Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 6 sty 2025, o 04:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 123 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 sty 2013, o 22:57 

Samemu zawsze lutuję te małe "skubańce" najpierw jedną stroną, a potem hurtowo drugą. Dokładając oczywiście topnika. 0603 to są ogromne. Polecam w ramach "zabawy" polutować 0402 :), toż to cholerstwo mniejsze niż łepek szpilki ;).

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 sty 2013, o 23:04 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Samemu zawsze lutuję te małe "skubańce" najpierw jedną stroną, a potem hurtowo drugą. Dokładając oczywiście topnika. 0603 to są ogromne. Polecam w ramach "zabawy" polutować 0402 :), toż to cholerstwo mniejsze niż łepek szpilki ;).

Do każdego padu smd dodajesz fluxa? czy jakiś najzwyklejszy topnik w płynie? Jak dla mnie aktualnie największy problem to nagrzewanie padu. najcieńszym grotem ciężko mi nagrzać pad bo sama końcówka tak jakby miała za małą powierzchnie styku i nie nagrzewa padu, za to większa końcówka przysłania prawie cały pad. No i brak powtarzalności dwa elementy przylutuje ładnie następny zrobi się jakiś glut :/

PostNapisane: 30 sty 2013, o 23:10 

Że tak pozwolę sobie nie użyć poprawnej polszczyzny ;).
Sam lutuje grotem który jest ogromny dla 0402, czy 0603 ;), bo najmniejszy jaki używam to minifala 2mm.
Topnik używam TSF6502, ale mogą być jakieś tańsze odpowiedniki, ważne by były w paście ;), czyli nie te płynne bo one są "cienkie" i szybko się przepalają.
Problemem może być brak regularnie czyszczonego grota.
Pamiętaj, każdy pad praktycznie to czysty grot, tj. sam mam dosyć sporą wprawę, ale staram się przy przerwach więcej niż 10-15secund, zawsze przetrzeć grota na gąbce potem świeża cyna i znowu gąbka i znowu tym razem odrobina cyny, najlepiej jakieś cienkiej typu 0.5mm np.
Jak pochwytasz sobie elementy jedną strona, dajesz znowu topnik, dosłownie kropelkę "ciutkę" czy jak to tam zwał ;), lutując drugą stronę, poprawiam po chwili tą pierwszą, dzięki nowemu topnikowi wszystko wygląda jak po fabrycznej fali.

PostNapisane: 31 sty 2013, o 09:00 
Użytkownik

Tak tylko informacyjnie podam bo trochę się naszukałem, ale może to już wiecie. Te ładne gniazdka na goldpiny czy układy nazywają się "podstawka precyzyjna SIL" lub podobnie.

PostNapisane: 31 sty 2013, o 09:03 

No po prostu podstawki precyzyjne, najlepiej w wersji gold.

Czy ktoś z okolicy Tychów, składa ATB_GLS??, bo mimo posiadania sporych zapasów, brakuje mi np. podstawowego na ATB
100nF 0603, oraz 220 lub 180 ohm 0603, oraz bodajże 18pF 0603, oraz BC817W taki mały skubaniec ;).
Będę zamawiał większą ilość, ktoś chętny?

PostNapisane: 31 sty 2013, o 09:09 

No troche z Zabrza lub TG mam za daleko, bo bym sie przyłaczył, więc pewnie z seguro brakujące elementy sobie wezmę. Tam mi sie wydaje jest 22pF a nie 18pF.

PostNapisane: 31 sty 2013, o 09:15 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
BC817W taki mały skubaniec ;)

Tak informacyjnie, to bez problemu da się tam wlutować wersję standardową bez W :)

PostNapisane: 31 sty 2013, o 09:17 

wojtek napisał(a):
No troche z Zabrza lub TG mam za daleko, bo bym sie przyłaczył, więc pewnie z seguro brakujące elementy sobie wezmę. Tam mi sie wydaje jest 22pF a nie 18pF.

Trudno, spokojnie można użyć 18, czy 22 nie jest to aż tak ważne. Często stosuje zamiennie i nie miałem nigdy z tym problemów.

Korci mnie by część tranzystorów zamienić na MOSFETY, mniejsze straty ;), szczególnie przy zasilaniu 3.3V.

Znalazłem 18pF 0402 w swoich gratach ;), ależ to się "fajnie" lutuje :). Ledwo to to widać ;).

PostNapisane: 31 sty 2013, o 15:27 
Użytkownik

Witam,
tak odnośnie lutowania małych elementów smd. Kolega rezasurmar udziela bardzo cennych rad, przede wszystkim odnośnie czyszczenia grota i świeżej cyny. Dobry topnik to połowa sukcesu, druga połowa to wprawa :). Lutownica jest ważna ale nie najważniejsza. Kolejną rzeczą jest grot, gro ludzi stara się brać jak najmniejsze średnice do małych elementów a to wcale nie jest prawidłowe. Jak weźmiecie za mały grot to nie macie pojemności cieplnej i ciężko jest coś polutować. Ja osobiście lutuję 0402, 0603 grotem który ma ok 2mm szerokości. Technikę mam podobną do kolegi rezasurmar i jakoś to idzie :).

Pozdrawiam
R.L.

PostNapisane: 31 sty 2013, o 17:01 
Użytkownik

Lemosek napisał(a):
Witam,
tak odnośnie lutowania małych elementów smd. Kolega rezasurmar udziela bardzo cennych rad, przede wszystkim odnośnie czyszczenia grota i świeżej cyny. Dobry topnik to połowa sukcesu, druga połowa to wprawa :). Lutownica jest ważna ale nie najważniejsza. Kolejną rzeczą jest grot, gro ludzi stara się brać jak najmniejsze średnice do małych elementów a to wcale nie jest prawidłowe. Jak weźmiecie za mały grot to nie macie pojemności cieplnej i ciężko jest coś polutować. Ja osobiście lutuję 0402, 0603 grotem który ma ok 2mm szerokości. Technikę mam podobną do kolegi rezasurmar i jakoś to idzie :).

Pozdrawiam
R.L.

Co do grubości grota to już doszedłem do tego że gro z końcówka jak szpilka się nie nada. Ale zastanawia mnie ten topnik bo tak nakładanie na każdy pad to chyba sporo tego fluxa wam schodzi. Na filmiku Mirka pokazywał jak lutować i z tego co pamiętam fluxa na zwykłe pady nie nakładał i jakoś mu wychodziło, Mirek to jednak magik :P.

PostNapisane: 31 sty 2013, o 17:09 

Gdzie tam sporo, wystarczy "ubrudzić" ileż to kosztuje 10g "tańszego" fluxa, 20-30zł, a starczyło by ci na 100szt takich płyt. Mnie się po prostu robi wygodniej z fluxem. Od bidy to i rozpuszczona kalafonia w denaturacie się nada.

PS. Co do grota, no tak to już panowie jest że grota to trzeba mieć zawsze czystego :P i przygotowanego do działania.

PostNapisane: 31 sty 2013, o 17:16 
Użytkownik

Witam,
jasne, że wychodziło, bo niby czemu miało nie wyjść :). Spróbuj raz tak, a raz tak i zobaczysz jak jest, może nie lepiej, ale wygodniej.

Pozdrawiam
R.L.

PostNapisane: 31 sty 2013, o 18:59 
Użytkownik

Ja zawsze używam takiego topnika http://lispol.pl/p/3/Pasta%20Lutownicza%20100g jest bardzo dobry, tani, a starczy pewnie na pół życia, lutuje się po nim idealnie jednak ma to swoją wadę, że jeśli go nie zmyjemy to po jakimś czasie na miedzi powstają wżery co pogarsza, przewodność takiej ścieżki.

PostNapisane: 31 sty 2013, o 19:11 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Jak nie masz myjki to lepiej nie stosować aktywnych topników tylko no clean

PostNapisane: 31 sty 2013, o 19:14 
Użytkownik

Ja zawsze leję do miseczki benzyny ekstrakcyjnej/izopropanolu/acetonu(nie polecam jeśli na płytce mamy plastikowe elementy typu diody, czy przyciski - aceton je rozpuszcza) i pędzelkiem myję całą płytkę.

PostNapisane: 31 sty 2013, o 19:16 

krafin napisał(a):
Ja zawsze używam takiego topnika http://lispol.pl/p/3/Pasta%20Lutownicza%20100g jest bardzo dobry, tani, a starczy pewnie na pół życia, lutuje się po nim idealnie jednak ma to swoją wadę, że jeśli go nie zmyjemy to po jakimś czasie na miedzi powstają wżery co pogarsza, przewodność takiej ścieżki.

Brrrrrr a fuj ;), tylko no clean, żadnych innych. Jak wspomniał kolega Krauser nie masz myjki nigdy idealnie nie usuniesz pozostałości topnika. Zawsze gdzieś tam zostaje, szczególnie pod układami SMD, między nóżkami układów etc.

Agresywne topniki tylko i wyłącznie do lutowania twardego, lutowania rur, ewentualnie jakieś lutowanie instalacji, chociaż z tego co kojarzę w instalacjach 230V itp. nie stosuje się połączeń lutowanych.

Sam ostatni raz agresywnego topnika użyłem na PCB jakieś 20lat temu jak na rynku polskim nic innego nie szło kupić.

Zwykła poczciwa kalafonia, pokruszyć, kapnąć trochę izopropanolu (mniej tufi niż denat) po 2-5dniach mamy ładną "miękką" konsystencję.

Absolutnie odradzam jakiekolwiek topniki agresywne, NIE, NIE, NIE!!!!

PS. Nie wspominając już o bardziej toxycznych parach takich topników.

Do mycia płytek izopropanol lub pochodne. Aceton rozpuszcza większość tworzyw, łącznie z warstwami opisu i potrafi przeżreć nawet niektóre złącza made in china ;). Benzyna też jest dosyć agresywna.

PostNapisane: 31 sty 2013, o 19:24 
Użytkownik

Cytuj:
Nie wspominając już o bardziej toxycznych parach takich topników.

O tym to nie wiedziałem - wręcz przeciwnie, kiedyś przeczytałem że flux232 bodajże wydziela jakieś opary toksyczne i rakotwórcze, i dlatego wolałem się od tego trzymać z daleka, ale jeśli jest tak, to muszę kiedyś zobaczyć tego 232 którego dostałem do stacji lutowniczej.

PostNapisane: 31 sty 2013, o 19:27 

Wracając do tematu, Fluksa na początku stosuję praktycznie po to by sobie "przykleić" elementy, bo nie lutuję pojedynczo tj. nie biorę jednego elementu, czyszczenie grota, itd. Tylko układam sobie np. wszystkie elementy z danego rodzaju np. 100nF, a dzięki topnikowi fajnie się trzymają, potem tylko pęsetą je centruje i pac grotem z jednej strony :).

Używając jakiegokolwiek topnika musisz przewietrzać pomieszczenie.
Nawet jak kotleta przypalisz to musisz przewietrzyć kuchnię ;), a tu non stop praktycznie "spalasz" różne związki.
Z samej cyny z ołowiem masz już tyle oparów, że masakra. Ale i tak nic nie pobije zwykłej stłuczonej świetlówki kompaktowej 5mg rtęci idzie w atmosfere i momentalnie się wchłania........

Aceton też jest bardzo szkodliwy, a już o ekstrakcyjnej nie wspominając. Jednym słowem jedną truciznę zmieniłeś na trzy gorsze ;).

PostNapisane: 1 lut 2013, o 12:06 

Jak widać na poniższych zdjęciach kolejne etapy z lutowanie 8szt rezystorów 220ohm (niestety nie mam jak "zastatywić" telefonu czy aparatu by nagrać film :( )

Obrazek
Obrazek
Obrazek

PostNapisane: 1 lut 2013, o 13:26 
Użytkownik

Ok cześć elementów SMD polutowana z fluxem idzie super, dużo rzadziej zdarzają sie jakieś gluty. jedyny problem to brak dobrej pensety, ale jakos idzie. teraz mam problem z częściami. Mianowicie w żadnym stacjonarnym a i w internecie ciężko o BC817W :/ na jednej stronie udało mi się wsadzić BC817 w obudowie SOTE 23 jednak na drugiej nie wyszło i nie chce ryzykować i wolałbym mieć prawidłową obudowę ;)

Także jak ktoś by miał do odsprzedania to chętnie przygarnę, przy okazji jeśli ktoś by miał to mógłbym wziąć także: 75176AP, LM1117-3.3, L293D, 74LVC125, Buzzer, VCAP

PostNapisane: 1 lut 2013, o 13:56 

Wilu88 napisał(a):
Ok cześć elementów SMD polutowana z fluxem idzie super, dużo rzadziej zdarzają sie jakieś gluty. jedyny problem to brak dobrej pensety, ale jakos idzie. teraz mam problem z częściami. Mianowicie w żadnym stacjonarnym a i w internecie ciężko o BC817W :/ na jednej stronie udało mi się wsadzić BC817 w obudowie SOTE 23 jednak na drugiej nie wyszło i nie chce ryzykować i wolałbym mieć prawidłową obudowę ;)

Także jak ktoś by miał do odsprzedania to chętnie przygarnę, przy okazji jeśli ktoś by miał to mógłbym wziąć także: 75176AP, LM1117-3.3, L293D, 74LVC125, Buzzer, VCAP

Sam pojechałem na hardkora i zamówiłem w farnelu Mosfet-N o rozmiarze SOT 232, zamiast BC817W
Szkoda, że kolega nie mieszka bliżej, Buzzera, LM1117-3.3 i może nawet 74LVC125 mógłbym mieć.

PostNapisane: 1 lut 2013, o 15:29 
Użytkownik

Czy można zamienić 74LVC125 na 74HC125 bo piny według pdf są identyczne a mam ich kilka na stanie?

PostNapisane: 1 lut 2013, o 15:36 
Moderator

tomwisnia napisał(a):
Czy można zamienić 74LVC125 na 74HC125 bo piny według pdf są identyczne a mam ich kilka na stanie?

w tej wersji układu (projektu) wręcz NIE MOŻNA :( .... Gdybyś chciał na siłę zastosować HC to musiałbyś zmienić zasilanie scalaka na +5V bo teraz ma +3,3V

ale zdecydowanie polecam LVC - absolutnie zdecydowanie.

PostNapisane: 1 lut 2013, o 16:10 
Użytkownik

Jeśli dobrze widzę to DC input w 74LVC125 wynosi od 0 do 5V, natomiast w 74HC125 od 0 do VCC. Bo aż pdfy odpaliłem, żeby sprawdzić dlaczego jest tak jak Mirek pisze ;) Czyli podmieniając układy nie patrzymy tylko na pinologię, a na warunki operowania układów :)

edit//
A zadam pytanie czysto konstrukcyjne.
Gdybyśmy jednak zrobili tak jak Mirek mówi i podnieśli napięcie zasilania takiego 74HC125 do 5V to na wyjściu tego bufora będziemy mieli 5V, czyli będziemy w punkcje wyjścia. Czy coś źle rozumiem? ;)

PostNapisane: 1 lut 2013, o 17:35 

Tak w uproszczeniu klasa układów LVC potrafi "zmieniać" poziomy napięć.....

Wysłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk

PostNapisane: 1 lut 2013, o 17:47 
Moderator

ajek napisał(a):
edit//
A zadam pytanie czysto konstrukcyjne.
Gdybyśmy jednak zrobili tak jak Mirek mówi i podnieśli napięcie zasilania takiego 74HC125 do 5V to na wyjściu tego bufora będziemy mieli 5V, czyli będziemy w punkcje wyjścia. Czy coś źle rozumiem? ;)

To niestety też nie będzie zdrowych układ - chociaż z PRAKTYKI powiem że będzie działał bo go stosowałem ale hmmm może działać czasem na granicy i zdarzyli się koledzy, którzy trafiali na takie partie gdzie były problemy.

Tak tak - patrzymy na warunki pracy układu. W takiej konfiguracji jaką ja teraz stosuję też istnieje pewna obawa teoretycznie, że WYJŚCIA układu LVC mogą nie zapewnić prawidłowego poziomu stanu wysokiego dla wejść układów TTL rozumiesz ? że może być za niski albo na granicy TTL.

Ale z praktyki wiem, że na pewno (szczególnie w okolicach procków AVR) nigdy takie kłopoty się nie zdarzą. Dlatego mogę za to rozwiązanie ręczyć głową ;)

PostNapisane: 2 lut 2013, o 10:14 
Użytkownik

Czy dobrze rozumiem że w miejsce VCAP mogę wlutować podstawkę na baterie 3V?

PostNapisane: 2 lut 2013, o 11:12 
Użytkownik

Masz na goldpiny wyciągnięte zasilanie bateryjne. Zobacz w jaki sposób. Jeśli podepniesz baterię 3V i podłączysz zasilanie do płytki to ona dostanie nagle 5V. To różnica potencjałów 2V. Czyli będziesz ją chciał ładować ;)

Jeśli bardzo chcesz baterię to zamiast rezystora R28 wpakuj jakąś diodę, co by nie było prądów wstecznych.

Jednak ja bym wolał i tak ten kondensator. W jednym PLC, którym się bawiłem dłużej był i świetna sprawa. Działa jak bateryjka, ale nie musisz pamiętać o jej wymianie.

PostNapisane: 2 lut 2013, o 11:13 
Moderator

Wilu88 napisał(a):
Czy dobrze rozumiem że w miejsce VCAP mogę wlutować podstawkę na baterie 3V?

Jeśli się zmieści to czemu nie ? ;) spokojnie można podłączyć baterię

PostNapisane: 2 lut 2013, o 13:21 
Użytkownik

Ja w tym miejscu widzę CR1216 jest na tyle mała że spokojnie się zmieści
No ale ....

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 123 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1