Mirkowa kniga doszła więc zaczynają się pytania.
Mam ich na razie kilka odnośnie pętli for. Przeczytałem i zrozumiałem zasadę jej działania (zresztą znam z bascoma) ale ciekawi mnie kilka rzeczy, mianowicie:
1. Jak w tym przypadku sprawdzana jest pętla skoro zawsze inicjalizowana jest wartością 0:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
czy sekcja init z każdym (poza pierwszym) krokiem pętli jest pomijana i sprawdzany jest tylko warunek i wykonywana inkrementacja?
2. Czy mogę napisać taki warunek?
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
3. Od czego będzie zależna taka pętla for, a może raczej kiedy się skończy:
język c
Rozumiem że działania w pętli będą dotąd wykonywane póki będzie spełniony warunek a<20 ? Opisane to jest w książce na str 65, ale chcę się upewnić.
4. A co w przypadku takiej pętli? Kiedy zakończy się jej działanie?
język c
Jakiej zmiennej będzie odnosił się warunek który ma zostać spełniony? Jak trzeba skonstruować program wewnątrz by zakończyć działanie pętli?