Wytłumaczę, by wiadomo było o co mi chodzi.
Samochód to staruszka, moja ulubienica ma 19 lat. Hyundai Lantra.
Jest to wersja DeLux, ocynkowane blachy, szyber, 4 x sz. el. wspomaganie i klima (dołożona w ubiegłym roku)
Z racji tego, że miałem wypadek w pracy i pewnie najbliższe 2-2.5 roku spędzę w domu, zajałem się dopieszczaniem tej skorupy

Założyłem, że zrobię coś na styl obszernego modułu komfortu, który będzie miał za zadania:
- Wyświetlać temperatury za pomocą 4-ch czujników DSB18b20 (nie wielka różnica w cenie od LM35, ale podobno dokładniejsze)
- Mierzyć ma spalanie na przejechanym dystansie oraz całkowite (czyli ile spaliło od tankowania)
nie interesuje mnie bajer ile bierze benzyny na rozbiegu i ile łyka przy wyprzedzaniu.
- Obsługa modułu parkowania i mierzenie odległości przód / tył od przeszkody
- Zegar czasu na DS1307
- W planach mam również wyświetlanie informacji RDS na wyświetlaczu (schemat opracowuję dopiero)
To wszystko wymienione powyżej, miałby obsługiwać jeden uC, który byłby wzbudzany zwiększeniem napięcia przez uruchomienie silnika, ew, ze stacyjki, ale to ostateczna opcja.
Drugi uC, miałby działać w cieniu i aktywowany byłby spadkiem napięcia, czyli wyłączeniem silnika, działania, jakie by miał wykonać to:
- Domykanie szyb elektrycznych
- Współdziałanie z sensorem dotykowym (awaryjne otwieranie drzwi)
- Autoalarm
Właśnie dlatego chcę połączyć 2 uC, że nie mam tyle dostępnych nóżek przy ATmega168
Jutro wrzucę schemat (w kilku częściach) i wyjaśnie na ich przykładzie o co mi chodzi, bo lepiej wygląda to obrazowo.
Tak czy inaczej wielkie dzięki za nie nazwanie mnie idiotą