Dobrze kombinujesz - wystarczyło "wygooglać" notę
.
Z moich domysłów wynika, że UC3842A pracuje po stronie pierwotnej - wyraźnie oddzielone ścieżki na płytce drukowanej, plus widać przy nim jeden element w obudowie chyba TO220, przypuszczam że jest to tranzystor mocy.
Po stronie wtórnej elementy w TO220 to najpewniej diody (skrajne wyprowadzenia są zwarte), pewnie prostownik. Sądze, że M101AC steruje pracą UC3842A za pośrednictwem transoptora (tak jak opisano to w nocie katalogowej).
Również jestem zdania, że zaznaczone elementy tworzą interesujący Ciebie dzielnik napięcia, pozostaje tylko upewnić się czy to jest to np. mierząc napięcie na dzielniku (o ile nie zrobisz sobie krzywdy przy pomiarach -
z napięciem sieciowym nie ma żartów!). Drugą
bezpieczniejszą opcją będzie wyliczenie nowej wartości rezystorów dzielnika wg. zaleceń producenta Vref = R6/(R6+R7)xVout i zmierzenie napięcia na wyjściu zasilacza (sondy multimetru podłącz przed podłączeniem zasilania).
Moje uwagi o bezpieczeństwie nie maja na celu nikomu ujmować, po prostu nie ma co ryzykować życiem jeśli nie jest się pewnym tego co się robi.
Za niewiedzę nie musisz nikogo przepraszać, każdy z nas się uczy i to żaden wstyd (chyba ze coś się pozmieniało i nikt mi nie powiedział
).
Natomiast wspomniane lenistwo i nie poszukanie na początek choćby jednej noty ...