Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 15 kwi 2026, o 22:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 sty 2019, o 23:42 
Użytkownik

Hej,
Zastanawiam się mocno nad jedną sprawą. Mianowicie na jakieś zasadzie kompilator określa, ze trzeba dołączyć stdlib.h, a kiedy nie trzeba.

W ramach ćwiczenia piszę sobie swoją bibliotekę obsługi wyświetlacza hd44780.
Mam 3 pliki:
-main.c (na razie pusty kompilujący się szablon),
-hd44780.c,
-hd44780h.

W pliku hd44780.h zawarłem deklaracje funkcji
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Natomiast w pliku hd44780.c w przybliżonym skrócie i przede wszystkim w takiej kolejności
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Dlaczego w pliku .h wyrzuca mi error : unknown type name uint8_t, skoro w pliku hd44780.c załączyłem plik io.h PRZED plikiem nagłówkowym hd44780.h?
Oczywiscie załączenie w pliku .h biblioteki stdlib.h rozwiązuje problem, ale nie rozumiem czemu w jednym projekcie nie muszę tego robić, a w innym muszę..

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 sty 2019, o 23:51 
Moderator

Sprawa jest dość prosta

powinieneś mieć najpierw w pliku *.C inkluda

stdlib.h

a później swojego inkluda *.h

jeśli nie zachowujesz tej kolejności to musisz dołączać inkluda stdlib.h w swoim pliku *.h

--------------

tylko po co - skoro warto pamiętać o tym co napisałem na początku ;)

PostNapisane: 5 sty 2019, o 06:39 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Sprawa jest dość prosta

powinieneś mieć najpierw w pliku *.C inkluda

stdlib.h

a później swojego inkluda *.h

jeśli nie zachowujesz tej kolejności to musisz dołączać inkluda stdlib.h w swoim pliku *.h

--------------

tylko po co - skoro warto pamiętać o tym co napisałem na początku ;)

Ok, tylko dlaczego muszę w wypadku tego projektu dołączać
język c
a w wypadku innego (np multipleksowanie led 7segm.) wystarczyło na początku pliku 7segm.c dodać
język c
?

PostNapisane: 5 sty 2019, o 08:09 
Moderator

dayer41 napisał(a):
Ok, tylko dlaczego muszę w wypadku tego projektu dołączać

Ale co ty opowiadasz, nic nie trzeba dołączać. Pomijam już że masz Bluebooka i możesz zajrzeć, że tam w żadnym przykładzie nie ma dodawanego stdlib.h w plikach nagłówkowych i wszystko śmiga - mógłbyś podejrzeć.

A u ciebie jak znam życie to problem bierze się stąd, że w main.c zapewne nakaszaniłeś troszkę z inkludami, czyli zrobiłeś zapewne tak:

język c

zamiast tak:

język c

;) sprawdź sam ... i zobaczysz, że będzie to działać tak jak pisałem wyżej. Wg mnie najpierw inkludujemy pliki systemowe a później dopiero pliki własne

------------------------ [ Dodano po: 10 minutach ]

krótko mówiąc powinno być tak:

Obrazek

a nie tak:

Obrazek

PostNapisane: 5 sty 2019, o 11:13 
Użytkownik

Myślę, że tu bardziej chodzi o sytuację, kiedy plik nagłówkowy lcd.h (odnosząc się do przykładowych zrzutów ekranu z postu kolegi Mirka) dołączamy do innego pliku np. menu.c, w którym nie jest dołączany (bezpośrednio lub pośrednio np. poprzez avr/io.h) plik nagłówkowy stdint.h (bo to w nim jest definicja typu uint8_t używanego przez parametr funkcji). W takiej sytuacji, niezależnie od kolejności "inkludowania" nagłówków w pliku lcd.c problem wyniknie podczas kompilacji pliku menu.c. Gdyby w pliku main.c nie było dyrektywy preprocesora #include <avr/io.h>, problem też by wystąpił, ponieważ w deklaracji funkcji write_half() występuje parametr typu uint8_t. Myślę, że o taką sytuację chodziło autorowi tego wątku.

dayer41 napisał(a):
Dlaczego w pliku .h wyrzuca mi error : unknown type name uint8_t, skoro w pliku hd44780.c załączyłem plik io.h PRZED plikiem nagłówkowym hd44780.h?
Oczywiscie załączenie w pliku .h biblioteki stdlib.h rozwiązuje problem, ale nie rozumiem czemu w jednym projekcie nie muszę tego robić, a w innym muszę.

Pliki nagłówkowe nie są analizowane podczas kompilacji oddzielnie, tylko w połączeniu z plikiem *.c, do którego zostały dołączone, oraz w połączeniu z innymi plikami nagłówkowymi dołączonymi do tego pliku *.c. Każdy taki zestaw - plik *.c z dołączonymi do niego plikami nagłówkowymi - to tzw. jednostka translacji.
Z kolei każda taka jednostka translacji jest oddzielnym tworem. Jeśli jedna jednostka translacji ma dołączony plik nagłówkowy definiujący typ uint8_t, to inna jednostka translacji nic o tym nie wie, więc - jeśli ten typ jest użyty np. do zadeklarowania parametru funkcji - musi też mieć dołączony odpowiedni plik nagłówkowy.
To wymusza konieczność zachowania pewnych zależności pomiędzy plikami nagłówkowymi oraz zależności w odpowiedniej kolejności ich dołączania.
W opisanej przez Ciebie sytuacji, jeżeli do pliku hd44780.c dołączyłeś plik nagłówkowy <avr/io.h> przed plikiem nagłówkowym hd44780.h, to będzie OK. Jeśli teraz dołączasz plik nagłówkowy hd44780.h do innego pliku źródłowego *.c, to jest to osobna jednostka translacji, która zna typ uint8_t, lub go nie zna (czytaj: ma dołączony pośrednio lub bezpośrednio plik nagłówkowy stdint.h, lub nie ma). Jeśli więc w tym pliku *.c nie masz jeszcze dołączonego odpowiedniego pliku nagłówkowego stdint.h i typ uint8_t w tej jednostce translacji nie jest znany, to dołączenie pliku nagłówkowego hd44780.h wymusi dołączenie pliku nagłówkowego stdint.h (bezpośrednio lub poprzez dołączenie np. <avr/io.h>).

W takiej sytuacji należy umieścić w pliku nagłówkowym hd44780.h komentarzu w stylu: "przed dołączeniem tego pliku nagłówkowego dyrektywą #include do pliku *.c należy dodać także plik nagłówkowy stdint.h".
Można też na początku pliku hd44780.h dodać po prostu linijkę:
język c

i też będzie OK. Jeśli dołączysz ten plik do pliku *.c, w którym stdint.h jest już dołączone, to nic się nie stanie, ponieważ pliki nagłówkowe mają (a przynajmniej powinny mieć) zabezpieczenie przed wielokrotnym inkludowaniem. Jeśli w tym pliku *.c nie będzie dołączonego stdint.h, to zostanie dołączony poprzez plik hd44780.h

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 5 sty 2019, o 11:23 
Moderator

andrews napisał(a):
Gdyby w pliku main.c nie było dyrektywy preprocesora #include <avr/io.h>

tylko hmmm jaki to ma sens żeby nie było tego inkluda ? ... tzn jeśli ktoś chce sobie robić problemy to owszem - no można nie robić tego inkludowania avr/io.h ;) tylko ... no to troszkę taki masochizm

PostNapisane: 5 sty 2019, o 12:10 
Moderator

kalani napisał(a):
A jaki sens ma jego includowanie jeśli w danym pliku nie ma odwołania do obiektów deklarowanych przez includa?

Ma duży sens, ponieważ dzięki temu poza inkludowaniem odwołań do modułów procka, jest też automatycznie inkludowany <inttypes.h> a także <stdint.h>

Więc nawet jeśli akurat w danym pliku źródłowym nie korzysta się z odwołań do pinów/portów/timerów i innych modułów to jest ta zaleta, że "za darmo" mam podciągnięte stdint.h a gdy tylko jednak będę potrzebował odwołać się do byle pinu w kodzie, chociażby z powodu włączenia własnych funkcji debugujących to mam od razu <avr/io.h>

A przy okazji też nie muszę sobie zawracać głowy z kolejnością inkludowania stosując zawsze jednolite podejście

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 5 sty 2019, o 13:40 
Użytkownik

Wow, temat się rozwinął, jest głębszy niż myślałem ;) .

Mirku - bardzo dużo pracy wkładasz w to, żeby nawet screeny przygotować z wyjaśnieniem, dziękuję!
andrews - merytoryczna prosta wypowiedź, piękna sprawa :)

Rozwiązaniem było zaincludowanie biblioteki <avr/io.h> w pliku main.c.
Nie zaincludowałem go wcześniej, ponieważ myślałem jak kolega:
kalani napisał(a):
A jaki sens ma jego includowanie jeśli w danym pliku nie ma odwołania do obiektów deklarowanych przez includa?

a mój plik main.c na tym etapie wyglądał tak:
język c

nie widziałem sensu includowania tutaj io.h, bo nigdzie nie odwołuję się do żadnej zmiennej ani funkcji typu uint8_t.

Rozumiem jednak, że nic się nie stanie, gdy przyrośnie mi do palców includowanie io.h w pliku main.c tak po prostu?

PostNapisane: 5 sty 2019, o 13:43 
Moderator

dziobak7 napisał(a):
Myślę że zanim wyniknie jakaś głębsza dyskusja, warto ustalić czy dyskutujecie o (przepraszam że nieformalnym językiem):

No i się zaczyna ;)

Ja obstawiam 5 ;)

Sorki to też tak, żeby utrzymać dobre poczucie humoru ;)

------------------------ [ Dodano po: 7 minutach ]

dayer41 napisał(a):
Rozumiem jednak, że nic się nie stanie, gdy przyrośnie mi do palców includowanie io.h w pliku main.c tak po prostu?

A cóż miałoby się stać ;) prawie nie wyobrażam sobie kodu jakiegokolwiek projektu, który w main.c nie miałby tego inkluda.

Oczywistą sprawą jest, że nie musi się to tyczyć wszystkich plików *.c projektu bo oczywiście koledzy kalani i dziobak7 mają świętą rację ... z jednej strony patrząc ... ale w ten sposób to można się przekomarzać ze dwieście lat ;) a mnie się już nie chce.

Krótko mówiąc gdybyś pisał jakąś bibliotekę, w której przepięknie i wzorcowo rozgraniczyłbyś warstwę abstrakcyjną od sprzętowej - to można śmiało powiedzieć, że "po choinkę" wstawiać do takich plików *.c inkluda z <avr/io.h> .... ? Ten mógłby się znaleźć tylko w plikach *.c odpowiedzialnych za warstwę sprzętową. Zaś w plikach nagłówkowych *.h związanych z plikami źródłowymi warstwy abstrakcyjnej inkludować by trzeba było wszystko co potrzebne ...

PostNapisane: 5 sty 2019, o 13:58 
Użytkownik

No to muszę skombinować jakiś Wikol czy inny klej i przykleić io.h do main.c na stałe... Zresztą później i tak by się pojawił, bo na pewno odwołam się do jakiejś funkcji lub zmiennej uint8_t.

Ale nie będę sobą, jak nie zrozumiem, dlaczego błąd wywołuje mi brak io.h w pliku main.c, skoro wygląda on tak:
język c

Przecież int jest typem wbudowanym.

Jakby to okreśłił towarzysz Edward G,
Cytuj:
Pomożecie?

:)

PostNapisane: 5 sty 2019, o 14:10 
Moderator

no ale tobie chodzi o int czy uint8_t bo to jednak różnica

PostNapisane: 5 sty 2019, o 14:31 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
no ale tobie chodzi o int czy uint8_t bo to jednak różnica

Chodzi mi o to, że nie załączałem w pliku main.c biblioteki io.h, ponieważ w pliku main.c miałem tylko funkcję
język c

a skoro int jest typem wbudowanym, to raczej nie potrzebuje biblioteki io.h.

A jednak jest bez niej error, więc zapytałem, dlaczego błąd wywołuje mi brak io.h w pliku main.c

PostNapisane: 5 sty 2019, o 14:38 
Moderator

No to właśnie pokaż co to za error ? bo nie powinno go być ale, że nie widzę błędu to ciężko coś podpowiedzieć

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

i pokaż kod tego krótkiego pliku main.c

PostNapisane: 5 sty 2019, o 15:25 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
andrews napisał(a):
Gdyby w pliku main.c nie było dyrektywy preprocesora #include <avr/io.h>

tylko hmmm jaki to ma sens żeby nie było tego inkluda ? ... tzn jeśli ktoś chce sobie robić problemy to owszem - no można nie robić tego inkludowania avr/io.h tylko ... no to troszkę taki masochizm

Przedstawiłem to jako sytuację hipotetyczną. Chodziło mi raczej o to, że brak #include <avr/io.h> (lub przynajmniej <stdint.h>) w dowolnym pliku *.c, w którym będzie dołączony plik nagłówkowy hd44780.h wygeneruje problem.
Niemniej dołączenie pliku io.h w pliku main.c wcale nie jest obligatoryjne, a czy to stwarza problemy lub jest masochizmem, to zależy od konkretnej implementacji i stylu programowania.

mirekk36 napisał(a):
Krótko mówiąc gdybyś pisał jakąś bibliotekę, w której przepięknie i wzorcowo rozgraniczyłbyś warstwę abstrakcyjną od sprzętowej - to można śmiało powiedzieć, że "po choinkę" wstawiać do takich plików *.c inkluda z <avr/io.h> .... ? Ten mógłby się znaleźć tylko w plikach *.c odpowiedzialnych za warstwę sprzętową. Zaś w plikach nagłówkowych *.h związanych z plikami źródłowymi warstwy abstrakcyjnej inkludować by trzeba było wszystko co potrzebne ...

No właśnie, plik main.c też wcale nie musi odwoływać się do sprzętu.

... co nie oznacza, że należy na siłę unikać #include <avr/io.h> w pliku main.c, kiedy jest potrzebny.

dayer41 napisał(a):
a skoro int jest typem wbudowanym, to raczej nie potrzebuje biblioteki io.h.

A jednak jest bez niej error

Czy na pewno masz tam tylko funkcję int main()?
Jeśli Twój kod w main.c wygląda np. tak:
dayer41 napisał(a):
język c

a plik hd44780.h wygląda tak:
język c

To po preprocesorze kod main.c do kompilacji będzie wyglądał mniej więcej tak:
język c

i wtedy już brakuje definicji typu uint8_t

PostNapisane: 5 sty 2019, o 15:36 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
No to właśnie pokaż co to za error ? bo nie powinno go być ale, że nie widzę błędu to ciężko coś podpowiedzieć

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

i pokaż kod tego krótkiego pliku main.c

main.c:
język c

hd44780.c:
język c

hd44780.h:
język c

error w linii 52 pliku .h:
In file included from ../main.c:8:0:
../hd44780.h:64:25: error: unknown type name 'uint8_t'
inline void write_half (uint8_t data);
^
make: *** [main.o] Błąd 1

Kolega andrews chyba rokminił, o co tu chodzi, to logiczne :idea:
andrews napisał(a):
Jeśli Twój kod w main.c wygląda np. tak:
dayer41 napisał(a):
język c
#include "hd44780.h"

int main (void)
{

}
GeSHi

a plik hd44780.h wygląda tak:
język c
#ifndef HD44780_H_
#define HD44780_H_

uint8_t write_half (uint8_t data);

#endif
GeSHi

To po preprocesorze kod main.c do kompilacji będzie wyglądał mniej więcej tak:
język c
uint8_t write_half (uint8_t data);

int main (void)
{

}
GeSHi

i wtedy już brakuje definicji typu uint8_t

PostNapisane: 5 sty 2019, o 15:46 
Moderator

No zobacz sam masz swój main.c

inkludujesz w nim swój plik lcd4478.h - tak?

co to oznacza? .... Preprocesor, który działa przed kompilatorem - wkleja (można tak wprost powiedzieć) WSZYSTKO co masz w swoim *.h do pliku lcd44780.c - rozumiesz?

No i wkracza kompilator - i teraz skąd on ma wiedzieć co to jest uint8_t ??? (a zauważ, że wcześniej pisałeś że masz niby błąd związany z int) ... tymczasem to błąd związany z uint8_t

Musisz zrozumieć, że kompilator kompiluje ODDZIELNIE KAŻDY plik *.c z takimi wklejonymi bebechami z plików *.h (#include X - to znaczy wklej mnie pan tutaj to co w pliku X)

no i jeśli nie masz w swoim main.c

język c

albo jeśli nie masz

język c

no to Qurczę - skąd kompilator ma wiedzieć co oznacza uint8_t ??? ja się ciebie pytam ;) i kompilator też się ciebie pyta - wymiotując błędami

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Więc jak widzisz nie ma to NIC WSPÓLNEGO z typem "int" który widzisz przed funkcją main()

PostNapisane: 5 sty 2019, o 15:57 
Użytkownik

No teraz już rozumiem.. ;)

Ale jak to początkującemu, niełatwo mi pewne rzeczy tak od kopa przyswoić...teraz jest to dla mnie całkiem logiczne.

Dlatego przeczytałem ze 3 razy rozdział o wyświetlaczu HD44780 i dlatego też próbuję sam napisać na ile umiem z głowy bibliotekę do obsługi tego wyświetlacza. Wychodzę z założenia, że to bardziej pomoże, niż czytanie rozdziału nawet 20-raz ;)

PostNapisane: 5 sty 2019, o 16:04 
Moderator

zdecydowanie najlepsza z metod nauki, ale to co jeszcze ważniejsze w tej chwili - to! .... to właśnie to żeby zrozumieć co i jak jest kompilowane

bo później to już będzie "z górki"

PostNapisane: 5 sty 2019, o 16:06 
Użytkownik

Dzięki jeszcze raz wszystkim!
Miłego weekendu ;)

Victoria ;)
Obrazek

PostNapisane: 6 sty 2019, o 00:45 
Użytkownik

Obejrzyj filmik Mirka o kompilatorze i inkludach. Na pewno Ci się wyklaruje.

Strefa czasowa: UTC + 1