Witam szanownych forumowiczów
Niedawno z powodu dostatku wakacyjnego czasu postanowiłem pokusić się o budowę małego moduliku na kształt Digi Lion'a / przetwornicy ATB-PWR... któremu modułowi bliższy jest mój - sami ocenicie
Jest to moduł zasilania i komunikacji USB zestawu poprzez złącze USB typu C. Co daje takie rozwiązanie ktoś zapyta... a daje to, że najnowszy standard USB 3.1 gen. 2 potrafi zasilić urządzenia, których moc pobierana ze źródła nie przekracza 100W. Dla USB-C maksymalne wartości jakie możemy uzyskać to 5V, standard w przypadku USB, oraz 3A prądu. Jednak aby uzyskać te 3A należy zastosować wyspecjalizowany układ, który "dogada" się z kontrolerem USB w komputerze, w innym przypadku prąd maksymalny ze źródła zostanie ograniczony do wartości 0.9A.
Do tego celu wykorzystałem układ UTC2000 Microchipa, który jest kontrolerem złącza typu C. Dodatkowo w module zastosowałem przetwornicę napięcia TPS63030 w celu obniżenia napięcia z 5V na 3.3V, co zmienia się widoczną na zdjęciach zworką. Na module znajdują się cztery diody LED: trzy niebieskie do sygnalizacji maksymalnego możliwego prądu, jakie złącze USB jest w stanie dostarczyć ( od lewej 0.9A / 1.5A / 3A ), oraz jednej czerwonej w celu sygnalizacji błędu układu UTC. Całość została maksymalnie zminiaturyzowana celem zmieszczenia się w obrysie Digi Liona. Oczywiście oprócz zasilania jest na pokładzie komunikacja z komputerem dzięki zaimplementowanym w złączu liniami sygnałowymi starszych standardów USB, D+ oraz D-.
Oprócz korzyści wynikających z obciążalności prądowej złącza dodatkowym jego atutem jest fakt, że jest symetryczne, więc niezależnie jak wtyczkę wsadzimy, będzie działać. Może dla kogoś ta ilość argumentów nie przemawia za słusznością potrzeby budowy takiego moduliku, ale dla mnie jest to mega satysfakcja chociażby z tego względu, że jestem początkujący oraz, że udało się zaimplementować jakąś nową technologię. Dosyć dużym wyzwaniem było zaprojektowanie płytki PCB ( zamawiane w Seeed Studio ), ponieważ złącze typu C wymusiło minimalny raster 6 mils, natomiast jego piny mają wysokość 0.8 mm ( jest to wersja hybrydowa złącza ) co też nie jest ułatwieniem
. Zapraszam do zadawania ewentualnych pytań, a poniżej parę zdjęć