Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 15 kwi 2024, o 23:08


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 paź 2011, o 21:26 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 13 paź 2011
Posty: 30
Pomógł: 0

Po lekturze strony www wydawnictwa mozna sie dowiedziec iz sa dwa wydania ksiazki, 2 wydanie jest poprawione a do pierwszego jest errata.
przegladajac jednak errate zauwazylem ze nie wszystkie bledy w 2 wydaniu sa naniesione
dlatego nie sugerujac sie wydaniem dobrze jest naniesc poprawki na wydanie 2
prosze nie atakowac autora jakie sa to poprawki i gdzie ich szukac bo wszystkie poprawki sa w ... erracie
spokojnie odszukac wszystkie pkt z erraty w swojej ksiazce i naniesc olowkiem poprawki
w 2 wydaniu tych poprawek bedzie mniej
literowki to pyl pod stopami ale sa tez ok 2 poprawek w kodzie jak i odwolanie do poprawienia kodu na plycie
nie mam pojecia (bo nie posiadam ksiazki z 1 wydania czy plytki w obu wydaniach sa identycze dlatego sugeruje posprawdzac errate co zajmie kwadrans zamiast pozniej sie denerwowac i oskarzac autora o zamach na caly swiat
poniewaz jest teraz moja kolej na zajecie sie synkiem 8 miesiecznym wiec nie jestem w stanie zapodac najwazniejszych poprawek ale obiecuje ze to pozniej zrobie i zapodam w osobnym poscie do tego watku
niecierpliwym sugeruje lekture erraty :)

aaa i bardzo wazne do funkcji inicjalizujacej jest poprawka takze dostepna na stronie wydawnictwa
warto odwiedzic strone www wydawnictwa i pobrac potrzebny kod
http://www.atnel.pl/lcd44780.zip
po dyskusji z autorem chce jeszcze podkreslic jedna sprawe otoz warto przeklikac zawartosc plytki i zamieszczonych tam lekcji video co jest slabo zaznaczone w ksiazce a wiele spraw rozjasnia
na koncu dodam ze ksiazka mnie "zauroczyla" w koncu jakas pozycja dla nowicjusza
autor zamiast udawac guru odwalil kawal roboty i zamiescil preinstalowane srodowisko tak ze zamiast walczyc z softem od razu z marszu czytelnik moze zaczac dzialac
chyba odstawie bascoma... :->



Ostatnio edytowano 14 paź 2011, o 12:34 przez ejrene, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 paź 2011, o 21:40 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 13 paź 2011
Posty: 30
Pomógł: 0

na szybko zamieszczam link do erraty
http://atnel.pl/errata_01.pdf



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 paź 2011, o 12:32 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 13 paź 2011
Posty: 30
Pomógł: 0

poprawki do wprowadzenia do wydania 2 z erraty jak podalem w linku
str 25
str 118
str 131
str 160
str 184
str 275 i 276 sprawdzic czy poprawki sa zaimplementowane na plycie DVD (w mojej wersji plytki poprawek nie bylo)
str 422
uwaga mam niejasnośc do poprawki na stronie 275 i 276
poprawie posta po kontakcie z autorem



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 paź 2011, o 10:23 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 13 paź 2011
Posty: 30
Pomógł: 0

poprawka na stronie 275 i 276 powinna wygladac nastepujaco:
#define UART_DE_ODBIERANIE UART_DE_PORT &= ~UART_DE_BIT
#define UART_DE_NADAWANIE UART_DE_PORT |= UART_DE_BIT
poprawka dotyczy rowniez kodu na plycie DVD
uprzedam ew pytania gdzie szukac kodu w ksiazce jes to plik
[litera twojego napedu DVD]:\ECLIPSE\workspace\07_UART\MKUART\mkuart.h
na koniec drobna uwaga nie nalezy sie sugerowac numerami poczatkowymi w nazwach katalogow na plycie nie sa to nr rozdzialow a raczej nazwami katalogow
troche to mylace ale coz nie ma rzeczy doskonalych :)
prosba do autora o umieszczenie pliku w dziale poprawki do kodow na plycie dvd



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 lut 2012, o 15:13 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 24 lut 2012
Posty: 8
Pomógł: 0

Witam na samym początku chciałem powiedzieć że jestem zafascynowany książką i czekam niecierpliwie na dalsze wydania :) z ty że rzuciła mi się w oczy jedna rzecz, mianowicie w książce jest wspomniane że przed rozpoczęciem nadawania rs485 należy ustawić odpowiednio bit sterujący transmisją, od wczoraj męczę się z tematem i po wniesieniu poprawek z erraty dalej nie chciał mi prawidłowo działać max485 więc zacząłem analizę kodu linijka po linijce i zauważyłem że w książce (I wydanie) i na płycie brak w definicji funcji przerwania od nadawania " ISR( USART_UDRE_vect) {}" linijki "UART_DE_NADAWANIE;" nie wiem może już czy może coś przeoczyłem ja czy była gdzieś mowa na forum o tym nie przewertowałem go aż tak dokładnie u mnie ten fragment kodu wygląda następująco:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 lut 2012, o 16:34 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 27224
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1041

k.szulik --> odpowiem tylko tak - ja po prostu w tej książce praktycznie nic nie opisałem odnośnie samej zwykłej transmisji RS232 bo chodziło mi tylko o zrozumienie i wskazanie wręcz na czym polega odbiór i nadawanie w przerwaniach oraz chciałem pokazać jak zabierać się za bufory cykliczne. I to był GŁÓWNY CEL, który zrealizowałem. Absolutnie rozgraniczam te dwa a nawet 3 zagadnienia:

1. przerwania UART + bufory czykliczne
2. transmisja RS232
3. transmisja RS485 i inne

zasygnalizowałem więc tylko to co pkt.2 a na temat pkt.3 tylko można powiedzieć wspomniałem w książce zostawiając ew dalsze rozważania na temat pkt.2 oraz pkt.3 na inną okazję. (kolejną książkę) bo to wg mnie kolejna bardzo duża porcja materiału a próba tłumaczenia wszystkiego w jednym nie powiodłaby mi się w tej książce ponieważ dopiero pod jej koniec sygnalizuję takie rzeczy jak ZDARZENIA (EVENTS) czy "timery programowe" - a bez użycia takich mechanizmów w ogóle nie będę tłumaczył takiej obsługi transmisji RS232/485 łącznie z parsowaniem stringów..... gdzie do samego parsowania stringów też był mały ale jednak wstęp w rozdziale na temat transmisji i komunikacji UDP (proszę tam zajrzeć ok?)

W związku z powyższym proszę mnie zrozumieć jeśli chodzi o takie podejście - może troszkę po macoszemu do wykorzystania już w praktyce tej komunikacji RS232 - tylko jakieś małe przykładziki dałem jak odbierać pojedyncze bajty z bufora cyklicznego - a gdzie tu do analizowania stringów i to jeszcze w zdarzeniach.

No takie mam podejście i wszystko po kolei przedstawię w swoim czasie. Niestety zmartwię może czytelników, że nie uda mi się tych ważnych zagadnień poruszyć w drugiej części książki :( przykro mi ale nie dam rady z przeróżnych względów (miały być na przykładzie rozbudowanego projektu komunikacji z modemem GPRS) .... oczywiście bardzo za to przepraszam, że nie udało mi się tego poruszyć w tej książce a wiem że mnóstwo ludzi na to czekało :(

Jeśli więc ktoś nie znajdzie nic ciekawego w drugiej części a będzie chciał poczekać to dopiero w trzeciej części - napiszę o tym sporo - to będzie pierwszy i chyba najtłustszy że się tak wyrażę rozdział w książce.


A wracając do kodu który kolega pokazał to to NADAWANIE powinno być załączone jak już linijka wcześniej przed samym wrzuceniem do rejestru UDR danej z bufora do nadawania a nie na początku przerwania .

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 lut 2012, o 18:44 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 24 lut 2012
Posty: 8
Pomógł: 0

Dziękuję bardzo za wyczerpującą wypowiedź, a co do tego nadawania to właśnie miałem wątpliwości czy umieścić to przed samym UDR zaraz to sobie poprawię dziękuję bardzo i życzę dalszej motywacji Pozdrawiam



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 wrz 2012, o 11:34 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 12 wrz 2012
Posty: 4
Pomógł: 0

Witam,

jestem nowy na forum, dlatego chciałbym także wszystkich przywitać oraz zgłosić autorowi drobny błąd w książce na stronie 101. Suma logiczna powinna wynosić 1 0111 0110.

Pozdrawiam



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 wrz 2012, o 11:48 

Pomógł: 0

Ale tam sumujesz bity.



Góra
  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 wrz 2012, o 11:54 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 27224
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1041

shunkx napisał(a):
jestem nowy na forum, dlatego chciałbym także wszystkich przywitać oraz zgłosić autorowi drobny błąd w książce na stronie 101. Suma logiczna powinna wynosić 1 0111 0110.


Witamy na forum ;)

ale zanim się zgłosi jakiś błąd to warto 3 albo i 10 razy dobrze sprawdzić albo podpytać innych panie kolego bo jeśli chodzi ci o tą sumę

Obrazek

To przykro mi ale jeśli uważasz że ona ma wynosić tyle ile napisałeś - to oznacza tylko że jeszcze w ogóle nie rozumiesz bitowych operacji logicznych :( Zajrzyj sobie lepiej na wcześniejszą stronę nr 100, masz tam tzw "tabele prawdy", i naucz się ich bo to podstawa w operacjach bitowych - dobrze ?

Obrazek

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 wrz 2012, o 12:11 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 24 sty 2012
Posty: 1469
Pomógł: 56

A bo koledze się pomyliła suma z sumą logiczną ;)

_________________
Jestem początkujący i moje porady mogą być błędne



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 wrz 2012, o 12:34 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 27224
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1041

MirkoT napisał(a):
A bo koledze się pomyliła suma z sumą logiczną ;)


Ale gdyby tak było to przecież kolega powinien zgłosić jeszcze większy błąd w iloczynie ;) a tymczasem zastrzeżenie było tylko co do sumy.

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 wrz 2012, o 12:36 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 24 sty 2012
Posty: 1469
Pomógł: 56

mirekk36 napisał(a):
MirkoT napisał(a):
A bo koledze się pomyliła suma z sumą logiczną ;)


Ale gdyby tak było to przecież kolega powinien zgłosić jeszcze większy błąd w iloczynie ;) a tymczasem zastrzeżenie było tylko co do sumy.

A no prawda. Hmmm, to nie wiem skąd się Koledze to wzięło :?:

_________________
Jestem początkujący i moje porady mogą być błędne



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 wrz 2012, o 11:40 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 12 wrz 2012
Posty: 4
Pomógł: 0

mirekk36 napisał(a):

To przykro mi ale jeśli uważasz że ona ma wynosić tyle ile napisałeś - to oznacza tylko że jeszcze w ogóle nie rozumiesz bitowych operacji logicznych :(


Doskonale rozumiem bitowe operacje logiczne.
Faktycznie, coś mnie na chwilę przyćmiło, kiedy czytałem tę książkę. :oops: Chyba wynikało to z pośpiechu. Tabelki znam od wielu lat. Musiałem pomyśleć przez chwilę o czymś innym. Zwracam honor! Przepraszam za zamieszanie.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 lis 2013, o 18:41 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 kwi 2012
Posty: 195
Pomógł: 0

Bluebook wydanie I str.270 pkt.6
Czy jak Head =12
to dalej w maskowaniu nie powinno być :

0b00001101
0b00011111
&--------------
0b00001101

zamiast:
0b00001100
0b00011111
&--------------
0b00001100



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 lis 2013, o 19:25 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 27224
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1041

No tak - po prostu pokazałem przykład maskowania dla liczby 12 zamiast 13, ale i w jednym i w drugim przypadku - nie będzie tu żadnej znaczącej różnicy tak jak w przypadku gdy HEAD osiągnie w tym przykładzie wartość = 32

ale masz rację dla spójności rozważań powinno być tak jak to podałeś - racja i dzięki za uwagę

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 lis 2013, o 20:12 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 23 lis 2013
Posty: 19
Pomógł: 0

Witam!
Na str.192 nowego wydania niebieskiej książki, w czwartej od dołu linijce kodu, jest cos nie tak. To znaczy, jesli po if wstawimy ! czyli negacje, zgodnie z kodem w ksiazce, to przycisk odpowiadajacy za zmianę stanu na przeciwny (PC2), dziala tak jakby nie obejmowała go funkcja zapobiegająca następstwom drgania styków, przez co dioda raz zmienia stan raz nie. Jak usuniemy ! program dziala jak powinien. Trzeci przycisk za kazdym razem zmiena stan diody.
Chcialbym sie dowidziec czy to jest błąd w kodzie czy mi sie jakoś źle kod kompiluje. Konsola zadnych błędów nie pokazuje.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 lis 2013, o 20:45 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 27224
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1041

W najnowszym wydaniu książki nie ma kodu w czwartej linijce od dołu na str 192 ... proponuję wklej fragment kodu o który pytasz to wtedy będę mógł się odnieść ok?

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 lis 2013, o 05:33 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 23 lis 2013
Posty: 19
Pomógł: 0

Popołudniu dopiero, będę mógł wstawic, bo teraz nie mam dostepu do komputera z kodem. Mówiąc nowe wydanie, miałem na myśli bluebooka w twardej oprawie. Kod traktowal o zmiane stanu diody za pomocą 3 przyciskow ( on, off, zmiana stanu) .



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 lis 2013, o 07:48 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 27224
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1041

no to musisz podać - wkleić ten fragment kodu albo podać prawidłową stronę i miejsce bo jakoś nie mogę tego odnaleźć o czym mówisz ok?

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 lis 2013, o 16:05 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 23 lis 2013
Posty: 19
Pomógł: 0

Rozdział to 4.4, ostatnia strona, u mnie 192 i nie chce być inaczej.
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


w książce jest tak:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

i działa losowy przycist 3
a jak usunę negacje:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

to działa za każdym razem.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 lis 2013, o 01:02 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 27224
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1041

Sorki ale to co piszesz oznacza TYLKO jedno - bardzo mocno nie rozumiesz o co tu chodzi ....

w książce jest dobrze

Jak chcesz dowiedzieć się dlaczego ci to nie działa tak jak trzeba to proponuję - postarać się przeanalizować jeszcze raz kod, a jak coś nie będzie zrozumiałe to dopytać - żeby zrozumieć do ostatniego bitu

zamiast wymyślać błędy ok ?

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 gru 2013, o 13:05 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 29 maja 2013
Posty: 1
Pomógł: 0

Czas na małe błędy które znalazłem w najnowszym wydaniu.

str 84 Gdzie w miejsce nazwa typu w naszym (...) Powinno być Gdzie w miejsce nazwa_typu w naszym (...)
str 148 W naszym przykładzie będzie to tablica siedmioelementowa. Inne przykałdy Powinno być Inne przykłady
str 182. Wjedź, sprawdź i przekonaj się sam. Powinno być Wejdź, sprawdź i przekonaj się sam
str. 214 W tabeli 10 przedstawiam zbiór tych poleceń. Powinno być W tabeli 11 przedstawiam zbiór tych poleceń

To na razie tyle. Jestem w czasie czytania dlatego tak fragmentami podaję za co z góry przepraszam



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 gru 2013, o 15:04 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 27224
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1041

Josep --> kilka już mam zgłoszonych - ale też wyłapałeś nowe ... dzięki!

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 gru 2013, o 16:38 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 27224
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1041

GwynBleidD napisał(a):
Nawet nie wiedziałem, że to książka dla zmotoryzowanych


to jeszcze nic - "miękki mirek" był książką dla ezoteryków ;) najbardziej spodobała mi się tam literówka w wyniku której prosiłem czytelnika o tak mniej więcej:

Cytuj:
"to proszę wymedytuj sobie"
:lol:

zamiast - wyedytuj :lol: czy edytuj itp

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 wrz 2015, o 21:50 
Offline
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 wrz 2015
Posty: 2
Lokalizacja: lubelskie
Pomógł: 0

Nie wiem czy prawidłowo zauważyłem, ale w BlueBook'u wydanie II poprawione i uzupełnione na stronie 252 (Rozdział 4.8 "Pomiar napięcia za pomocą ADC", pierwszy listing):

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Podczas gdy nota katalogowa ATmega32L (PDF, strona 217) twierdzi że aby ustawić preskalera na 64 trzeba ustawić bity ADPS2 i ADPS1:

Obrazek

Jeśli jednak jestem w błędzie - czekam na lincz.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 wrz 2015, o 21:57 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 27224
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1041

no widać w komentarzu zostawiłem 64 a bawiłem się w ćwiczeniach inną częstotliwością, zmieniłem bity a nie uaktualniłem komentarza ;)

Nawet nie będę tego traktował jako błąd ;) W książce wciąż powtarzam - zaglądać do NOTY PDF ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 sie 2016, o 22:02 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2014
Posty: 1020
Lokalizacja: Trójmiasto
Pomógł: 188

Witam
Chciałbym dodać swoje 3 grosze - w wydaniu drugim natknąłem się na 2 małe, chyba nieudokumentowane błędy (zapewne pozostałość po definicji preprocesora z której zrezygnowano).
Dotyczy rozdziału "Odbiór kodów RC5 w podczerwieni"; strona 335
jest:
Kod:
TCCR1B SET (1<<ICES1);

a powinno być:
Kod:
TCCR1B |= (1<<ICES1);


oraz
jest:
Kod:
TCCR1B RESET (1<<ICES1);

a powinno być:
Kod:
TCCR1B &= ~(1<<ICES1);


Trochę zdębiałem przy analizie kodu w książce, ale na szczęście kod źródłowy zawarty na załączonej płycie DVD jest poprawny.
Można by dodać do erraty...
Pozdrawim



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 paź 2016, o 19:57 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 18 paź 2016
Posty: 4
Pomógł: 0

Witam,

co prawda jestem laikiem ale wydaje mi się że jest błąd na str. 180 wydania II, 3 akapit: "Aby taka dioda mogła świecić, na wyjścia pinów od PA0 do PA3 musielibyśmy podać stan niski (GND). My jednak chcemy, aby świeciły się tylko diody podłączone do PA0 oraz PA2, zaś diody podłączone do wyjść PA1 oraz PA3 były zgaszone. Musimy zatem wpisać sekwencję (...):
DDRA = 0b00001111
PORTA = 0bxxxx1010."

1. Czy w 1-szym przytoczonym zdaniu nie powinno być "stan wysoki"?
2. Czy nie powinno powinno być: PORTA = 0bxxxx0101?

Konsekwentnie jest napisany akapit 4, ale jeżeli to ja źle myślę to proszę Was o pomoc w zrozumieniu.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 paź 2016, o 20:11 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 10 lip 2015
Posty: 334
Pomógł: 32

ad. 1 To zależy od sposobu podłączenia diody.
ad. 2 Jeżeli zapalane stanem niskim to 1010.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO