Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 7 lut 2025, o 23:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 maja 2019, o 11:22 
Użytkownik

Witam.

Jako, że Eclipse ma specyficzne wymagania co do zainstalowanej Javy, rozważam stworzenie maszyny wirtualnej (na VirtualBox-ie) / obrazu systemu dedykowanego pod Eclipsa dla AVR. Nie wiem czy jest sens stawiać kilkunastogigabajtową wirtualną kobyłę (Win 10), czy może postawić to na kilkusetmegowym Win XP.

Myślę o takim rozwiązaniu, bo jakoś niezręcznie mi podporządkowywać cały soft na osobistym PC pod potrzeby wybranego softu (mam na uwadze wymagania Eclipsa co do Javy).

Ktoś orientuje się, czy Eclipse / konfiguracja z poradnika Atnel ruszy na Win XP? XP stare ale małe. I mimo wszystko pewnie będzie łatwiej niż za pośrednictwem Wine na jakimś małym Linuksie.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 maja 2019, o 11:37 
Użytkownik

Stara wersja Javy ?

Z drugiej strony patrząc, ninite.com wspiera również Eclips-a:

Obrazek

Może więc warto pójść w tę stronę (niech ninite.com urzymuje Eclipsa zawsze zaktualizowanego i zainstalować wszystkie dodatki dla C AVR.
Pytanie czy nie będą się psuły po drodze wraz z kolejnymi aktualizacjami.

PostNapisane: 2 maja 2019, o 15:13 
Nowy

Ja pracuje z Eclipse Mars dołączonym do downloadu BB, oraz na Eclipse Photon - oba IDE pracują na najnowszej wersji Javy ze strony Java.com. Proponuję raz jeszcze wszystko sprawdzić, bo żadna stara wersja nie jest potrzebna. Btw rozumiem, że masz nadmiarową ilość licencji, że chcesz stawiać sobie wirtualki?

PostNapisane: 2 maja 2019, o 16:05 
Użytkownik

Zainteresuj się czym i po co jest ninite, a nie wypowiadasz się o czymś o czym nie masz pojęcia, jak ignorant totalny.

Spokojnie, zainstaluję jawę ze strony, ale i tak uważam że dużo wygodniej mieć w zanadrzu mały obraz (choćby XP, choćby i zbudowany live CD z postawionym skonfigurowanym Eclipsem, który odpalasz niezależnie od systemu (albo bootujesz zamiast systemu) i robisz co masz zrobić.

PostNapisane: 2 maja 2019, o 16:20 
Użytkownik

Możesz zaryzykować z XP, ale pewniejszy będzie np win7 i zawsze możesz ewentualnie ustawić tryb uruchom zgodnie z XP dla jakiegoś programu na win7 jeżeli będziesz potrzebował. Co do programowania na maszynie wirtualnej się nie wypowiem bo nie używałem.

PostNapisane: 2 maja 2019, o 16:40 
Nowy

mes mariusz napisał(a):
Zainteresuj się czym i po co jest ninite, a nie wypowiadasz się o czymś o czym nie masz pojęcia, jak ignorant totalny.

Spokojnie, zainstaluję jawę ze strony, ale i tak uważam że dużo wygodniej mieć w zanadrzu mały obraz (choćby XP, choćby i zbudowany live CD z postawionym skonfigurowanym Eclipsem, który odpalasz niezależnie od systemu (albo bootujesz zamiast systemu) i robisz co masz zrobić.

Maszyny wirtualne są fajne ale to nadmiarowość. Dlatego wymyślona dockera - izolacja środowiska, ale nadal fizycznie to 1 system. Niemniej docketyzacja nie jest możliwa z Windowsem( windows jedynie jako gospodarz a dokery linuxowe). Windows 10 Pro ma hipervisora do maszyn wirtualnych, a jak masz home to jest virgtual box - ale tutaj znów nadmiarowość i koszt licencji dodatkowych dochodzi. Jeśli chcesz mieć szybką paczkę bez instalacji i zależności to zainteresuj się javą portable i eclipse portable. Masz jeden folder, który możesz przenieść na dowolny system i bez instalacji javy czy czegokolwiek będzie działać.

PostNapisane: 2 maja 2019, o 20:42 
Użytkownik

mes mariusz napisał(a):

Z punktu widzenia osoby która zajmowała się serwisem kompów przez kilkanaście lat, mogę stwierdzić tylko jedno- strzelasz sobie jednocześnie w stopę i kolano.
Instalując soft chce wiedzieć skąd pochodzi i co się instaluje wraz z nim. Nowsze nie zawsze jest lepsze, zwłaszcza dla kogoś zarabiającego pracą na kompie. Odtworzenie systemu po formacie to w moim przypadku max 2h, więc nie wiem gdzie tu jakieś oszczędności. ;)

Przy okazji, spuść trochę z tonu...

PostNapisane: 2 maja 2019, o 22:23 
Użytkownik

Jakie 2 godziny? To informatyk pisał?

Backup z Clonezilli ok. 50 GB obrazu partycji po Gigabit Ethernecie max 20 minut leci. Przynajmniej u mnie.

Clonezilla i okresowe backupy to podstawa. Na codzień dodatkowo Reboot Restore RX (ewentualne Deep Freeze).
I można sobie psuć do woli (bo po restarcie i tak wszystko jak świeżo po instalacji, jeśli chodzi o partycję systemową).

Jak można nie robić backupów ;-) ?

Co do ninite, to podstawowy soft, który uruchamiam zawsze po postawieniu systemu na nowej maszynie. Zaznaczam soft do instalacji i wychodzę na dłuższą kawę. Ninite to nie jakaś tam "pierdu magiczna aplikacja" do aktualizacji softu, czy sterowników. To darmowe demo czegoś potężniejszego (komercyjnego). Twórcy pilnują jakości w sumie nigdy mnie nie zawiódł. Po nim jest równie fajne ( https://chocolatey.org/ ). Coś jak repozytorium softu znane z Linuksa. Tyle, że tutaj już (w wersji darmowej) paczki przygotowują zwykli użytkownicy, więc tu już można się cudów spodziewać (dlatego chocolatey-go osobiście nie używam).

Jeśli ktoś lubi z palca i ręcznie instalować 25 aplikacji, to powodzenia. Ja wolę sobie dajmy na to, co miesiąc odpalić ninite, i mieć aktualny system. A na niezależnie od wszystkiego działający system do Eclipsa, równie dobrze mogę sobie rzeczywiście virtual hosta postawić (i niczym się więcej nigdy nie przejmować).

Najbardziej irytują mnie ignoranci, którzy nie wiedzą o czym piszą.

Mój przypadek w wolnej chwili zweryfikuję / natomiast nie mieszałbym różnych tematów, nie zwalał bym wszystkiego na ninite. Nie podobają mi się też insynuacje i sugestie w kierunku głupiego usera co "bele co" instaluje pod moim adresem. Teoretycznie mogę (po po restarcie zasilania mam system jak nowy), więc jest poligon do testów. Niemniej ninite "bele czym" nie jest, stąd irytują mnie insynuacje, kogoś kto raczej nie miał przyjemności uświadczyć.

Ninite rygorystycznie dobiera soft, przygotowuje paczki, nigdy nie instaluje syfu doczepianego do takich czy innych aplikacji. Zlecając zadanie instalacji Ninite, możesz nawet założyć, że zrobi to lepiej niż ja czy ty. Nigdy się nie pomyli, nigdy nie przeoczy żadnego "ptaszka", masz też 100% powtarzalność instalacji. Dużo by wymieniał.

W każdym razie jak już się coś krytykuje wypadałoby raczej mieć odrobinę o danym obiekcie krytyki pojęcia.

PostNapisane: 2 maja 2019, o 22:33 
Użytkownik

Wiesz, nie wszystko da się odtworzyć z backupu, zwłaszcza nie swojego kompa ;)
Mimo wszystko lubię wiedzieć co mi w systemie piszczy i nie narażać się na sytuacje kiedy nagle przestaje działać coś co do tej pory chodziło ;)

Strefa czasowa: UTC + 1