wskazać.
Po utworzeniu nowej aplikacji (Windows VCL Application) wchodzimy do menu Project -> Options
We wskazanej opcji zaznaczamy style jakie mają być dostępne dla naszej aplikacji.
Na samym dole ustawiamy styl domyślny.
A teraz spróbujmy użyć tych stylów w naszej aplikacji.
Do testów potrzebujemy domyślnej formatki okienka i jednego obiektu ComboBox.
Pozostałe obiekty dodałem dla testów wizualnych i nie są do niczego wykorzystywane.
Pozostaje nam dopisać trochę kodu do dwóch zdarzeń.
1. Na Form1 zdarzenie OnCreate
język delphi
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
2. Na obiekcie ComboBox ustawiamy zdarzenie OnChange
język delphi
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
A tak powinien wyglądać cały kod modułu
Proszę zwrócić uwagę na linię 30.
język delphi
Teoretycznie powinno wszystko działać. Program się kompiluje i nie działa prawidłowo.
I tu na chwilę się zatrzymałem...
Okazało się że trzeba zrobić jeszcze jedną rzecz. Wchodzimy w Project -> View Source
I dopisujemy jedną linijkę - linia 5 - dołączamy moduły "Vcl.Themes, Vcl.Styles,".
język delphi
W przykładzie pominąłem ładowanie stylów z pliku, zapamiętywanie ustawień aplikacji, itp.
Chciałem tylko pokazać jak można w prosty sposób zmienić sobie wizualny wygląd aplikacji przy wykorzystaniu dostarczonych z kompilatorem stylów.
A poniżej kilka przykładów z działania.
Wszystkie zrzuty ekranu pochodzą z komputera z Windows 7.
Styl domyślny aplikacji.
I wybrane inne style..
Do kodowania wykorzystano Delphi 10.3 Community Edition