Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 2 kwi 2020, o 00:01


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 mar 2018, o 06:59 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 24 lut 2014
Posty: 28
Pomógł: 0

Witam
Czy jeżeli mamy taką instrukcję PORTB = (1<<PB5) to czy za PB5 można podstawić zmienną o wartości 0-7 tak żeby w jednym warunku można było zapalać 8 diod?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 mar 2018, o 07:27 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 paź 2013
Posty: 1730
Lokalizacja: Lipsko
Pomógł: 117

PB5 to nic innego jak cyfra 5 napisana aby łatwiej było się zorientować, o który pin portu chodzi. Jak chcesz ustawić więcej jedynek to zmieniasz ten pierwszy składnik przed przesunięciem czyli "1". Jeśli np. wstawisz tam "3" to zapalisz dwa bity (1+2).


Autor postu otrzymał pochwałę

_________________
http://www.sylwekkuna.com



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 mar 2018, o 07:30 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 24 lut 2014
Posty: 28
Pomógł: 0

Czyli mogę zrobić tak:
X = 5;
1<<PBX i wtedy zaświeci mi bit o wartości 5?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 mar 2018, o 07:32 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 paź 2013
Posty: 1730
Lokalizacja: Lipsko
Pomógł: 117

Aj troszkę tam namieszałem, bo to co napisałem tyczy się całego rejestru.

Cytuj:
Czyli mogę zrobić tak:
X = 5;
1<<PBX i wtedy zaświeci mi bit o wartości 5?

Nie, po prostu wstaw samo X zamiast PBX i będzie ok.


Autor postu otrzymał pochwałę

_________________
http://www.sylwekkuna.com



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 mar 2018, o 07:36 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 24 lut 2014
Posty: 28
Pomógł: 0

Dzięki



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 mar 2018, o 07:49 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 paź 2013
Posty: 1730
Lokalizacja: Lipsko
Pomógł: 117

I zaopatrz się w blubooka od Mirka. Naprawdę warto! To o co pytałeś jest tam pięknie opisane ze wszystkimi szczegółami.

_________________
http://www.sylwekkuna.com



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 mar 2018, o 08:53 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 mar 2014
Posty: 1478
Pomógł: 167

SylwekK napisał(a):
Nie, po prostu wstaw samo X zamiast PBX i będzie ok.
Jak zajrzysz do includowanego pliku z opisem procesora (pewnie pośrednio poprzez includa io.h) to wiele Ci wyjaśni.
Na przykład dla Atmega32 includuje się plik iom32.h i w nim masz:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


--
Pozdrawiam,
Robert

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

Czyli
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
jest to po podstawieniu to samo co
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
a (1 << 5) to jest przecież zwykłe matematyczne przesunięcie bitowe równe 32, więc jest to to samo co
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Tylko pierwszy zapis od razu mówi oglądającemu kod co chcesz z jakim pinem zrobić a ostatni zaois nic nie mówi bez sprawdzenia. Więc używana jest dla czytelności pierwsza wersja.
Jak dasz
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
to zapalisz wszystkie bity w PORTB. A to jest to samo co
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


SylwekK napisał(a):
I zaopatrz się w blubooka od Mirka. Naprawdę warto! To o co pytałeś jest tam pięknie opisane ze wszystkimi szczegółami.
Nie tylko warto, ale koniecznie musisz, bo stracisz mnóstwo czasu na wyjaśnianie rzeczy, które Mirek w książce podaje na tacy.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 mar 2018, o 09:07 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 24 lut 2014
Posty: 28
Pomógł: 0

Wszystko jasne. Wy też czasami dobrze tłumaczycie :P



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 mar 2018, o 09:27 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 paź 2013
Posty: 1730
Lokalizacja: Lipsko
Pomógł: 117

Dobrze powiedziane... "czasami" :-D

_________________
http://www.sylwekkuna.com



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO