Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 18 lis 2018, o 15:40


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 26 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 paź 2018, o 15:19 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 31 maja 2018
Posty: 70
Zbananowany użytkownik

Pomógł: 0

Witam
Programem AVR Studio 4.19 zrobiłam disassembler kodu w j.C.
Jak zrobić rozwinięcie asm ,czy można programem AVR Studio 4.19.
Pozdrawiam
Adela



Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 paź 2018, o 17:55 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 1623
Pomógł: 78

Co masz na myśli pisząc rozwinięcie asm?



Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 paź 2018, o 19:00 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 31 maja 2018
Posty: 70
Zbananowany użytkownik

Pomógł: 0

Chcę mieć mix źródeł j.C i jednocześnie tłumaczenie na asembler.



Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 paź 2018, o 21:30 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 1623
Pomógł: 78

Chcesz otrzymać pseudo C do programu napisanego w asm? Zainteresuj się dekompilatorami.



Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 paź 2018, o 22:11 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 31 maja 2018
Posty: 70
Zbananowany użytkownik

Pomógł: 0

Nie chce otrzymać pseudo C ,bo mam oryginał C,chce z oryginału C,otrzymać rozwinięcie asm,tj.kod w j.assembler.



Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 paź 2018, o 22:28 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 1623
Pomógł: 78

Plik .Lss



Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 paź 2018, o 22:36 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 31 maja 2018
Posty: 70
Zbananowany użytkownik

Pomógł: 0

Tak chyba chodzi o plik Plik .Lss ,jak go znalezć gdzie jest w jakim programie.
To jest chyba w Linuxie.a ja chcę to zrobić w Win Xp,jeśli możliwe na AVR Studio 4.19.

Chodzi o to:

1.gcc -S -o prog.s prog.c
-----------------------------------------
I o to,jeśli chce się mieć mix źródeł C i jednocześnie tłumaczenie na asembler.

1.gcc -g -c prog.c
2.objdump -d -S prog.o



Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 paź 2018, o 07:20 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 cze 2014
Posty: 751
Lokalizacja: pod Warszawą
Pomógł: 55

Rozwiń katalog "RELASE" i tam masz plik "lss"

_________________
Pomóżcie mi stanąć na nogi



Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 paź 2018, o 07:27 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 733
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 62

Ada57 napisał(a):
jeśli chce się mieć mix źródeł C i jednocześnie tłumaczenie na asembler.
Znacz chcesz mieć po prawej stronie ekranu kod w C, a po lewej odpowiadające mu polecenia w asm?



Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 paź 2018, o 07:54 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 31 maja 2018
Posty: 70
Zbananowany użytkownik

Pomógł: 0

Może tak jest jak pisze Marhew,że po prawej jest C ,a po lewej asm,chciała bym.
Ja widziałam w internecie ,że jest na jednej stronie, C i asm,nie osobno.
Linijka asm pod spodem linijka C
Ten katalog RELEASE jest w jakim programie ,w AVR Studio 4.19 jest ?.



Ostatnio edytowano 16 paź 2018, o 18:42 przez Ada57, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 paź 2018, o 08:12 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 733
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 62

Ale wiesz, że po skompilowaniu niekoniecznie będzie to tak wyglądało? Kompilator optymalizuje kod.



Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 paź 2018, o 08:43 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 31 maja 2018
Posty: 70
Zbananowany użytkownik

Pomógł: 0

Chodzi mi o to aby program w asm działam tak samo jak w oryginalnym C,ręcznie przepiszę kod w asm.
W jakim programie będę miała plik lls, i gdzie jest katalog RELEASE ?.



Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 paź 2018, o 08:59 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 733
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 62

A może naucz się assemblera? ;) nie będzie łatwiej?
Folder RELEASE masz w folderze z projektem. Ale tam masz kod skompilowany, już po optymalizacji



Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 paź 2018, o 09:16 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 31 maja 2018
Posty: 70
Zbananowany użytkownik

Pomógł: 0

Jak przerobić poniższy kod abym miała zmianę polaryzacji co 64 sekund,duty 50 %.


Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język asm
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.



Ostatnio edytowano 15 paź 2018, o 13:14 przez Ada57, łącznie edytowano 4 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 paź 2018, o 09:26 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 sty 2016
Posty: 329
Pomógł: 15

Cytuj:
Jak przerobić poniższy kod abym miała zmianę polaryzacji co 64 sekund,duty 50 %
I od nowa to samo :D



Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 paź 2018, o 10:21 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 31 maja 2018
Posty: 70
Zbananowany użytkownik

Pomógł: 0

Administrator prosił aby nie udzielać złośliwych odpowiedzi , jeśli się nie ma nic merytorycznego do odpowiedzi.
Jak tutaj blokuje się takich złośliwców jak zubik ?Złośliwcy niech sobie darują i nie piszą.



Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 paź 2018, o 12:15 
Offline
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 lip 2012
Posty: 3223
Lokalizacja: Kraków - obok FAB5 ATMEL'a
Pomógł: 82

A te odpowiedzi nie pomogły? post211624.html#p211624

Podobno tamten kod działał.



Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 paź 2018, o 12:20 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 31 maja 2018
Posty: 70
Zbananowany użytkownik

Pomógł: 0

Ostatni kod poprawiłam,za pierwszym razem go wkleiłam z błędami.
Kod nie jest zrobiony przeze mnie rozwinięciem ASM z kodu w j.C,bo jeszcze tego nie potrafię.
Kod ten pobrałam ze strony,link niżej,z myślą przerobienia go.
Zmieniłam nazwę procesora,na include "m8adef.inc", out TCCR0B,r16 na out TCCR1B,r16.
kompiluje się,ale wgrany do uC ,nie działa tak jak chcę,tj.wypełnienie 64/64 sekund ,duty cycle 50%.

https://electronics.stackexchange.com/q ... e-not-work

P.S.
Jaglarz napisał:

"A te odpowiedzi nie pomogły? post211624.html#p211624"

Pomogły,ale chcę się nauczyć czegoś nowego.

Największe rzeczy osiągają ludzie, którzy służą innym.

Więcej przeczytasz na

https://www.sentencje.com.pl



Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 lis 2018, o 23:37 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 31 maja 2018
Posty: 70
Zbananowany użytkownik

Pomógł: 0

Czy na Attiny 2313A można ustawić preskaler 128 , gdzie go znajdę?,jak wygląda ?.



Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 lis 2018, o 23:57 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 1623
Pomógł: 78

A do pdf'a zaglądałaś?



Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 lis 2018, o 00:11 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 31 maja 2018
Posty: 70
Zbananowany użytkownik

Pomógł: 0

Jeszcze nie.
A z tej tabelki można to zrobić ?,jak ?,nie mogę się w tym połapać.
To np.jest preskaler 64
TCCR1B |= (1 << WGM12)|(1 << CS11)|(1 << CS10);
TCCR1B |= (1<<CS10)|(1<<CS11); //Fcpu/64
A to preskaler 8
TCCR1B = (1<<CS11);
A to preskaler 1024
TCCR1B |= (1<<CS02)|(1<<CS00); //Ustawia timer z preskalerem Fcpu/1024

http://www.niki.art.pl/index.php/avr/57 ... -sprzetowe



Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 lis 2018, o 12:39 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2014
Posty: 1817
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 164

ech... czytam Twoje posty to się zastanawiam co jeszcze wymyślisz... Nie rozumiesz na czym polega programowanie mikrokontrolerów?

1. Stawiasz sobie założenia jak ma program działać.
2. Piszesz Algorytm.
3. Bierzesz notę układu na który piszesz, tzw datasheet, reference manual itd.
4. Zapoznajesz się z oferowanymi przez układ peryferiami które pomogą Ci zrealizować algorytm.
5. Piszesz algorytm czy to w języku C, C++ czy asemblerze.

Jak narazie to sklejasz coś, kopiujesz coś, zadajaesz dziwne pytania z których nic nie wynika...

Ja naprawdę nie chce być złośliwy ale jeżeli chcesz coś osiągnąć to nie rzucaj sentencjami skopiowanymi z internetu tylko zacznij pracować!

Nikt za Ciebie się nie nauczy. Chcesz nauczyć się asemblera dla AVR? spoko, kup książkę Baranowskiego lub inną albo/i zajrzyj do AVR Instruction Set Manual. Zainstaluj sobie Atmel Studio i pisz!

Chcesz się nauczyć C? Kup książkę Mirka niebieską i zacznij się z niej uczyć! Zainstaluj Eclipse/AtmelStudio czy co tam chcesz i zacznij w tym pisać. Ja nie wiem że nie nudzi Cię takie jątrzenie w kółko tego samego.

Powtarzam, nie jestem złośliwy ale to forum jest dla pasjonatów i hobbystów którzy DZIĘKI WŁASNEJ PRACY i dzięki poradom innych są w stanie robić fajne rzeczy.

_________________
Zapraszam pasjonatów ARM, ESP, ZIGBEE na forum.sunduino.pl.
GITHUB



Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 lis 2018, o 13:25 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 31 maja 2018
Posty: 70
Zbananowany użytkownik

Pomógł: 0

Niedostateczna odpowiedz i nie na temat,nie pisz do mnie więcej.



Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 lis 2018, o 13:33 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8703
Pomógł: 336

Widzę tu stosunkowo roszczeniową postawę koleżanki w typowym stylu :

< wszystko rzućcie panowie i natychmiast macie za mnie napisać to co ja chcę !!>

skoro koleżanka nie chce się uczyć to poco zgryźliwości ?? każdy podpowiada , i to trafnie , niema co być zadufanym w sobie
to forum jest nastawione na pomaganie sobie wzajemne nie zaś na zasadzie - " mi jest potrzebne macie zrobić "
Nie tędy droga ...

dalsze tego typu nic nie wnoszące i pretensjonalne wpisy będą nagrodzone ostrzeżeniami , bo jak zauważyłem
odpowiedzi są adekwatne do zadanych pytań , a najlepsza nauka płynie z pracy własnej tymczasem nie dostrzegam we
wpisach ani krzty chęci pracy choćby zerknięcia do dokumentacji , w ten sposób do niczego koleżanka nie dojdzie
nic się nie nauczy ...

Zatem raz jeszcze trochę pokory i chęci - nie od razu Rzym zbudowano .

_________________
╔═════════════════╗
║.: https://forum.sunduino.pl



Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 lis 2018, o 13:46 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 31 maja 2018
Posty: 70
Zbananowany użytkownik

Pomógł: 0

Niedostateczna odpowiedz , i nie na temat,nie pisz do mnie więcej.
Zlikwidujcie moje konto nie chcę tu być.
Prawidłowa odpowiedz to:

TCCR1B|= (1<<CS10) | (1<<CS12); // włączenie preskaler 128



Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 lis 2018, o 14:00 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8703
Pomógł: 336

zatem .. dowidzenia ...

_________________
╔═════════════════╗
║.: https://forum.sunduino.pl



Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 26 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO