Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 16 paź 2018, o 03:33


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 maja 2018, o 11:29 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 lis 2017
Posty: 86
Pomógł: 0

Złożyłem ATB Matrix-a, wyświetlacz i sterownik. Czytam powoli książkę i robię sobie ćwiczenia, doszedłem do kodu nr 9 - wszystko działa. Natomiast jak wgrywam kod nr 10, gdzie mamy obsługę RTC, IR, PWM i RS 232 - wyświetlacz jest albo czysty (nic nie wyświetla) albo wyświetla jakieś przypadkowe kropki w jednej linii poziomej. Nie mam na płytce sterownika wlutowanego modułu WiFi, czy brak tego modułu może być tego przyczyną czy raczej coś innego?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 maja 2018, o 11:41 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23580
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 888

Ciekawe pytanie - ja bym wolał, żeby kolega na początek sam się nieco pochylił nad swoim problemem i zastosował prostą metodę DEBUGERA na JEDNEJ diodzie LED



a później zadał pytanie ale już bardziej precyzując problem - o ile nie uda ci się samemu wcześniej dość gdzie on jest ... bo po to są takie proste metody

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 maja 2018, o 18:07 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 lis 2017
Posty: 86
Pomógł: 0

Tak zrobię. Pokombinuję z diodą.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 maja 2018, o 21:17 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 07 lut 2015
Posty: 54
Pomógł: 1

Idź do lekcji 13 i w main.c odkomentuj //*** kalibracja urządzenia - fotorezystor - PWM.

Miałem kiedyś dawno temu ten sam problem i było to z tym związane, wydawałoby się, że co na piernik do wiatraka?, a jednak.

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

P.S. czyli najpierw ustaw zakresy jasności do twojego fotorezystora.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 maja 2018, o 19:57 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 lis 2017
Posty: 86
Pomógł: 0

Debugowałem debugowałem i mam pytanie jak powinny być wlutowane rezystory R13 R14 i R15 , są to rezystory 0R



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 maja 2018, o 20:05 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23580
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 888

Krzycho69 napisał(a):
Debugowałem debugowałem i mam pytanie jak powinny być wlutowane rezystory R13 R14 i R15 , są to rezystory 0R

przecież to widać, że są to zworki konfiguracyjne

dla PCF8583
...........
R13 - podłącz do VCC
R14 - podłącz do GND - ale sprawdź adres układu na I2C - no bo przecież ona za to odpowiada
R15 - wlutuj jeśli chcesz korzystać z wyjścia INT

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 maja 2018, o 20:44 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 lis 2017
Posty: 86
Pomógł: 0

Tak tak, że to zworki do konfiguracji to doszedłem, ale nie chciałbym tego skopać bo znowu się będę głowił;
R 13 do Vcc , a więc na płytce w miejsce zaznaczone na schemacie symbolem rezystora linią nieprzerywaną,
R 15 wówczas kiedy chcę korzystać z przerwania od PCF, te dwa OK
a R14 jeżeli wlutuję w miejsce oznaczone na schemacie linią ciągłą to będzie podpięty pod Vcc, a jak wlutuję w miejsce oznaczone linią przerywaną to będzie podpięty do PD2 wejśćia INT procesora, czy to jest równoznaczne z połączeniem z GND?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 maja 2018, o 20:48 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23580
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 888

dobra nie kombinuj - jeśli nie przejrzałeś noty PDF8583 tylko wlutuj w miejsca nieprzerywaną linią

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 maja 2018, o 20:56 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 lis 2017
Posty: 86
Pomógł: 0

Tak zrobię.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 maja 2018, o 19:23 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 lis 2017
Posty: 86
Pomógł: 0

Udało mi się uruchomić kod nr 10 i 11, ale przy kodzie nr 12 nie mogę sobie poradzić, zastosowałem jak Mirek polecił DEBUGERA, program zatrzymuje mi się w pętli while(1) na RTC_EVENT(), jeżeli dam LED_ON przed RTC_EVENT dioda sie zapal, a jak dam po to już nie.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 maja 2018, o 20:16 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 1571
Pomógł: 75

I jaki z tego wniosek?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 maja 2018, o 20:22 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 lis 2017
Posty: 86
Pomógł: 0

Gdybym wiedział to bym nie pytał



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 maja 2018, o 20:42 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 1571
Pomógł: 75

Wniosek jest taki, że musisz grzebać w środku tej funkcji RTC_EVENT. I tam zobacz na czym sie zawiesza.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 maja 2018, o 21:06 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 lis 2017
Posty: 86
Pomógł: 0

No i to jest dziwne bo grzebałem, funkcja jest identyczna jak w kodzie nr 11 i w nim się nie zawiesza i właśnie tego nie potrafię rozgryść.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 maja 2018, o 21:34 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23580
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 888

Krzycho69 napisał(a):
Gdybym wiedział to bym nie pytał


zgaduję ;)

1. źle wlutowany RTC ?

2. Brak rezystorów podciągających na I2C?

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 maja 2018, o 22:03 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 lis 2017
Posty: 86
Pomógł: 0

mirekk36 napisał(a):
Krzycho69 napisał(a):
Gdybym wiedział to bym nie pytał


zgaduję ;)

1. źle wlutowany RTC ?

2. Brak rezystorów podciągających na I2C?


Ale jak wgram do procesora kod nr 11 to RTC działa, RTC_EVENT() działa poprawnie.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 maja 2018, o 06:16 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23580
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 888

a no to rtc ok

w takim razie zejdź ze sprawdzaniem diodą LED niżej ... masz przecież cały kod źródłowy

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 maja 2018, o 08:40 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 lis 2017
Posty: 86
Pomógł: 0

W procedurze RTC_EVENT(void)

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Problem jest w linijce
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

na niej program sie zatrzymuje.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 maja 2018, o 09:47 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 lis 2017
Posty: 86
Pomógł: 0

Jest jeszcze jedna bardzo dziwna sprawa, jak zasilam urządzenie z USB ( komputer stacjonarny) mam napięcie 4.88 V i wtedy kod nr 11 działa bezproblemowo, jak zasilam układ z zasilacza 12 V 5A przez przetworniczki ATB mam 5,07 V a układ pokazuje godzinę następnie przechodzi do pokazywania temperatur i w tym momencie "wissi". Jakieś cuda na kiju mi się dzieją :(

Kombinuję na wszystkie strony:
Kod nr 11 z książki zasilanie z zasilacza przez przetworniczki - program wyświetla godzinę następnie temperaturę i wissi
Kod nr 11 z książki zasilanie z zasilacza w sekcji init dodałem jasnosc = 50; - program wyświetla czas, temperaturę, pobiera poprawnie czas z NTP wyświetla datę wyświetla warstwę z ciśnieniem i koniec wissi.
I tak za każdym razem.

Kapituluję :(



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 maja 2018, o 18:25 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 lis 2017
Posty: 86
Pomógł: 0

Kod nr 11 "działa" bez zawieszania się jeżeli ustawię Jasnośc =80 lub mniej, jeżeli dam większa to zatrzymuje się na wyświetlaniu temperatury, a dodatkowo muszę ustawić\
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


wówczas dzień i miesiąc wyświetla się na moment ale zegar się nie zawiesza, jeżeli czas wyświetlania dnia i miesiąca dam większy od 0 wówczas zegar wyświetla dzień i miesiąc przestaje cykać następnie wyświetla jeszcze ciśnienie i na tym pozostaje, wissi.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 maja 2018, o 20:56 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 1571
Pomógł: 75

Tak z ciekawości to zrób pomiary napięcia zasilającego w funkcji jasności, bo coś czuję że jest to związane z jego spadkiem przy większych poborach prądu.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 maja 2018, o 08:22 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 lis 2017
Posty: 86
Pomógł: 0

Napięcie zasilania cały czas 5,07 V, bez względu na jasność.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 maja 2018, o 14:50 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 mar 2014
Posty: 1412
Pomógł: 158

Krzycho69 napisał(a):
Napięcie zasilania cały czas 5,07 V, bez względu na jasność.
Mierzysz wartość średnią i nie wyłapujesz chwilowych spadków.
Zrób test - przy ustawionej dużej jasności zaświecaj kolejne pixle (najpierw jeden potem dwa, itd.) i patrz się czy (kiedy) się zawiesi.

Stawiam, że nie masz włączonego BODa. Zrób test - ustawiaj przy starcie procesora jakiś pin tak by podpięta do niego zwykła dioda została zapalona. Na innym pinie dajesz switch, którego wciśnięcie gasi Ci diodę. Po starcie procka i zaświeceniu diody od razu naciskasz przycisk by ją zgasić. Dalej wykonujesz standardowy program i patrzysz czy dioda ponownie się nie zaświeci.
W kolejnym kroku włączasz BODa i ... stawiam, ze nagle zacznie Ci się resetować procek i zaświecać dioda ...

--
Pozdrawiam,
Robert



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 maja 2018, o 13:08 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 lis 2017
Posty: 86
Pomógł: 0

Tylko jedno pytanie jak włączyć BOD a , żebym sobie procka nie zablokował.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 maja 2018, o 13:46 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 mar 2014
Posty: 1412
Pomógł: 158

Masz mkAVRCalculator? Tam najprościej i najbezpieczniej.

--
Pozdrawiam,
Robert



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 maja 2018, o 16:07 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 lis 2017
Posty: 86
Pomógł: 0

mam MkCalkulator, w M328 są 3 bity BODLEVEL 0, 1, 2 , ale wydaje mi się że to nie to ponieważ nawet jak sciemnię wyświetlanie to program zatrzymuje sie zawsze w tym samym miejscu przy przejściu z wyświetlania daty i miesiąca na ciśnienie.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 maja 2018, o 23:16 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 mar 2014
Posty: 1412
Pomógł: 158

Krzycho69 napisał(a):
mam MkCalkulator, w M328 są 3 bity BODLEVEL 0, 1, 2
Na zakładce Fusy właściwości masz przypisanie do odpowiednich poziomów BOD. Wybierz BODLEVEL=100 (VCC = 4.3 V).
Krzycho69 napisał(a):
ponieważ nawet jak sciemnię wyświetlanie to program zatrzymuje sie zawsze w tym samym miejscu przy przejściu z wyświetlania daty i miesiąca na ciśnienie

Nikt nie mówi, że nie masz w projekcie więcej niż jednego babola ;) Ale aby się ich pozbyć lub ich istnienie wykluczyć musisz robić to po kolei.

--
Pozdrawiam,
Robert



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 maja 2018, o 11:08 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 lis 2017
Posty: 86
Pomógł: 0

Ustawiłem BOD-a uP nie resetuje się, to nie to zwłaszcza, że poprzednie programy chodzą bez problemu, zmieniałem tez zasilacze nic to nie zmienia.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 maja 2018, o 19:55 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 lis 2017
Posty: 86
Pomógł: 0

Przepraszam, że nie odpuszczam, ale dalej jestem na kodzie nr 10, a więc zegarek, termometr, NTP, na razie bez warstw i tych efektów, progam wieszał mi się w momencie wyświetlenia na wyświetlaczy NTP, nie za każdym razem, ale się wieszał, myślałem że coś jest nie tak z pobieraniem czasu ale nie
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

zaremowałem tą część kodu i wszystko chodzi już druga dobę, czas się ładnie aktualizuje, żadnego zawieszania, dziwne bo w tej części kodu nie ma nic takiego co by mogło bruździć ( moim zdaniem).



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 maja 2018, o 22:08 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 lis 2017
Posty: 86
Pomógł: 0

Ciągle kod nr 10 z książki.

W jaki sposób wywołać procedurę pobierania czasu NTP za pomocą wciśnięcia klawisza na pilocie?
Dlaczego jak wyłączę z sieci zegarek, a następnie właczę to w pierwszej sekundzie pokazuje czas prawidłowy, a w kolejnej zwiększa godziny o 1?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO