Mam następujący problem:
Nota - L293DNota - silnika HL149 Podłączam silnik prądu stałego HL149.6.21 AS
do mostka L293DNE co ilustruje poniższe zdjęcie:

[1Y, 2Y - kable od silnika]
[Vcc2 -
(testuję dwie sytuacje sytuacje) 1) 5V,
2) 12V,
Program na którym testuję to co mi nie działa to
12_Silnik_DC, więc po stronie programu jest wszystko OK

Jedyne co w nim zmieniłem to opóźnienia na 5000ms.
Niestety jeśli chodzi o efekt końcowy to w przypadku:
1) -> wszystko jest OK

(ale ten przypadek mnie nie interesuje, bo mam za mały moment obrotowy na wyjściu z silnika)
ale w przypadku
2)niestety już nie jest wszystko w porządku, bowiem silnik kręci tylko w jedną stronę.
Mierzyłem prądy i napięcia na wyjściu z mostkaH w tym przypadku:
prądy ~ 118mA, napięcia ~ +12V, ~ -12V, w zależności od wysterowania na piny mostka: (1A) albo (2A) - z atmegi.
Próbując ratować sytuację dodałem rezystor szeregowo pomiędzy nóżkę Vcc2 mostka, a kabel doprowadzający do niej zasilanie o wartości raz 100R za jednym razem, za innym 330R, wtedy obroty działają w obie strony, z tym, że ów rezystory się trochę grzeją - potrzebne są chyba takie na większą moc.
************************************************** pewne wtrącenie ***********************************************************************************************************************************************************************
Jeszcze jedna rzecz, która mnie zastanawia, to czy ten silnik, który mam (zdjęcie poniżej):

jest jednym z tych w nocie, którą podałem na początku postu... bo ma "
6" a nie: "12", czy "24": w opisie - HL149.
6.21 AS
Podejrzewam więc, że on może być przeznaczony do zasilania max napięciem 6V, ale zaznaczam, że to tylko mój domysł, bo pomimo poszukiwań nie znalazłem takiej noty, by potwierdzić tą informację, a w przypadku zasilania 12V działa i się nie psuje, bynajmniej na razie.
**************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************
Ale pomijając wątpliwość z tym na jakie maksymalne zasilanie jest ów silnik... dlaczego bez rezystora nie działają obroty w jedną ze stron w 2 przypadku???
- rezystor 100R dałem w przypadku jednego mostka L293DNE
- w przypadku innego, ale również z symbolem L293DNE - już 100R, nie wystarczało i obroty w obie strony zadziałały dopiero w przypadku gdy podałem 330R
Dodatkowo dodam, że sytuacje te miały miejsce jedynie w przypadku gdy silnik nie był obciążony...
Moje ostateczne pytanie do tego problemu brzmi więc:
Dlaczego H-Bridge L293DNE, nie wysterowuje mi silnika tylko w jedną ze stron??? Co może być tego przyczyną???Tak jak mierzyłem prąd jaki pobierał silnik przy zasilaniu ~ +12V to: ~ 130mA, a mostek ten ma z tego co widzę w nocie:
Kod:
Continuous output current, IO: L293D . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ±600 mA