Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 31 mar 2020, o 11:20


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 lip 2019, o 10:24 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 21 sty 2019
Posty: 34
Pomógł: 0

Witam, chciałbym aby mój mikrokontroler wyświetlał na LCD losowe ułożenie toru przeszkód (tworzę grę). Mam możliwość korzystania z liczb pseudolosowych i kombinuję jak się da :D
Próbowałem z funkcją rand(), licznikami, które włączały się np. po wyborze postaci i szybko zmieniały zmienne, aby te w samej grze podmieniały takiego X w lcd_locate(x,10). Pierwszy sposób nie wypalił, a drugi jest bardzo awaryjny. Ma ktoś jakieś pomysły? :)

Trochę kodu:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


z main:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Odrazu przepraszam za bałagan, bardzo często to zmieniałem.

ELI5 :D



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 lip 2019, o 11:13 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 sty 2015
Posty: 278
Lokalizacja: Mielec
Pomógł: 12

Połacz obydwa, koncepcja wybrana dobra,
Rand po resecie uC startuje od tych samych liczb, startuj je z liczb z timera i rand będzie wtedy zawsze różny.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 lip 2019, o 11:42 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 931
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 83

Albo możesz startować z wartości zmierzonej przez ADC. Jeśli wejście wisi w powietrzu, złapie jakieś śmieci.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 lip 2019, o 11:46 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 21 sty 2019
Posty: 34
Pomógł: 0

Szofer napisał(a):
Rand po resecie uC startuje od tych samych liczb, startuj je z liczb z timera i rand będzie wtedy zawsze różny.


Masz na myśli wrzucenie Randa do licznika? Mogę spróbować :D

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

Marhef napisał(a):
Albo możesz startować z wartości zmierzonej przez ADC. Jeśli wejście wisi w powietrzu, złapie jakieś śmieci.


Musiał bym chyba napisać Jeżeli =0 lub != 0 bo potrzebuję właściwie tylko 2 rodzajów: prawda, fałsz. Jeszcze nie korzystałem z ADC, ale faktycznie tu się może przydać :p



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO