Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

KURS HOME ASSISTANT

Chcesz zautomatyzować swój dom bez skomplikowanego kodowania?
Zastanawiasz się nad wyborem sprzętu, oprogramowania i aplikacji?
Od czego zacząć przygodę z HA w 2025? Co będzie najlepsze na start?

Nasz kurs Home Assistant nauczy Cię krok po kroku, jak łatwo zautomatyzować swój dom i oszczędzić na rachunkach za prąd i ogrzewanie. Bez chmur, bez zbędnych abonamentów. Twoja przygoda z Home Assistant zaczyna się tutaj!

↓↓↓

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz wypisać się w dowolnym momencie.

Teraz jest 30 kwi 2025, o 13:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
    PostNapisane: 25 sty 2013, o 09:57 
    Użytkownik

Witam

Dostałem na serwis drukarkę w której jak się okazało padł tranzystor oznaczony symbolem A708. Po przeszukaniu google okazało się że na dobrze znanej "elek..." jest już taki temat i forumowicze stwierdzili że pewnie jest to tranzystor: 2SA708
    http://html.alldatasheet.com/html-pdf/87363/ETC/2SA708/45/1/2SA708.html i jako zamiennik polecili BC313. Tyle że jak przeczytałem noty obu to zdziwiło mnie jedno. Czemu napięcia na A708 są podane na minusie a w 313 na plusie? Czy to rzeczywiści będzie pasowało? Po drugie BC313 nie jest dostępny w obudowie TO-92 a z racji ze to płyta główna drukarki, gdzie jest mało miejsca, dobrze by było gdyby to był zamiennik w obudowie to-92. Macie jakieś pomysły czym zastąpić to cudo?

cytowanie selektywne  Cytuj  
    PostNapisane: 25 sty 2013, o 09:59 

Tak na szybko, BC313 to jest tak stary i już raczej średnio dostępny tranzystor, że zapomnij o nim na samym początku.

Pierwszy z brzegu BD140 w zupełności ci zastąpi 2SA708. Oczywiście pamiętaj o odpowiednim sprawdzeniu gdzie baza, kolektor, emiter. Ale to już proste. W zasadzie patrząc na rysunek 2SA 1, 2, 3 czyli emiter, baza, kolektor. W BD140 kładąc go napisami do góry od lewej emiter, kolektor, baza.

Autor postu otrzymał pochwałę

Ostatnio edytowano 25 sty 2013, o 10:04 przez rezasurmar, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 25 sty 2013, o 10:03 
    Użytkownik

Wiem już szukałem po sklepach. Dlatego zależy mi na jakimś dostępnym zamienniku w obudowie TO-92.

PostNapisane: 25 sty 2013, o 10:06 

Ciężko. Wszystko zależy od napięcia. Można od biedy użyć BC327, ale on jest na 50V. No i też musisz patrzeć na opis wyprowadzeń. Bo BC327 ma lustrzane odbicie wyprowadzeń 2SA708. czyli patrząc na napisy nogi w dół. od lewej Kolektor, baza, emiter.

PS. minus przy napięciu oznacza tylko tyle, że to tranzystor PNP.

PostNapisane: 25 sty 2013, o 10:10 
    Użytkownik

No tak BD140 wygląda ok, wejdzie bez problemu tylko szkoda kombinacji z odginaniem nóżek. Co do BC327 to sam jestem ciekaw, gdyż ten tranzystor w drukarce odpowiada tylko za wykrycie wsadzenia modułu. Aktualnie wylutowałem tranzystor A708 innej drukarki i ruszyła, także na 100% to było przyczyną. Gdybym zastosował BC327 mogło by się coś uszkodzić poza tranzystorem? Niestety nigdzie nie mogę znaleźć schematu tej płyty :/

Strefa czasowa: UTC + 1