Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 11 lis 2024, o 03:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 289 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 sty 2013, o 10:04 
Moderator

rezasurmar napisał(a):
Dużo większą upierdliwością dla początkującego może być brak opisu i numeracji elementów ;). Bo trzeba będzie szukać w/g połączeń i schematu.

rezasurmar dużo cennych wskazówek wam podpowiada. Wiadomo dla niego polutowanie tego to będzie jak hmmm zjeść kromkę chleba wiejskiego z dobrym smalcem i popić piwem ;) ..... skoro nawet elementy 0402 lutuje jak maszyna ;) ....

ale na prawdę Panowie - pozostałe osoby uprzedzam że to nie będzie takie różowe - tzn inaczej proszę się dobrze zastanowić ok ? Nie żebym zniechęcał ale liczę na większe zrozumienie przy zakupie golasa przez forumowiczów.

PostNapisane: 8 sty 2013, o 10:12 
Użytkownik

A ja jestem zielony ale zamówiłem bo lubię wyzwania i dokładny jestem więc myślę że dam radę.

PostNapisane: 8 sty 2013, o 10:14 
Moderator

janusz napisał(a):
A ja jestem zielony ale zamówiłem bo lubię wyzwania i dokładny jestem więc myślę że dam radę.

Ja też uważam że warto stawiać sobie wysokie cele - ale po prostu trzeba być świadomym w pełni o czym tu mówimy dlatego zwracam uwagę na pewne rzeczy - a kolega rezasurmar - też tu udziela mnóstwo fajnych porad.

PostNapisane: 8 sty 2013, o 10:14 

Jeżli Mirek pozwoli to można opublikować zjecia płytki z opisem elementow recznie wpisanym.

Wysłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk

PostNapisane: 8 sty 2013, o 10:16 
Moderator

rezasurmar napisał(a):
Jeżli Mirek pozwoli to można opublikować zjecia płytki z opisem elementow recznie wpisanym.

Panowie z uwagi na konkurencję proszę to zrobić ale rozesłać sobie pocztą prywatną OK. Do Was mam zaufanie. Ale dlatego właśnie takie płytki to TYLKO dla forumowicza ;) stąd ta prośba.

PostNapisane: 8 sty 2013, o 10:19 
Użytkownik

Właśnie z waszą pomocą nic nie jest straszne.

PostNapisane: 8 sty 2013, o 10:28 

No, bo można cyknąć fotkę i kto będzie miał problem wysłać ręcznie opisaną płytkę :)

PostNapisane: 8 sty 2013, o 10:30 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
rezasurmar napisał(a):

Panowie z uwagi na konkurencję proszę to zrobić ale rozesłać sobie pocztą prywatną OK. Do Was mam zaufanie. Ale dlatego właśnie takie płytki to TYLKO dla forumowicza ;) stąd ta prośba.

Mirek to jest oczywista oczywistosc :)

PostNapisane: 8 sty 2013, o 10:31 

Jak tylko będą płytki, oraz chwilka czasu to postaram się machnąć jakiś uproszczony opis na zdjęciach. Potem Mirku wyślę do ciebie to i ty już będziesz rozsyłać dalej do osób które zamówiły Golaski.

PostNapisane: 8 sty 2013, o 10:32 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Jak tylko będą płytki, oraz chwilka czasu to postaram się machnąć jakiś uproszczony opis na zdjęciach. Potem Mirku wyślę do ciebie to i ty już będziesz rozsyłać dalej do osób które zamówiły Golaski.

I to jest bardzo dobra koncepcja :)

PostNapisane: 8 sty 2013, o 10:34 

Po prostu i tak mając trzy płytki ATB do poskładania wygodniej będzie mi robić mając opis :), więc czemu się potem nim nie podzielić.

PostNapisane: 8 sty 2013, o 11:05 
Użytkownik

No o gwarancji nie może być mowy, bo gwarancje daje ten kto montuje czyli sam zainteresowany :) Niestety obawiam się, że po tym jak "golasy wyjdą na ulicę" będzie wykładniczy przyrost wątków "Nie działa miganie diodą!!! POMOCY!!!". I jeśli w gotowym piękniutkim zestawiku było kilkanaście no może w najgorszym przypadku kilkadziesiąt przyczyn dla których może nie działać tak teraz będzie o NIEBO! więcej :P No i Mirek nam osiwieje :( . Dlatego przy takim wątku wypadałoby zapytać w porę czy zestaw jest produkcji ATNEL czy DIY :)

PostNapisane: 8 sty 2013, o 11:25 
Użytkownik

NO ja uwazam ze Niebo ma racje i zestaw powinien byc DIY :) CHoc Niebo tego ni epowiedzial :) Wtedy Mirek bedzie mial luzik , pomoze jak bedzi emial ochote i czas ;)

PostNapisane: 8 sty 2013, o 11:30 

Mirek zrobi sobie czarną listę ;), tych osób nie obsługujemy ;). Będziemy wisieć na ścianie "chwały".

PostNapisane: 8 sty 2013, o 11:39 
Użytkownik

Taaaa ... ściana chwały - to brzmi dumnie :) Mam tylko nadzieję, że nie będziemy wisieć na GOLASA bo śnieg za oknem :P

PostNapisane: 8 sty 2013, o 11:47 
Użytkownik

Przydałby się drugi ATB po to tylko np, żeby 2 ATB-y mogły sobie pogadać. Raczej nie bawiłbym się w ATB golasa. Ostatni raz lutowałem 20 lat temu i na pewno bym go skopsał. Czyli raczej zakup pełnego ATB. Czy widzicie jakiś sposób żeby zaprogramować drugi procek na starym ATB (wyjąć stary procek z podstawki, wsadzić nowy i zaprogramować). Potem wsadzić nowy procek na płytkę uniwersalną. Ta druga płytka nie musiałaby mieć przejściówki USB/RS232C? Czy taka zabawa ma sens? Czy jeżeli na tej płytce dodam np. LCD i przyciski to całość będzie mnie kosztować niewiele mniej niż gotowe ATB? A w ogóle czy Mirek nie mógłby pomyśleć o takim zubożonym ATB, tylko do tego celu żeby procki mogłyby sobie pogadać?

PostNapisane: 8 sty 2013, o 11:51 

Wątpię z tego co Mirek mówił, będzie tylko to co pisał na początku, bez żadnych zmian. Bo wiesz, to by powoli zaczynało wyglądać jak podcinanie gałęzi na której siedzi.

Ale co za problem zaprogramować procka osobno. Przecież, każdy nowy procesor masz ustawiony z wewnętrznym generatorem 1Mhz, w zestawie masz avrcalk i FUSY na zewnętrzny kwarc sobie sam ustawisz.

PostNapisane: 8 sty 2013, o 12:02 
Użytkownik

No jeśli na płytce sobie wstawisz 5 przycisków i 4 LEDY to na pewno całość wyjdzie Cię kilka (kilkanaście gdy masz procka i wyświetlacz) razy taniej! Ale spójrz sobie na schemat ATB!!! tam jest wszystko!!! ... no może prawie wszystko. Lepszego zestawu na rynku nie widziałem a przynajmniej nie w takiej cenie! Tak naprawdę gotowe ATB jest moim zdaniem TANIE! A wszystko przez to forum i pełne wsparcie Mirka - nie zostajesz sam z płytką...

Druga część Twojej wypowiedzi jest ciekawa - Mirek mógłby zastanowić się i spod swojej strzechy wypuścić jakiś zestaw dla "poszczękujących", którzy jeszcze nie wiedzą czy taka zabawa im się spodoba i nie chcą aż tyle inwestować.... dla tych którzy nie aspirują jeszcze żeby opanowywać krokowce, kartę SD, zewnętrzne EEPROMY, USB, RSa itp. Z drugiej strony wiem że tym można się szybko zarazić i co wtedy... kupować bogatszą wersję? Gdy tu mamy programator i najważniejsze peryferia zawsze pod ręką ... jednak myślę że lepiej odczekać miesiąc/dwa i kupić gotowe ATB wersja FULL, niż bawić się w półśrodki i mieć z tego więcej problemów niż pożytku.

PostNapisane: 8 sty 2013, o 12:10 

Dokładnie, przecież, dzięki najnowszemu poradnikowi wystartować to możemy na stykówce!, a ATB to kolejny krok, dzięki rozmiarom i uniwersalności szybko można na nim poskładać nawet bardzo zaawansowany projekt.

PostNapisane: 8 sty 2013, o 12:18 
Użytkownik

NIEBO! napisał(a):
No jeśli na płytce sobie wstawisz 5 przycisków i 4 LEDY to na pewno całość wyjdzie Cię kilka (kilkanaście gdy masz procka i wyświetlacz) razy taniej! Ale spójrz sobie na schemat ATB!!! tam jest wszystko!!!
Ja już mam full ATB. Myślę tylko jakby dodać mu niedrogiego kolegę, żeby mógł sobie z nim pogadać. Na razie wychodzi mi na to że najlepiej jak ten drugi to też będzie full ATB. Inna rzecz, że Mirek nie podcinałby sobie gałęzi, gdyby zrobił takie uproszczone ATB z prockiem , 2 przyciskami i 8 Ledami. Nawet bez podstawek i programatora.

PostNapisane: 8 sty 2013, o 12:20 

Wiesz, jak by mógł to by robił......No przecież robi, Golasy, naprawdę nie rozumiem problemu z wlutowaniem podstawki, 6 klawiszy i 8 ledów ;).

PostNapisane: 8 sty 2013, o 12:33 
Moderator

To nawet nie chodzi o podcinanie gałęzi ale o najzwyklejszą opłacalność i gwarancje. Dlatego zubożonych zestawów niestety nie będziemy mieć przynajmniej na obecnym rozwoju firmy w ofercie. Bo już wspominałem - finansowo to się przejechaliśmy już na zestawach DIY. Najpierw kurzyły się na magazynie, a potem trzeba było je jeszcze raz odsyłać do produkcji, dopłacić do małej serii nie wspominając o kosztach czy zamawianych częściach w mniejszych ilościach. Na takie rzeczy to można sobie pozwolić mając już spory potencjał na rynku jak np BTC/Kamami - a gdzie nam w ogóle do takich Potentatów ;) ? to jak porównanie mrówki ze słoniem ;)

------------------------ [ Dodano po: dzisiaj, o 10:51 ]

NIEBO! napisał(a):
Taaaa ... ściana chwały - to brzmi dumnie :) Mam tylko nadzieję, że nie będziemy wisieć na GOLASA bo śnieg za oknem :P

za golasa będzie na GOLASA i nawet we śniegu ;) nie ma że boli ;)

PostNapisane: 8 sty 2013, o 12:42 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Wiesz, jak by mógł to by robił......No przecież robi, Golasy, naprawdę nie rozumiem problemu z wlutowaniem podstawki, 6 klawiszy i 8 ledów ;).
Tu chyba masz rację. A przy okazji mogę programować bez wyjmowania procka. Zakładam że podstawki i goldpiny to żaden problem.

PostNapisane: 8 sty 2013, o 12:43 
Użytkownik

Mirku ja mam tylko jedno pytanie. Żona wie co ty wyczniasz ?? :) Bo moja dziewucha powiedziała że jak zamówię sobie taką płytę to - Śpię w piwnicy :)
Pozdrawiam

PostNapisane: 8 sty 2013, o 12:46 

Sam kupowałem zestawy ATB z gołymi procesorami, bo Mirek był na wyjeździe, nie było komu w atnelu nagrać, a ja nie chciałem czekać na zestawy nawet kolejnego dnia, więc się dogadałem z Mirkiem i Panią Anetą, że wyśle mi z gołymi procesorami :D.
W dodatku używałem już kilku procesorów w zestawach, ATMEGA 644, attiny 851, 451, Atmega16 no i standardowe ;) 32ki. Z mkAVRcalk to poezja ustawiać FUSY w avrach.

Ostatnio edytowano 8 sty 2013, o 12:48 przez rezasurmar, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 8 sty 2013, o 12:48 
Moderator

kidcowboy napisał(a):
Mirku ja mam tylko jedno pytanie. Żona wie co ty wyczniasz ?? :) Bo moja dziewucha powiedziała że jak zamówię sobie taką płytę to - Śpię w piwnicy :)

No powiem ci, że jak pokazałem żonie ten mój może głupi pomysł ;) to reakcja - że tak się wyrażę w temacie - była z goła podobna ;) hyhyhy

PostNapisane: 8 sty 2013, o 12:49 

mirekk36 napisał(a):
kidcowboy napisał(a):

No powiem ci, że jak pokazałem żonie ten mój może głupi pomysł ;) to reakcja - że tak się wyrażę w temacie - była z goła podobna ;) hyhyhy

Masz na myśli Golaski, czy samą koncepcję zrobienia ATB ;).

PostNapisane: 8 sty 2013, o 12:49 
Moderator

rezasurmar napisał(a):
Sam kupowałem zestawy ATB z gołymi procesorami, bo Mirek był na wyjeździe, nie było komu w atnelu nagrać, a ja nie chciałem czekać na zestawy nawet kolejnego dnia, więc się dogadałem z Mirkiem i Panią Anetą, że wyśle mi z gołymi procesorami :D..

eeeeeh no i rozpanoszyła się ta "golizna" w zestawach ATB na całego ;) .... cóż teraz mamy wątek: "goło i wesoło" ;)

------------------------ [ Dodano po: dzisiaj, o 10:51 ]

rezasurmar napisał(a):
Masz na myśli Golaski, czy samą koncepcję zrobienia ATB ;).

Nie nie chodzi o pomysł z tą Panią o rubensowskich ale jakże ślicznych kształtach na tle atb ;) ... zresztą już ktoś nawet też świńtuszył że ta Pani ma zacne kondensatory ;)

PostNapisane: 8 sty 2013, o 12:51 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
To nawet nie chodzi o podcinanie gałęzi ale o najzwyklejszą opłacalność i gwarancje. Dlatego zubożonych zestawów niestety nie będziemy mieć przynajmniej na obecnym rozwoju firmy w ofercie. Bo już wspominałem - finansowo to się przejechaliśmy już na zestawach DIY. Najpierw kurzyły się na magazynie, a potem trzeba było je jeszcze raz odsyłać do produkcji, dopłacić do małej serii nie wspominając o kosztach czy zamawianych częściach w mniejszych ilościach. Na takie rzeczy to można sobie pozwolić mając już spory potencjał na rynku jak np BTC/Kamami - a gdzie nam w ogóle do takich Potentatów ;) ? to jak porównanie mrówki ze słoniem ;)

Nie no koledze chyba chodziło o to żeby zrobić osobną platformę np miniATB, zupełnie inna płytka wielkości np połowa ATB z prockiem wyświetlaczem przyciskami LEDami - KONIEC... co wiązałoby się z 500x mniej możliwości. Tylko nie wiem czy jest o co się bić ... swego czasu też się głowiłem nad zakupem ATB, bo trochę kosztuje - co nie znaczy że jest drogie (bo nie jest! jest tanie jeśli chodzi o możliwości) ... dopóki nie dostałem go w ręce... od tamtej pory nie żałuję ani jednej złotówki - trzeba się po prostu o tym przekonać!

PostNapisane: 8 sty 2013, o 12:57 

No podobnie jak ja, co prawda służbowo kupiłem, ale musiałem się dłuugo gimnastykować by przekonać zarząd w dobie kryzysu by wyskoczyli z prawie 1000zł na dwa zestawy + akcesoria.

Sam na początku byłem bardzo sceptycznie nastawiony do jakichkolwiek zestawów startowych, droższych niż chindunio ;) czyli powyżej 100zł. Sam Mirek może potwierdzić, że kiedyś malkontenciłem również, że jego zestawy są stosunkowo drogie. Ale mea culpa, zestaw jest wart każdej złotówki. Kurczę, rzeczy które składałem by coś sprawdzić trwały wieki, traciłem kilka dni czasem na uruchomienie prostego zestawu proc+wyświetlacz LED, by sprawdzić jakąś koncepcję. Teraz bach i 15minut i zestaw stoi, tylko uruchamiać eclipsa, a w dodatku, że wszystkie biblioteki działają na w/w zestawie to można szybko sobie zweryfikować, że błąd leży w naszym programie, a nie w zestawie.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 289 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1