Kolego:
http://stm32.eu/node/48Też się tym bawię, na początku bardzo męczyłem SunRivera, teraz jakoś sobie radzę. Generalnie strona którą Ci podałem ma dużo fajnych artykułów o stm32, tylko nie wolno przepisywać "na pałę", pamiętaj : dokumentacja twoim przyjacielem. A przeczytana dokumentacja, najlepszym.
Ale faktycznie lepiej zacząć od "ośmiu bitów".
uC 8bit, są jak analogowe przyrządy pomiarowe. Mają duże walory edukacyjne, mam nadzieję ze seria AVR będzie jeszcze długo produkowana, bo w przyszłości będę chciał kształcić na tym swojego syna:P
Kiedyś coś naskrobałem i chyba nawet działało:P
Jak znajdę chwilę jutro to poskrobię bardziej:
To jest taka funkcyja konfiguracyjna włączasz ją sobie na początku main (najlepiej po inicjacji GPIO i RCC)
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Zrób sobie zmienną globalną, chyba starczy coś takiego:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
A potem w pliku stm32f10x_it.c tworzysz sobie funkcję :
język c
Gdzie funkcja "zmienna()" znajduje się w pliku main.c i robisz tam takie coś ++a.
AAA...
I nie zapomnij żeby było też odwołanie tego: void EXTI0_IRQHandle w pliku stm32f10x_it.h
Zakładam że C coś wiesz, jak coś to pytaj. A reszta towarzystwa, jak napisałem głupotę to wskażcie mi:P
W funkcji konfiguracji przerwań zewnętrznych masz skonfigurowane dwa źródła, akurat takimi się bawiłem kiedyś i jest. Po zatym Falling musisz zmienić na rising i powinno być gites:)
------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]Ktoś by mi mógł powiedzieć jak się wkleja te kody żeby były czytelne...
A kod jest dla STM32F103 ale powinno trybić F0.