Termostat sprawny auto rozgrzewa się normalnie do 90 stopni. Utrzymuje temperaturę od 88 do 93 przy normalnej jeździe jak i przy postoju. Czujnik w chłodnicy mam w kręcony w chłodnice z boku pośrodku czyli jest zalany płynem nawet jak by w chłodnca była zapowietrzona a nie jest. Ma on 3 piny i przy 90 do 95 zwiera jeden pin a powyżej 97 stopni drugi. Chciałem nawet kupić nowy ale chyba niepotrzeba. Taka się nazywa 1J0959481A uznałem że i termostat i czujnik w chłodnicy i czujnik na zegary i czujnik sterownika sprawne bo temperatura na zegarach 90 i w programie diagnostycznym też taka. Podejrzewając czujnik chlodnicy, że on może powodować problem wyjąłem wtyczkę ale nic to nie zmieniło.
Natomiast kolega Szofer dał celną wskazówkę.
Problemem jest klimatyzacja. Mam taką jak na zdjeciu.ponizej.

Testowo wyłączyłem ja i jeździłem rozgrzałem auto do 90 zgasiłem i wentylator nie chodzi. W końcu zachował się jak powinien.
Klima działa tak jak powinna dlatego nawet jej nie podejrzewałem. Jak ustawie to grzeje jak ma chłodzić to chłodzi. Ma małe niedomagania że dmuchawa czasem zwalnia ale to na moment i nie załącza się klapą z obiegu wewnętrznego mam tylko zewnętrzny.
Jak robię test klimy wciskając ECON i obieg wewnętrzny i włączając zapłon przy zgaszonym silniku włącza wentylator chłodnicy duży bieg i później mały no i dmucha przełącza klapami. Po teście wywala błąd 4fa i 2C1. I zostawia chodzący wiatrak na chłodnicy.
Czyli problem powoduje klimatyzacja.
Czy coś dalej poradzicie?