fobos napisał(a):
Odnośnie inicjatywy pisania kodu razem z autorem
Mam podejrzenie, że Kolega jednak nie za bardzo zrozumiał o co chodzi z tym pisaniem kodu.
Nie chodzi o to, żeby poprzez forum "robić" projekty, czy tez je testować (oczywiście nie mam nic przeciwko takiej pracy).
W mojej ocenie chodzi o taką formę poradników, gdzie zagadnienia są tłumaczone dość szczegółowo również jeśli chodzi o poszczególne "linie" czy funkcje kodu, tak by oglądający mógł na bieżąco pisać kod u siebie (przepisując niejako z ekranu). W mojej ocenie taka forma nauki jest wyjątkowo skuteczna, szczególnie dla tych bardziej zaangażowanych.
Podczas takiej nauki można kod "w czasie rzeczywistym" modyfikować pod własny styl robiąc biblioteki już "pod siebie" z jednoczesnym utrwalaniem wiedzy. Ja zwykle po takim poradniku mam gotową podstawową część kodu, ale oglądanie zwykle zajmuje 5 razy tyle co poradnik. Oczywiście Ci bardziej utalentowani nie muszą się tak męczyć
Taka forma niestety jest wyjątkowo nielubiana przez malkontentów, dla których wszystko powyżej 10 minut jest już rozwleczone.
Takie poradniki pewnie wymagają większego zaangażowania autora, ale nieśmiało pragnę zaznaczyć, że głównie z tego powodu powstał patronite - mnie się tak wydaje już od ponad półtora roku
Zatem nadal mam nadzieję, że duch patronajta jeszcze nie umarł i niedługo wszystko wróci do "normy"