AKSELINEK napisał(a):
A może spróbuj ustalić stan napięcia przed pętlą np. na wysoki zobaczysz czy dioda się zaświeci?
Reasumując dla tych, którym nie chce się czytać postów powyżej tylko ostatnie 2.
Programowałem maluszka tj. Attiny13. W pewnym momencie przestał wykonywać operacje. (Brak efektu zapalenia diody przez PWM.)
Korzystam z programatora Atnelowskiego i Mkclipsa. Włączyłem wtedy MkavrCalculator aby zobaczyć, czy procek się komunikuje. I wszystko pięknie działa. Wgrałem wiec czysty program, który ustawia tylko i wyłącznie PB0 jako wyjście i stan wysoki.
Efektu nie było żadnego. Więc sprawdziłem czy program się wgrywa. Odczytałem program z maluszka i porównałem hex z oryginałem (generowanym przez mkclipse). Program jest był taki sam. Potem dla testów napisałem ten sam program w assemblerze i też bez skutecznie. W toku waszej pomocy padł pomysł aby przepiąć nóżkę na PB3 i podciągnąć nóżkę resetu do VCC przez rezystor. Tak więc zrobiłem. Efektów brak. Potem dodałem filtrację i odłączyłem programator zostawiając tylko zasilanie. Wpiąłem się miernikiem (ADC arduino) Efekt można zaobserwować wyżej. Na samym końcu wgrałem program, który wymusza stan nóżki wysoki i mierzyłem napięcie. Wacha się od 1,5 o 2,6 [V]. W dalszym ciągu to za mało aby układ działał i zapalał diodę. Mkavr wykrywa procka bez problemu. Nawet czyściłem flash (mkavrclalculator -e). Nie przyniosło to efektów.
Mam więc pytanie. Czy jest możliwość uszkodzenia połączenia w środku maluszka tak aby uniemożliwiając mu prawidłowe działanie. Jednocześnie tak aby działały funkcje programujące AVR czyt. MOSI MISO SCK.?
PS. Programuję już procki od kilu lat i prosiłbym o poważne podejście do sprawy.
------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]Ziemne luty na płytce stykowej nie istnieją. Maluszek siedzi na podstawce precyzyjnej. Połączenia robione przewodami męsko żeńskimi.
------------------------ [ Dodano po: 12 minutach ]No niestety pewnie muszę się pogodzić ze stratą kilku maluszków.
Dziękuję wszystkim za chęć pomocy.
Pozdrowienia serdeczne dla ekipy Atnel Forum.