Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

KURS HOME ASSISTANT

Chcesz zautomatyzować swój dom bez skomplikowanego kodowania?
Zastanawiasz się nad wyborem sprzętu, oprogramowania i aplikacji?
Od czego zacząć przygodę z HA w 2025? Co będzie najlepsze na start?

Nasz kurs Home Assistant nauczy Cię krok po kroku, jak łatwo zautomatyzować swój dom i oszczędzić na rachunkach za prąd i ogrzewanie. Bez chmur, bez zbędnych abonamentów. Twoja przygoda z Home Assistant zaczyna się tutaj!

↓↓↓

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz wypisać się w dowolnym momencie.

Teraz jest 2 maja 2025, o 19:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
    PostNapisane: 11 sty 2013, o 15:48 
    Nowy

Witam Was.
    Jako, że mam miłe początki zwiazane z tym forum i widzę mnogość logicznych i prostych odpowiedzi postanowiłem zapytać:
    - Jak połączyć 2-3 ATmegi168 w jednej płytce tak aby się komunikowały i dzieliły "obowiązkami"?

Chodzi mi o to że :
    1 uC ma zbierać informacje z czujników temperatury oraz sterować "sonarem cofania"
    2 uC ma sterować funkcjami takimi jak: moduły komfortu (doświetlanie zakrętów, podgrzewanie lusterek itp, domykanie 4 el. szyb)
    3 uC ma ewentualnie przejąć część obowiązków 2 uC jeśli byłaby taka potrzeba.

Wiem, że najlepszym rozwiązaniem bylaoby połączenie przez SPI, ale jak?

Jeśli ktoś byłby tak uprzejmy i odręcznie nawet narysował połączenia samych procesorów to będę bardzo wdzięczny, z resztą połączeń już sobie poradzę.

Tak mam teraz i właśnie chcę dołączyć drugą ATmegą:
    Obrazek
    Dodałbym plik sch, ale nie wejdzie.

cytowanie selektywne  Cytuj  
    PostNapisane: 11 sty 2013, o 15:56 
    Moderator

Przede wszystkim chciałbym zwrócić uwagę że ten przedstawiony schemat jest bardzo zły, już pomijam że brak filtracji zasilania :( ... ale nawet procesor nie ma podłączonych wszystkich pinów zasilania o zgrozo :(

proponuję to jak najszybciej doprowadzić do porządku na podstawie artykułów poniżej, zapraszam na prawdę do ich przeczytania - przydadzą się:

http://mirekk36.blogspot.com/2012/04/mi ... lanie.html

oraz:

http://mirekk36.blogspot.com/2012/12/fi ... wazne.html

bo takie połączenia jak wyżej - szczególnie w jakiejś instalacji samochodowej doprowadzą kolegę do szału później ok?

----------------------------

jeśli chodzi o takie rozkładanie zadań aż dla 3 procków i każdy hmmm jak? miałby być masterem ? czyli taka magistrala multimaster?

czy nie lepiej zrobić jeden nadrzędny główny procesor (MASTER) i to on będzie komunikował się ew z pozostałymi (SLAVE)

wtedy połączenie SPI będzie proste, linie MOSI, MISO i SCK - połączyć jeden do jednego, natomiast Master będzie sterował pozostałymi za pomocą linii CS (Chip Select) .... ale to i tak trzeba dobrze przemyśleć najpierw sobie od strony programistycznej itp .... Bo mówić ogólnikowo można sporo ale potem można się wyłożyć na takich kombinacjach.

Czy nie dałoby radę zastosować jednego większego mikrokontrolera do tych wszystkich zadań ? np ATmega644 albo ATmega1284 ?

PostNapisane: 11 sty 2013, o 19:53 
    Nowy

Nigdy nie miałem do czynienia z ATmega1284 - oczywiście bardzo chętnie bym się nią posłużył, ale potrzebowałbym pomocy. Szczerze powiedziawszy, nie brałem tego uC pod uwagę, ale skoro mirku Ty tak mówisz, to przyjrzę się temu układowi.

Zainteresował mnie ten procek.
    Wiesz, piny Atmegi168 nie były wszystkie podłączone celowo, bo to jest tylko zarys bazowej płytki, bo jestem w trakcie projektownia ale oczywiście korzystam z Twoich porad, bo od wczoraj, kiedy stałem się użytkownikiem forum nabrałem tu większego szacunku niż do znanego forum na "e" :)
    Więc bez obaw, będę skrupulatny w dokonaniach :)

A czy ma ktoś *.lib do eagle do tego procka?

PostNapisane: 11 sty 2013, o 19:57 
    Użytkownik

atmega 1284 należy do rodziny xxx4 , w której są następujące układy:

164 - 16kb flash
    324 - 32kb flash
    644 - 64kb flash
    1284 - 128kb flash

występują w obudowie DIP40 przyjaznej dla użytkownika i oczywiście TQFP
    są zgodne pinowo z ATmegą 16 i 32 i mogą być stosowane zamiennie
    mają tez bogatsze wyposażenie w peryferia

PostNapisane: 11 sty 2013, o 19:58 
    Użytkownik

Proszę http://www.avrfreaks.net/index.php?func ... ks%20Tools

Wystarczy w google wpisac:
    uC<Eagle
    W Twoim wypadku
    Atmega168 Eagle :D

Kurczę, aż sam dodam tą stronę do zakładki. Kiedyś się przyda :)

Ostatnio edytowano 11 sty 2013, o 20:22 przez LogTeam, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 11 sty 2013, o 20:18 
    Nowy

OK, tak jak wspomniałem, nie znałem tego procka, bo nie myślałem o większych projektach, ale widzę, że z Wami, mogę się pokusić o więcej niż minimum :)

PostNapisane: 11 sty 2013, o 22:00 
    Użytkownik

Ja bym był za właśnie zasugerownym przez Ciebie rozwiązaniem, czyli osobno procesor do konkretnego zadania i jeden główny czuwający, czy nawet działający jako tzw serwer komunikacyjny.
    Oczywiście zależy to od projektu bo, tam gdzie liczy się każdą mikro sekundę podział na kilka uC się fajnie sprawdzi, poprostu dzieląc zadania na poszczególne procesory otrzymujemy wielozadaniowość sprzętową.

PostNapisane: 11 sty 2013, o 22:21 
    Użytkownik

hmmm.... w zasadzie to możliwości jest wiele

SPI/I2C/UART tak nawet :)

ale zbyt mało szczegółów by ew dobrze podpowiedzieć ...

PostNapisane: 11 sty 2013, o 23:41 
    Nowy

Wytłumaczę, by wiadomo było o co mi chodzi.
    Samochód to staruszka, moja ulubienica ma 19 lat. Hyundai Lantra.
    Jest to wersja DeLux, ocynkowane blachy, szyber, 4 x sz. el. wspomaganie i klima (dołożona w ubiegłym roku)
    Z racji tego, że miałem wypadek w pracy i pewnie najbliższe 2-2.5 roku spędzę w domu, zajałem się dopieszczaniem tej skorupy :)

Założyłem, że zrobię coś na styl obszernego modułu komfortu, który będzie miał za zadania:
    - Wyświetlać temperatury za pomocą 4-ch czujników DSB18b20 (nie wielka różnica w cenie od LM35, ale podobno dokładniejsze)
    - Mierzyć ma spalanie na przejechanym dystansie oraz całkowite (czyli ile spaliło od tankowania)
    nie interesuje mnie bajer ile bierze benzyny na rozbiegu i ile łyka przy wyprzedzaniu.
    - Obsługa modułu parkowania i mierzenie odległości przód / tył od przeszkody
    - Zegar czasu na DS1307
    - W planach mam również wyświetlanie informacji RDS na wyświetlaczu (schemat opracowuję dopiero)
    To wszystko wymienione powyżej, miałby obsługiwać jeden uC, który byłby wzbudzany zwiększeniem napięcia przez uruchomienie silnika, ew, ze stacyjki, ale to ostateczna opcja.

Drugi uC, miałby działać w cieniu i aktywowany byłby spadkiem napięcia, czyli wyłączeniem silnika, działania, jakie by miał wykonać to:
    - Domykanie szyb elektrycznych
    - Współdziałanie z sensorem dotykowym (awaryjne otwieranie drzwi)
    - Autoalarm

Właśnie dlatego chcę połączyć 2 uC, że nie mam tyle dostępnych nóżek przy ATmega168

Jutro wrzucę schemat (w kilku częściach) i wyjaśnie na ich przykładzie o co mi chodzi, bo lepiej wygląda to obrazowo.
    Tak czy inaczej wielkie dzięki za nie nazwanie mnie idiotą :D

PostNapisane: 12 sty 2013, o 11:10 
    Użytkownik

mniam mniam .... stara lantra jest fajnym autem ...
    nie pakuj się w dziwne tutaj wymysłu komunikacji

trzeba będzie , albo puścić po can, albo po lin ... co do can szukaj na forum , ktoś cos tam pisał
    w razie pytań szczegółowych chętnie pomogę , sam uwielbiam moje 18 letnie subi w którym ciągle coś poprawiam :)

PostNapisane: 20 sty 2013, o 18:09 
    Nowy

Kurczaczki chyba podłącze wszystkie moduły przez ISP tak będzie chyba najlepiej, bo:
    Transoptor, DS1307 i Pilot ATS302R będą na oddzielnych modułach (muszę zrobić kilka modułów ze względu na brak miejsca w desce rozdzielczej)
    Na każdym module umieszczę jednak Atmega8 i każda będzie mieć inne zadanie.
    Kurcze troche mi to schodzi, ale nie ogarniam w eaglu autoroutera więc muszę ręcznie działać ze ścieżkami.
    Schematy ideowe też mi zajmują czasu od groma, bo jako zielona sałata muszę dobierać wartości wszystkich elementów C i R, żeby niczego nie popalić :)

Nie wiem czy robię dobrze, ale wszystkie kondensatory dobiram na napięcie 25V (to chyba nie ma większego wpływu na działanie) oraz rezystory dobieram tak, żeby obniżyć napięcie nie z 12V ale z 15V wiadomo, że po odpaleniu maszyny napięcie wzrasta do 13.4-13.6V
    Zastosowałem niby stabilizator napięcia oraz filtry, ale nie wiem czy ufać temu na 100%

Aktualizacja 26.01.2013
    Moduły mam gotowe w schemacie (sch) teraz zacznie się koszmar z PCB - jak ja się tego boje :(
    Niestety będę musiał dodać jeszcze jedną atmegę bo uparłem się na LCD z "chińszczyzny" i mam zgryz, jak to wszystko podłączyć.

Strefa czasowa: UTC + 1