Witam wszystkich. Trochę się spóźniłem z publikacją projektu na tym forum, ale nawał roboty i odkładanie na później pozwolił mi ...zapomnieć, że święta coraz bliżej i w końcu nie zdążę z przedstawieniem projektu. Pewnie wielu już go widziało na elektrodzie co nie zmienia faktu, że tu też ma pełne prawo być Dobra, koniec tłumaczenia się i...
Może ktoś zdąży wykorzystać zawarte tu informacje, a zapewniam, że będzie to gratka dla wielu zwłaszcza początkujących programistów! Jak już tu kiedyś pisałem (a dokładnie tu: https://forum.atnel.pl/topic17877.html ) zadziwiająco mało projektów jest dostępnych na rodzimych forach, jeśli chodzi o ten rodzaj multipleksowania. Nie będę opisywał szczegółów jego działania. Tu odsyłam do internetu. Co więc mam do zaproponowania? ...12 w pełni niezależnych kanałów PWM o zmiennej jasności w zakresie 16 poziomów i częstotliwości 100Hz na Attiny13. Do sterowania led wykorzystane jest 4 piny. Biorąc pod uwagę, że to mały procek z jeszcze mniejszą pamięcią ram (tylko 64 bajty) program musi naprawdę oszczędnie z niej korzystać. Wystarczy czasem dodać jakąś zmienną czy powiększyć tablicę i już dzieją się rzeczy co najmniej dziwne, a już na pewno niezgodne z logiką działania programu, jakiej się spodziewamy. Do projektu wykorzystałem malucha w wersji SMD. Początkowo miało być "na pająka", ale postanowiłem zrobić jednak płytę główną (może raczej płytusię, płyteczkę, płutynię... ) żeby łatwiej było programować (klipsem) i nie rozwaliło się przy byle podmuchu. Diody są już na solidnego pająka, przygotowane do włożenia w igielitowego węża. Na zdjęciach etapy pracy, a na końcu filmik z działania programów. Programy są dla dwóch efektów napisane w C i niewiele zajmują, bo około 400 (sopel) i 500 (gwiazdki) bajtów. Udostępniam też pełne źródła programów (pod tym linkiem https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=941985), które mogą być inspiracją do tworzenia innych efektów. Są tam timery, podstawowe działania na tablicach, pętle itp. Przerwania ustawiłem na 20 kHz i w sumie procek się opierdziela z nudów Każdy kanał to PWM około 100 Hz. Zachęcam początkujących do szczegółowej analizy programów i kombinowania z parametrami. Należy zwrócić szczególną uwagę na uproszczony do granic możliwości schemat aby kolejności i kierunku led nie pomylić. Led najlepiej stosować z grupy superjasnych, bo multiplexing zabiera w tym przypadku sporo jasności i każda z diod świeci tylko 1/12 z pełnej jednostki czasu.
Efekt gwiazdek najładniej wygląda na jakiejś ozdobie/choineczce/itp. Poniżej na zdjęciu właśnie taki przykład. Jest też film z działania, chociaż i tak nie odda on w pełni uroku delikatnego migotania w półmroku.
A teraz można zadawać pytania jeśli jakieś się nasuną...
Edit: Zapomniałem o załączniku
Załączniki:
Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.
Mirek zgadzam się z Tobą w 100%, liczy się logiczne myślenie bo programowanie jest jak matematyka. Są wzory, zasady, reguły, prawa, tego może się nauczyć każdy "na pamięć", ale żeby to zastosować trzeba myśleć logicznie, perspektywicznie no i oczywiście niezbędne jest doświadczenie nabyte ćwiczeniami, ćwiczeniami itd. Oglądając Twoje poradniki, analizując Twoje kody zawsze się zastanawiałem "jak On to robi" w sumie proste rzeczy i w miarę łatwo jest zrozumieć to o co tu chodzi, ale jak sobie w głowie poukładać żeby tak na końcu wyszło? To było dla mnie zawsze niesamowite i fascynujące a zarazem niedoścignione. Tak swoja drogą to jaką Ty Mirek musisz mieć satysfakcję widząc efekty swoich książek i poradników w postaci takich opracowań jak w temacie. Tylko pozazdrościć takiego dorobku i na prawdę piszę to bez żadnych podtekstów wazeliniarskich.
Sławek kiedy zobaczyłem Twój schemat pierwsza myśl "jakie to proste i oczywiste", ale wpaść na taki pomysł rozwiązania układowego, no to Panie chylę czoła i nie ważne czy to Twoje opracowanie czy znaleziona inspiracja gdzieś w internecie. Efekt końcowy bardzo fajny, gratulacje!
Przy okazji, będę do znudzenia przypominał i upominał się o opracowanie poradnika w temacie sterowania silnikami z wykorzystaniem enkoderów. Sławek to oczywiście do Ciebie - obiecałeś
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości