Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

KURS HOME ASSISTANT

Chcesz zautomatyzować swój dom bez skomplikowanego kodowania?
Zastanawiasz się nad wyborem sprzętu, oprogramowania i aplikacji?
Od czego zacząć przygodę z HA? Co będzie najlepsze na start?

Nasz kurs Home Assistant nauczy Cię krok po kroku, jak łatwo zautomatyzować swój dom i oszczędzić na rachunkach za prąd i ogrzewanie. Bez chmur, bez zbędnych abonamentów. Twoja przygoda z Home Assistant zaczyna się tutaj!

↓↓↓

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz wypisać się w dowolnym momencie.

Teraz jest 14 lip 2025, o 11:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
    PostNapisane: 22 sty 2013, o 21:17 
    Użytkownik

Witam,

W miarę wolnego wieczoru, zasiadłem do przetestowania programowego timer'a, który został zaprezentowany przez Mirka w rozdziale o 'systemie czasu rzeczywistego' - przy okazji - za każdym razem jak wracam do tej książki to odkrywam ją na nowo :)

Wykorzystałem T/C0 w mojej ATMega8 (16MHz) i zadziałał bez zarzutu, tak więc poszedłem dalej i pomyślałem, że zastąpię tym funkcję _delay_ms(). Tak więc na szybko skorzystałem z części kodu do PWM programowego i w miejscach gdzie jest _delay_ms(N) wstawiłem:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
    język c
    Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Moja konfiguracja przerwania jest następująca:

język c
    Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Tak wiec w pętli while(1) wstawiam te opóźnienia:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ] [ Zaznacz wszystko ]
    język c

Jednak raczej to nie działa, bo dioda się cały czas pali.
    Kod w przerwaniach dla:

- TimerN:
    język c

- PWM:
    język c

Od razu chcę nadmienić, że PWM działa jeśli _delay_ms() są od komentowane, a elementy z Timer2 usunięte. Także, jak pisałem wcześniej, "timer programowy" też działa - po usunięciu kodu z PWM i wstawieniu LED_TOGGLE z wywołanie Timer2 = 1, dioda miga bardzo szybko.

Tutaj głównie proszę o podpowiedź, jak zastąpić _delay_ms() "timerem programowym"... jakieś sugestie?

Bardzo Dziękuję,
    Jan

cytowanie selektywne  Cytuj  
    PostNapisane: 22 sty 2013, o 21:46 
    Użytkownik

Witam,
    kolego Jan Mazur przede wszystkim musisz zrozumieć na czym polega różnica między programowaniem zdarzeniowym z wykorzystaniem timerów programowych a programowaniem liniowym z delay. Chodzi głównie o to, że przy wykorzystaniu timerów programowych pętla główna nie zatrzymuje się, a krąży czekając na zdarzenie. Dzięki temu możemy obsługiwać wiele zdarzeń pseudo jednocześnie. Twój kod będzie działał jedynie z delay bo tak został napisany. Musisz go przepisać aby dobrze działał z timerami programowymi. Musisz tak go napisać aby inkrementacja pętli np. for itp. następowała raz prze wywołanie danej funkcji, po odliczeniu timera.
    Mam nadzieje, że trochę rozjaśniłem :)

Pozdrawiam
    R.L.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 22 sty 2013, o 22:06 
    Użytkownik

Dzięki Lemosek, też już po napisaniu mego posta doszedłem do wniosku, że raczej to nie zadziała tak jak sugerowałem :) Tak jak sugerujesz będę to musiał przepisać i dokładniej przeanalizować działanie.

Bardzo Dziękuję za wstępne rozjaśnienie!

------------------------ [ Dodano po: 17 minutach ]

Tak więc widzę, że raczej to co napisałem na początku nie zadziała... jednak w czasie przepisywania nasunęła mi się jedna myśl. Jeśli mamy pętlę while(1), a w niej np:

język c

To i tak LED_1 nie będzie migała z częstotliwością 100Hz, bo nastąpi "zawieszenie" tej procedury na rzecz opóźnień 2 x 500ms. Czyli mój plan na "wielozadaniowość" nie zadziała... tak? :|

PostNapisane: 22 sty 2013, o 22:40 
    Użytkownik

Witam,
    bardzo się cieszę, że moja sugestia się komuś przydała :D.
    Nie przejmuj się niepowodzeniami, ja też kiedyś jak zaczynałem to próbowałem podobnych wynalazków i jakoś nie chciało działać. :D.

Jak programujesz to pamiętaj, że nigdy nie używaj delay w przerwaniach i pętli głównej. W pętli głównej na podstawie timerów programowych wywołuj dane zdarzenia np. obsługa LCD, IR itp. w zależności od potrzeb. Pętla główna ma się "kręcić" bez zbędnych przerw.

Odnośnie PWM programowego to nie łatwiej i pewniej wykorzystać przerwanie od timera. Pomyśl jak działa PWM ( f jest stałe, zmienia się współczynnik wypełnienia). Jeśli więc w przerwaniu przeanalizujesz wartość zmiennej dajmy na to pwm (zawierającej zadany współczynnik wypełnienia) i przez taki czas będziesz utrzymywał stan wysoki a prze resztę niski. Powinno działać.

Odp. dokładnie tak :D Spójrz wyżej, co napisałem na temat pętli głównej. Nie możesz jej zbędnie zatrzymywać np. prze delay. Bo wtedy nici z pseudo działania równoległego.

Jeszcze taki mały przykładzik
    Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ] [ Zaznacz wszystko ]
    język c

który powinien rozjaśnić :D

Pozdrawiam
    R.L.

Kod wstawiamy przy pomocy "[syntax=c] " - Zielony J.

PostNapisane: 23 sty 2013, o 11:48 
    Użytkownik

Dziękuję Bardzo R.L. :) będę próbował i mam nadzieję, że uda mi się zrealizować to co zamierzam. Jak coś to dam znać czy się udało :)

Strefa czasowa: UTC + 1