Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 20 paź 2019, o 19:55


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 119 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 gru 2018, o 18:57 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 14 lip 2016
Posty: 18
Lokalizacja: Białystok
Pomógł: 0

Cytuj:
No a jak sobie wyobrażasz widzieć historię zmian - zanim się ukaże nowa wersja ? albo znowu czegoś nie rozumiem albo nie wiem. No to chyba oczywiste, że historia zmian pojawia się gdy pojawi się aktualizacja


Chodzi mi o historię/liste zmian (change log) z wszystkich wersji (numer wersji - data wydania oraz lista co zostało zmienione - tak jak w MkAVRCalculator). Oczywiste jest że lista pojawia się kiedy jest nowa wersja, ale nieoczywiste jest to że jak się zaktualizuje to już nie ma tej listy (często chce się zaktualizować, a potem na spokojnie poczytać widząc zmiany - no chyba że ja tak tylko mam - lub po prostu chce się przypomnieć co zostało naprawione/dodane)



mirekk36 napisał(a):
To co piszesz prowadzi wprost do kodu źródłowego BLS'a a tego nie zrobię ... Powiem jedno, jeśli ktoś ptrafi sobie poradzić z WDT żeby z poziomu BLS'a przekazać informację do programu głównego - to i napisze sobie sam BLS'a od nowa ... więc tego tematu nie będę kontynuował. Trudno jak jest BLS to WDT będzie automatycznie wyłączany. Chyba, że w przyszłości wymyślę jakiś uniwersalny mechanizm to wtedy obejdziemy ten problem


ok, z tym kodem źródłowym to po dobie przemyśleń to cię nawet rozumiem, bo na pewno jacyś początkujący robili ci spam że coś nie działa przez ich jakieś dziwne zmiany, a doświadczeni programiści to sobie poradzą :D

mirekk36 napisał(a):
Powiem jedno, jeśli ktoś ptrafi sobie poradzić z WDT żeby z poziomu BLS'a przekazać informację do programu głównego - to i (...)

Tego trochę nie rozumiem. Na mój stan wiedzy cała obsługa watchdoga, aby nie resetował mikrokontrolera, sprowadza się do dodania wdt_reset() z biblioteki <avr/wdt.h> w taki sposób aby wykonywał się wystarczająco często by nie nastąpił reset. Gdzie się mylę?

PS. Wybacz że może drążę temat, no ale po raz pierwszy od bardzo dawna zacząłem się gubić jeśli chodzi o mikrokontrolery AVR.

------------------------ [ Dodano po: 20 minutach ]
Jeszcze odnośnie BLS activate pin, ciekawą koncepcją jest też nie aktywowanie bootloadera gdy reset wystąpił przez np. brown-out detector.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 gru 2018, o 21:47 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24817
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 927

xxabaxx napisał(a):
Tego trochę nie rozumiem. Na mój stan wiedzy cała obsługa watchdoga, aby nie resetował mikrokontrolera, sprowadza się do dodania wdt_reset() z biblioteki <avr/wdt.h> w taki sposób aby wykonywał się wystarczająco często by nie nastąpił reset. Gdzie się mylę?

w prockach w których jest włączony domyślnie fusebitami jeśli go nie zresetujesz odpowiednio szybko po starcie, albo nie wyłączysz programowo albo w ogóle nie wyłączysz watchdoga programowo (co robię obecnie w BLS'ie) to ... właśnie nastąpi reset procka i tak w kółko..

ale dobrze, że zadałeś to pytanie bo teraz mnie naszło, że może zamiast wyłączać watchdoga to po prostu będę go wciąż resetował i niech ktoś zadba o jego wyłączenie, kasowanie albo ODCZYTANIE w swoim wsadzie ;) ... muszę popróbować i problem będzie w 100% rozwiązany. Tzn ostatecznie mogą być dwie opcje do wyboru:

1. WDT wyłączany już w BLS
2. albo nie wyłączany i trzeba pamiętać o tym we własnym wsadzie

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 gru 2018, o 22:13 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 14 lip 2016
Posty: 18
Lokalizacja: Białystok
Pomógł: 0

Dzięki za odpowiedź, teraz mi się wszystko usystematyzowało :D 8-)

mirekk36 napisał(a):
Tzn ostatecznie mogą być dwie opcje do wyboru:

1. WDT wyłączany już w BLS
2. albo nie wyłączany i trzeba pamiętać o tym we własnym wsadzie

Jednocześnie te rozwiązanie załatwi problem z zaprogramowanym fusebitem WDTON w mikrokontrolerach, które go mają ;)



Ostatnio edytowano 20 gru 2018, o 22:30 przez xxabaxx, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 gru 2018, o 22:28 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24817
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 927

xxabaxx napisał(a):
Chodzi mi o historię/liste zmian (change log) z wszystkich wersji (numer wersji - data wydania oraz lista co zostało zmienione - tak jak w MkAVRCalculator). Oczywiste jest że lista pojawia się kiedy jest nowa wersja, ale nieoczywiste jest to że jak się zaktualizuje to już nie ma tej listy (często chce się zaktualizować, a potem na spokojnie poczytać widząc zmiany - no chyba że ja tak tylko mam - lub po prostu chce się przypomnieć co zostało naprawione/dodane)

Ok a z tym to już czaję o co chodzi - hmmm spróbuję zrobić, żeby ten plik ze zmianami się zapisywał

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

w wersji 3.0.4 już będzie plik z historią ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 gru 2018, o 22:33 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 14 lip 2016
Posty: 18
Lokalizacja: Białystok
Pomógł: 0

mirekk36 napisał(a):
Ok a z tym to już czaję o co chodzi - hmmm spróbuję zrobić, żeby ten plik ze zmianami się zapisywał
Super :D

Jeszcze odnośnie watchdoga: Ciekawą sprawą jest też na jaką wartość zmieniać prescaler watchdoga w jednej z sekcji `init` w bootloaderze (zawsze ta sama, a może ustalana poprzez rozwijaną listę w programie), ale to sobie potestujsz.

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

mirekk36 napisał(a):
w wersji 3.0.4 już będzie plik z historią
Miodzio :D



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 gru 2018, o 12:02 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24817
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 927

No i jest wersja 3.0.4 z nowościami, poprawkami i co najważniejsze obsługą adresacji dla RS485 ;) sprawdźcie sami czy śmiga ;) czy coś jeszcze może jest nieteges

Obrazek

Obrazek


plus np ładny status portu COM, jeśli jest wirtualny a np odłączona przejściówka to widać ten fakt od razu ;)

Obrazek

po poprawce w BLS Generatorze ;) mała zmiana

Obrazek

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 gru 2018, o 13:21 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 29 paź 2017
Posty: 157
Pomógł: 17

Szybko Ci to poszło.
Mam jeszcze jedne przemyślenie.
Nie jest to może jakiś wielki pomysł ale....
Jak pisałem o tej funkcjonalności adresowania urządzeń to napisałeś o restarcie konkretnego urządzenia.
Tak się zastanowiłem czy procesory w urządzeniach nie powinny nasłuchiwać komendy RST w trybie 9 bit

Nie wiem jak wygląda transmisja bootloadera ale jeśli jest w trybie 8 bit to
Wszystko co leci po magistrali w trybie 8 bit byłoby ignorowane
Bo na przykład gdyby leciał ciąg znaków do flash odpowiadający jakieś komendzie i te gady zaczęły by je wykonywać?
Pewnie się mylę ale napisz co o tym sądzisz

_________________
Jestem na GG 31324
Nowy soft, nowa nadzieja.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 gru 2018, o 13:32 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24817
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 927

JarekB napisał(a):
Nie wiem jak wygląda transmisja bootloadera ale jeśli jest w trybie 8 bit to

Nie ma żadnych ustawień w programie na PC odnośnie ilości bitów w ramce i ilości bitów stopu - bo NA SZTYWNO od samego początku istnienia MkBootloadera założyłem, że zawsze będzie to transmisja

8,n,1

czyli 8 bitów danych, bez parzystości i 1 bit stopu

JarekB napisał(a):
Tak się zastanowiłem czy procesory w urządzeniach nie powinny nasłuchiwać komendy RST w trybie 9 bit

Procesory to i mogłyby nasłuchiwać ramek 9-bitowych tylko że panie kochany ZAPOMNIJ o tym, że wyślesz ramki 9-bitowe z PC'ta a SZCZEGÓLNIE za pomocą Virtual Portu ;) .... nie da rady - PC'ty nie obsługują ramek 9 bitowych - więc o czymś takim w ogóle zapomnij.

Natomiast próba myślenia o ramkach mniej niż 8 bitowe mija się kompletnie z celem bo nie przesłałbyś wsadu poprawnie albo trzeba byłoby robić nadmiarową komunikację i zamiast jednego bajtu 7-bitowego wysyłać dwa 7-bitowe

Mam nadzieję, że teraz już rozumiesz dlaczego założyłem od samego początku, że ramka będzie miała postać: 8,n,1

Oczywiście być może bit parzystości albo bity stopu mogłyby być ustawiane podczas generowania BLS ale czy do końca jest sens ? Raczej wątpię

Podsumowując - pomysł z użyciem ramki 9-bit z PC'ta - jaki by to nie był pomysł - odpada po prostu

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 gru 2018, o 14:31 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 29 paź 2017
Posty: 157
Pomógł: 17

No rzeczywiście chlapnąłem z tym trybem 9 bit z PC
Na domiar złego nie tak dawno tłumaczyłem PCtowcowi jak to działa
Ale ciężko to się tłumaczy.
A tu walę takie pomysły.


Kiedyś miałem pomysł żeby sobie zrobić konwerter z 9 bit na 8 bit
Właśnie po to żeby czytać przełączającą się między trybami transmisje
Bo podsłuchiwanie 9 bit terminalem miało karzaczasty wydźwięk.
Ale wystarczało żeby zobaczyć czy coś w ogóle idzie.
Czyli to co szło w 8 bitach było czytelne, ale to była reakcja na komendy 9 bit.

_________________
Jestem na GG 31324
Nowy soft, nowa nadzieja.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 gru 2018, o 15:51 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24817
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 927

tak tak - próba odbierania ramek 9-bitowych na PC skończy się piękną krzaczkologią zawsze ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 gru 2018, o 16:26 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 17 mar 2014
Posty: 29
Pomógł: 3

mirekk36 napisał(a):
No i jest wersja 3.0.4 z nowościami, poprawkami i co najważniejsze obsługą adresacji dla RS485


Ekspresowe tempo Mirku, niestety na wersji demo ze względu na inna szybkość transmisji nie mogę sprawdzić jak działa.
Zamówiłem dzisiaj aktualizację do mojej starej wersji, jak tylko dostanę licencję biorę się za testy, zapowiada się świetnie.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 gru 2018, o 18:26 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24817
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 927

a może jeszcze dzisiaj albo jutro pojawi się MEGA EXTRA wersja tzn z rozwiązaniem wszystkich możliwych cyrków świata z Watchdogiem ;) pomimo bootloadera program główny będzie mógł korzystać z badania flag resetu !!! ;) Coś pięknego - już wstępnie na testach mi śmiga ... chociaż będzie jedno bardzo nietypowe zastosowanie pewnej metody żeby w jakiś sposób przekazać z Bootloadera do przecież nieznanej mu aplikacji którą wgrywa - zawartość flag Watchdoga po resecie ;) ... no ale ... wkrótce szczegóły.

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 gru 2018, o 18:33 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 kwi 2014
Posty: 433
Lokalizacja: Zambrów
Pomógł: 22

noooo taaakie rzeeeczy misie lubią najbardziejj :D poza miodzikiem ;)

_________________
.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 gru 2018, o 13:02 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 01 lis 2013
Posty: 176
Pomógł: 20

Witam,

Zestawik ATB doszedł, więc obiecane info o współpracy mkBootLoader3 pod linuksem z ATB.
Kompilacja, jak wspominałem już, działa prawidłowo, bez niespodzianek.

Odczyt BLS Info działa poprawnie
Obrazek


Programowanie wsadu za pomocą BLS-a działa poprawnie:
Obrazek


Programowanie wsadu za pomocą BLS-a przez Atnel Wifi nie sprawdzałem jeszcze, ale będzie działać poprawnie,
bowiem komunikacja sieciowa na linuksie pod WINE działa bezproblemowo we wszystkich windowsowych aplikacjach.

Do okiełznania została współpraca z USBASP z poziomu programów Mirka. Wymaga to innej biblioteki libusb0.dll, która będzie "mostem" między windowsowym API USB a natywną linuksową obsługą USB - prace w toku.

Oczywiście współpraca z wbudowanym programatorem USBASP w zestaw ATB za pomocą natywnego linuksowego avrdude działa bardzo dobrze.

_________________
Pozdrawiam,
sq8mvy, Paweł



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 gru 2018, o 14:47 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24817
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 927

No ŚLICZNY test - dziękuję ;) ładnie to śmiga jak mówisz

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 gru 2018, o 20:27 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 17 mar 2014
Posty: 29
Pomógł: 3

Witam,

Pomęczyłem dzisiaj MkBootLoader, moja instalacja to nieco ponad 30 urządzeń.
część jest tu:
Obrazek

Część modułów jest porozrzucana po domu,
tu np. sterowanie ogrzewaniem:
Obrazek

w sumie kilkadziesiąt metrów skrętki, komunikacja RS485.

BLS info:
Obrazek

Jak widać w prockach jest bootloader w starszej wersji, kompatybilność ze starszą wersją działa pięknie.

Aktualizacja wsadów:
Obrazek


Jedyne czego mogę się nieśmiało przyczepić to to że na liście urządzeń dłuższych nazw nie widać w całość:
Obrazek

Zrobiłem sporo testów, bootloader śmiga aż miło, piękna robota Mirku.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 gru 2018, o 22:02 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24817
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 927

No jaaaa pierdziu ;) że ta powiem .... no to kolega mnie teraz oszołomił wręcz tym testem na TAAAKIEJ SIECI ;) ... coś pięknego ... i lista RS485, którą dopiero co zaszczepiłem działa ślicznie .... szczęka opada, patrząc na tak wykonaną sieć, pełen szacunek.

malu napisał(a):
Jedyne czego mogę się nieśmiało przyczepić to to że na liście urządzeń dłuższych nazw nie widać w całość:

Nie lubię za bardzo słowa "przyczepić się" bo to przecież jest słuszna uwaga i podpowiedź co można zmienić po prostu, a więc mogę na to po TAKIM teście odpowiedzieć tylko jedno.

Tak jest panie kapitanie! ... wprawdzie nie ma miejsca w interfejsie użytkownika, ale co to kogo obchodzi ;) MUSI BYĆ ZROBIONE i już ;)

Oczywiście, że zrobię - muszę coś wymyślić, zresztą jak spojrzałem na to zdjęcie, zanim przeczytałem uwagę że mało widać - to sam pomyślałem od razu że trza coś tu zaradzić ;) ... no cóż - DO DZIEŁA ... Wkrótce będzie zrobione ale też pojawią się kolejne nowości w programie.

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 gru 2018, o 00:20 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24817
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 927

Panie Kapitanie "malu" melduję posłusznie, że zadanie wykonane pomyślnie (mam nadzieję), o trudnościach nawet nie śmiałem meldować, miało być no to jest! Ale jeśli Pan Kapitan jeszcze będzie miał jakieś uwagi to z pokorą przyjmę ;)

Proszę przetestować wersję 3.0.5 i dać tutaj znać czy już śmiga dobrze ... miło byłoby zobaczyć jakiś screenshot ;) na potwierdzenie - no chyba że coś jeszcze nie tak to czekam na info.

------------------------ [ Dodano po: 14 minutach ]

żeby nie było, że jestem gołosłowny - to jakiś testowy screenshot z testową listą RS485 ;)

Obrazek

------------------------ [ Dodano po: 15 minutach ]

i mam nadzieję, że UI (User Interface) będzie na tyle intuicyjny, że uda się "raz dwa" dojść jak uzyskać taką listę, wczytać ja itp ;) czekam na opinie i ew uwagi jeśli coś nadal jest nie tak

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 gru 2018, o 14:10 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 kwi 2014
Posty: 433
Lokalizacja: Zambrów
Pomógł: 22

Nie wiem czy to jakiś babolek się wkradł czy coś źle ustawiłem, ale zgłaszam, że w wersji 3.0.5 nie wykrywa mi programatora USBASP 4.1 mimo iż mkAVRCalkulator widzi go i i odczytuje procka poprawnie.

Obrazek

Poprzednia wersja działała poprawnie. Natomiast po aktualizacji zaktualizowałem również toolchaina z nowej opcji i to przebiegło bez problemów i ogólnie super funkcja :D. Eclipse też widzi USBASP i programuje poprawnie.

_________________
.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 gru 2018, o 14:43 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24817
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 927

misiulu napisał(a):
Nie wiem czy to jakiś babolek się wkradł czy coś źle ustawiłem, ale zgłaszam, że w wersji 3.0.5 nie wykrywa mi programatora USBASP 4.1 mimo iż mkAVRCalkulator widzi go i i odczytuje procka poprawnie.

O kurczę - a to dziwna sytuacja ... zobaczę w firmie z jakimś programatorkiem w tej wersji (powinienem jeszcze mieć) czy uda mi się złapać tego BUG'a

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

misiulu napisał(a):
Poprzednia wersja działała poprawnie.

aaaaa ... no zaraz ... ale w tym zakresie niczego nawet nie zmieniałem .... chyba że samo coś się spaprało - no to już zupełnie dziwna sprawa .. ...

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 gru 2018, o 15:07 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 kwi 2014
Posty: 433
Lokalizacja: Zambrów
Pomógł: 22

Dobra nie było tematu :P Uruchomiłem ponownie komputer i teraz już widzi ładnie programator.

Ogólnie to wcześniej wyjmowałem go kilkukrotnie i nie pomagało.
Jedyną rzecz jaką zrobiłem to była aktualizacja toolchaina z bootloadera. Nie wiem czy to ma wpływ na coś.

Sprawdziłem wcześniej przed restartem kompa na wersji 3.0 bootloadera i też mi nie wykrywał programatora. Także jak się coś zepsuło to było to na wszystkich wersjach.

No nic, fakt, zasada informatyka to uruchomić ponownie komputer 3 razy :D

_________________
.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 gru 2018, o 15:20 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 17 mar 2014
Posty: 29
Pomógł: 3

Witam,
u mnie wszystko ok, programator jest widoczny natychmiast po aktualizacji.
Obrazek

Nowa lista urządzeń miodzio:
Obrazek

Wczoraj wieczorem zgłoszona uwaga, dziś rano wstaje a tu gotowe rozwiązanie.
Dla mnie niesamowite, kiedy Ty śpisz Mirku?

pozdrawiam
Mariusz



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 gru 2018, o 15:27 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 01 lis 2013
Posty: 176
Pomógł: 20

Witam,

Mirku, zauważyłem, że MkBootLoader 3 nie ładuje zewnętrznej biblioteki libusb0.dll, począwszy od pierwszej wersji 3.0.0 aż do najnowszej.
Wkompilowałeś ją jako bibliotekę statyczną do programu ? Jeżeli tak, to bardzo wielka szkoda, bo uniemożliwia to podmianę tej biblioteki na wersję spreparowaną dla linuksa.

A taki efekt jest po podmianie libusb0.dll dostarczanej z Twoimi programami na wersję odpowiednio przygotowaną pod linuksa , w tandemie z MkavrCalculator:
Obrazek

Jak widać programator wbudowany w ATB został rozpoznany, odczyt , zapis również przebiegają prawidłowo bezpośrednio z poziomu MkavrCalcilatora uruchomionym pod linuksem, co z windowsową biblioeką libusb0.dll jest niemożliwe

Ten zabieg nie udaje się w MkBootloader3 z podmienioną biblioteką libusb0.dll, bo nie jest ona ładowana przy uruchamianiu programu. Co więcej, jeżeli się ją usunie z katalogu programu, to program wystartuje bezproblemowo - sprawdzone na wersjach 3.0.0 oraz najnowszej 3.0.5 pod windowsem.

_________________
Pozdrawiam,
sq8mvy, Paweł



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 gru 2018, o 16:33 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24817
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 927

gizmo5418 napisał(a):
Ten zabieg nie udaje się w MkBootloader3 z podmienioną biblioteką libusb0.dll, bo nie jest ona ładowana przy uruchamianiu programu. Co więcej, jeżeli się ją usunie z katalogu programu, to program wystartuje bezproblemowo - sprawdzone na wersjach 3.0.0 oraz najnowszej 3.0.5 pod windowsem.

Poczekaj - no to w końcu nie rozumiem w czym problem? skoro można usunąć i podmienić ?

------------------------ [ Dodano po: 15 minutach ]

misiulu napisał(a):
Uruchomiłem ponownie komputer i teraz już widzi ładnie programator.

uuuuf ;) to dobrze, że jest OK

------------------------ [ Dodano po: 16 minutach ]

malu napisał(a):
kiedy Ty śpisz Mirku?

aaa tam na co komu ten koci sen :lol:

------------------------ [ Dodano po: 17 minutach ]

gizmo5418 napisał(a):
Wkompilowałeś ją jako bibliotekę statyczną do programu ?

Jak mówię nie do końca rozumiem w czym masz problem bo piszesz niby o MkBootloaderze a pokazujesz MkAvrCalculator ... ale ok ... spróbowałem coś tam zmienić w kodzie więc sprawdź proszę teraz i daj znać ...

wersja 3.0.6 już jest

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 gru 2018, o 21:28 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 20 mar 2012
Posty: 159
Pomógł: 6

Witam,

Zabrałem się za testy MkBootLoadera ze względu na święta jak na razie w wersji DEMO i wszystko działa tak jak trzeba poza jedną rzeczą nie mogę zaprogramować układu z poziomu programu za pomocą ATB-FT232R (Czy to tego zamontowanego w zestawie ATB 1.04, czy tak samo z przejściówki ATB-USB-RS232 1.4) programowanie przez USBasp 4.2 przebiega pomyślnie.
I teraz mam pytanie czy jest to ograniczenie wersji DEMO czy problem leży gdzieś indziej.
Poniżej screen błędu z konsoli tak jakby AVRDUDE który jest zaszyty w programie nie miał tego programatora.
Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 gru 2018, o 21:37 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24817
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 927

tak tak - przy aktualizacji do 3.0.6 wdarł się mały BUG, walczę z tym ... to po drastycznym przyśpieszeniu ładowania BLS'a ... sam po wypuszczeniu wersji dopiero zauważyłem, że padło programowanie z ATB-FT232R - ale może naprawię - żeby już nie cofać się do tego powolnego ładowania BLS;a

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 gru 2018, o 21:45 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 20 mar 2012
Posty: 159
Pomógł: 6

W takim razie czekamy na poprawkę



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 gru 2018, o 21:55 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 01 lis 2013
Posty: 176
Pomógł: 20

Witam,

Mirku, wersja 3.0.6 nie przyniosła poprawy pod linuksem, postaram się dokładnie opisać Ci na maila. Jest ikonka w MkBootLoader3 otwierająca MkAVRCalculator, w którym wszystko działa bardzo poprawnie. Jak ona zostanie w przyszłych wersjach, to będzie ok.

Zauważyłem przy kompilacji warning, przy włączonej opcji RS485 Dir pin. Występuje na GCC 5.4.0, jak i starszej 4.9.2. Może ktoś to potwierdzić ?
Obrazek

_________________
Pozdrawiam,
sq8mvy, Paweł



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 gru 2018, o 03:22 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24817
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 927

gizmo5418 napisał(a):
Zauważyłem przy kompilacji warning, przy włączonej opcji RS485 Dir pin. Występuje na GCC 5.4.0, jak i starszej 4.9.2. Może ktoś to potwierdzić ?


w wersji 3.0.7 już jest ok - był mały BUG, przy wyłączonej opcji LED to się pojawiało ;) a przy włączonej nie ... moja mała nieuwaga w kodzie BLS'a ale już poprawiłem

------------------------ [ Dodano po: 9 minutach ]

gizmo5418 napisał(a):
Mirku, zauważyłem, że MkBootLoader 3 nie ładuje zewnętrznej biblioteki libusb0.dll, począwszy od pierwszej wersji 3.0.0 aż do najnowszej.
Wkompilowałeś ją jako bibliotekę statyczną do programu ? Jeżeli tak, to bardzo wielka szkoda, bo uniemożliwia to podmianę tej biblioteki na wersję spreparowaną dla linuksa.


Ok ale zobacz, zamiast napisać czym to się objawia - to znaczy co konkretnie nie działa w MkBootloaderze - a to by mi dużo pomogło - to piszesz, tzn domyślasz się, że ja tę bibliotekę statycznie wkompilowałem. Nic nie wkompilowałem - po to jest dodawana luzem obok programu aby właśnie można było sobie ją podmienić. I pod tym względem niczym się nie różni ten mechanizm od MkAvrCalculatora

gizmo5418 napisał(a):
Co więcej, jeżeli się ją usunie z katalogu programu, to program wystartuje bezproblemowo

a co to oznacza bezproblemowo - albo inaczej - skoro się jej nie usunie to na czym polega "problemowo" ... no wystarczyłoby, żebyś to tylko opisał, czy podał jakiś komunikat błędu czy coś ;) i już byłoby łatwiej mi być może wpaść na jakiś pomysł ....

czyli konkretnie:

1. pod linuxem program się źle odpala z podmienioną przez ciebie biblioteką ? jeśli tak to opisz efekty
2. pod linuxem jeśli się ją usunie (tę łindołsową) to jeśli się odpala bezproblemowo to ? ... to co dalej działa wszystko ? czy coś nie działa ?

no nie opisujesz sedna - tylko jakoś tak naokoło ;) ... dlatego odpowiedz proszę na te punkty konkretnie ok?

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 gru 2018, o 12:57 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 01 lis 2013
Posty: 176
Pomógł: 20

Witaj,

Mirku, to właśnie jest moja wada, że nie potrafię w prost opisać, tylko tak " na około" to robię, ale pracuję nad tym, Hi.

W skrócie - nie działa auto-detekcja USBASP po wsadzeniu go do USB, przez co nie wypełnia się lista. A jak nie wypełni się lista z dostępnymi programatorami, to nie można ich użyć. Takie zachowanie MkBootLoader3 ma z podmienioną biblioteką libusb0.dll, oryginalną oraz usuniętą z katalogu programu.
Cała reszta - kompilacja, wgrywanie wsadu przez bootloader ( port COM lub WIFI ), odczyt BLS Info działają znakomicie.

Nawiązałem do mkAVRCalculatora ( jak widać, bardzo nieudolnie ) w poprzednim moim wpisie, gdyż on z podmienioną biblioteką libusb0.dll potrafi rozpoznać podpięty programator USBASP - co widać na zrzucie okna porogramu.

Jak już pisałem, nie zawracaj sobie tym problemem głowy, gdyż występuje on tylko w programie uruchamianym pod linuksem.

Wesołych Świąt, a pod choinkę dużo wolnego czasu oraz znakomitych pomysłów.

_________________
Pozdrawiam,
sq8mvy, Paweł



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 119 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO