Witam
Otóż ostatnio bawię się przetwornikami DAC na I2C, i właśnie za niedługo zabiorę się za 12-bitowy układ MCP4725.
I tutaj mam pewien problem, na początek kawałek Datasheet - MCP4725, żeby naświetlić problem:

Jak widzicie komunikacja z układem odbywa się następująco: Pierwszy bajt to adres układu, drugi bajt to kawałek konfiguracji i początek nadawania liczby do przetworzenia, trzeci bajt to najmłodsze osiem bitów tejże liczby.
I teraz tak, o ile wysłanie adresu i konfiguracja to oczywista rzecz, o tyle trochę zastanawia mnie wysyłania 12 bitowej liczby do przetworzenia.
Dajmy na to mam pętle for w której co 100mS zwiększam liczbę do przetworzenia o 1. I tutaj pojawia się problem bo o ile adres zawsze będzie ten sam to bity 2 i 3 muszą ze sobą współgrać. Więc muszę moją liczbę podzielić i dodatkowo wpakować do dwóch bajtów. Np. gdy bawiłem się 8-bitowym układem PCF8591P, to tam sprawa jest jasna, pierwszy bajt adres, drugi konfiguracja, trzeci to liczba do przetworzenia.
W tym wypadku potrzebuję współgrania ze sobą tych dwóch bajtów. Znacie może jakiś ciekawy sposób żeby obsłużyć w ten sposób taki przetwornik?