Hej wszystkim.
Piszę program, w którym te same funkcje wykonują się wiele razy dla innych danych wejściowych, więc chce go nieco uprościć, wstawiając do struktur wskaźniki na funkcje (ala metody) oraz tworząc coś na kształt instancji. Tu pojawił się problem ponieważ z tego co wiem C nie wspiera tego typu operacji i trzeba to robić na piechotę.
To co chce osiągnąć wyglądało by jak kod poniżej, gdyby nie to, że nie mogę wykorzystać typu Buffer_t jako argument wskaźnika na funkcję bool (*ReadFilteredSample)(signed _Fract* , Buffer_t*) w deklaracji struktury ponieważ to definicja Buffer_t więc kompilator nie będzie wiedział co tam wstawić.
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Alternatywą jest przerobienie funkcji bool ReadFilteredSample(signed _Fract* , Buffer_t*) na bool ReadFilteredSample(signed _Fract* , void*) i rzutowanie wewnątrz funkcji wskaźnika void* na wewnętrzną zmienną typu Buffer_t*.
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Funkcja ReadFilteredSample wyglądał by tak:
język c
Moje pytanie brzmi czy da się to zrobić nieco prościej bez wskaźnika typu void i rzutowania różnych typów na siebie - wydaje mi się że jest to mało bezpieczne rozwiązanie.
Z góry dzięki za wszelkie rady!