Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 31 mar 2020, o 03:26


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 mar 2018, o 22:56 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 13 mar 2013
Posty: 98
Pomógł: 0

Witam
Aby przetestować sobie UART zrobiłem króciutki programik na bazie Mirkowego przykładu z BB. Kod troszkę się różni ale to mało istotne różnice. Natomiast sama funkcja wektora przerwania jest dokładną kopią oryginału,przepisaną z książki. Niestety kompilacja nie przechodzi i otrzymuję komunikat:

main.c: In function 'ISR':
main.c:81:1: warning: type of '__vector_12' defaults to 'int' [enabled by default]
main.c:95:1: warning: control reaches end of non-void function [-Wreturn-type]
}
^
----------------
WARNING --> main.c --> Line: 81

Niestety, nie potrafię tego komunikatu zinterpretować (zrozumieć). Bardzo proszę o wyjaśnienie.
Pozdrawiam
Wojciech T.Gabara



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 mar 2018, o 23:00 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 cze 2014
Posty: 807
Lokalizacja: Tam gdzie PYRY są
Pomógł: 64

Nie pokazałeś przerwania to można tylko strzelać. Nie wpakował czasem przerwania gdzieś pod koniec funkcji głównej zamiast za nią?

_________________
IntegraMETEO
WordCLOCK
IntegraTOUCH



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 mar 2018, o 23:02 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25261
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 951

MisterWhite napisał(a):
Aby przetestować sobie UART zrobiłem króciutki programik na bazie Mirkowego przykładu z BB. Kod troszkę się różni ale to mało istotne różnice.

Panie kochany LITOŚCI ;) .... litości proszę ... skoro się troszeczkę różni a masz wymioty kompilatora tak drastycznymi komunikatami to czy nie przychodzi tobie na myśl, że warto pokazać w ramach PORZĄDNIE (podkreślam!) porządnie zadanego pytania - pokazać swoich przeróbek, nie wspominając już o takich szczegółach na jakim procku pracujesz - żeby można było tobie pomóc ? ;)

No jesteś na forum od 2013 roku - to chyba zobowiązuje, że warto znać zasady tego forum, szczególnie jak chodzi o poświęcenie odrobiny więcej czasu na porządne zadanie pytania

zapewniam cię, że wtedy udałoby ci się podpowiedzieć coś i pomóc w przysłowiowe 5 sekund ... a tak ?

.... a tak to wychodzi jak zwykle - czyli ciągnięcie za język - coś tam Pan zmajstrował po swojemu ? ;)

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

skalarro napisał(a):
Nie wpakował czasem przerwania gdzieś pod koniec funkcji głównej zamiast za nią?

DOKŁADNIE - albo np inny procek i inna nazwa wektora itp itd ... itp itd ... itp itd...

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 mar 2018, o 23:03 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 22 gru 2013
Posty: 296
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 47

Przecież pokazuje "}" (brak/nadmiar ?)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 mar 2018, o 23:33 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25261
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 951

krish napisał(a):
Przecież pokazuje "}" (brak/nadmiar ?)

no no ... a kod źródłowy gdzie ? ;) jesteś w stanie na tej podstawie wywróżyć gdzie brak "}" ... bo ja nie za bardzo ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 mar 2018, o 10:28 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 13 mar 2013
Posty: 98
Pomógł: 0

mirekk36 napisał(a):
Panie kochany LITOŚCI ;) .... litości proszę ... skoro się troszeczkę różni a masz wymioty kompilatora tak drastycznymi komunikatami to czy nie przychodzi tobie na myśl, że warto pokazać w ramach PORZĄDNIE (podkreślam!) porządnie zadanego pytania - pokazać swoich przeróbek, nie wspominając już o takich szczegółach na jakim procku pracujesz - żeby można było tobie pomóc ? ;)

No jesteś na forum od 2013 roku - to chyba zobowiązuje, że warto znać zasady tego forum, szczególnie jak chodzi o poświęcenie odrobiny więcej czasu na porządne zadanie pytania

zapewniam cię, że wtedy udałoby ci się podpowiedzieć coś i pomóc w przysłowiowe 5 sekund ... a tak ?

.... a tak to wychodzi jak zwykle - czyli ciągnięcie za język - coś tam Pan zmajstrował po swojemu ? ;)



To trochę nie tak. Chyba sie nie do końca rozumiemy
Po pierwsze moje pytanie to nie był krzyk rozpaczy typu "ojej nie działa, pokażcie co mam zmienić ,żeby działało". Dla mnie największą frajdą jest rozgryzanie łamigłówki osobiście i dochodzenie krok po kroku dlaczego coś działa inaczej niż to sobie wymyśliłem. Naukę programowania traktuję jako wyzwanie i zarazem świetna zabawę - stąd tak cenię sobie poradniki i sposób udostępniania wiedzy przez Mirka.
Tak więc moje pytanie dotyczyło komunikatu kompilatora - jak mam go rozumieć , co kompilator chce mi przekazać i co konkretnie mu się nie podoba. Liczyłem na podpowiedź od speców dużo bardziej ode mnie zaprzyjaźnionych z kompilatorem, i w tym świetle pytanie - wydaje mi się - było zadane "porządnie".
Jeśli chodzi o kod jest to dokładnie kod Mirkowy z BB. Moje dodatki dotyczą dołożenia pliku instrukcji #define oraz konfigurujących wyprowadzenia portu w celu umożliwienia pomiaru czasów za pomocą saleae. Umawialiśmy się - zgodnie z zasadami forum - że Mirkowych kodów nie publikujemy.

skalarro napisał(a):
Nie wpakował czasem przerwania gdzieś pod koniec funkcji głównej zamiast za nią?

mirekk36 napisał(a):
DOKŁADNIE - albo np inny procek i inna nazwa wektora itp itd ... itp itd ... itp itd...


Ok to jest fajna podpowiedź (Nie wiedziałem ,że kompilator przy tego typu błędach może reagować takim komunikatem ), tym niemniej wprawdzie procek jest inny ale rejestry i wektor przerwania nazywają się tak samo.

A generalnie tak jak ja rozumiem kompilator wskazuje na trzy rzeczy
1.Mówi o domyślnym typie wektora12 jako int - tego totalnie nie rozumiem, czyżby miało to być tak jak w wypadku funkcji zwrot wartości ?
2.Temat zwiazany, nie rozumiem czego dotyczy nie zwracanie wartości (non-void) (o jakim wyrażeniu mówimy)
3. Błąd nadmiar/niedomiaru { - to muszę sprawdzić.
Gorąca prośba o przybliżenie sensu pierwszych dwóch komunikatów.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 mar 2018, o 10:52 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25261
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 951

Zrozum panie kochany, że już sam fakt, że źle gdzieś w kodzie umieścisz np nawias klamrowy - to posypią ci się takie komunikaty, że szok - a ty co ? będziesz je wszystkie analizował ? ;) one wtedy mogą być bzdurne tzn przynajmniej część z nich

MisterWhite napisał(a):
Po pierwsze moje pytanie to nie był krzyk rozpaczy typu "ojej nie działa, pokażcie co mam zmienić ,żeby działało". Dla mnie największą frajdą jest rozgryzanie łamigłówki osobiście i dochodzenie krok po kroku dlaczego coś działa inaczej niż to sobie wymyśliłem. Naukę programowania traktuję jako wyzwanie i zarazem świetna zabawę - stąd tak cenię sobie poradniki i sposób udostępniania wiedzy przez Mirka.

SUPER i to się chwali ! ... ale ty zrozum też, że jak się zadaje takie pytanie to warto pokazać fragment kodu do błędu o jaki pytasz ... w przeciwnym razie napisać, że to kalambury i że mamy zgadywać ;) .... Nie zrozum mnie źle .... nie chcę tu się nabijać z ciebie czy coś broń BOŻE! .,.. mówię tylko w jaki sposób warto podchodzić do zadawania pytań ...

tym bardziej, że nadal z uporem godnym podziwu nie pokazujesz fragmentu kodu a dalej zadajesz zagadki ?

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 mar 2018, o 11:05 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 13 mar 2013
Posty: 98
Pomógł: 0

mirekk36 napisał(a):

tym bardziej, że nadal z uporem godnym podziwu nie pokazujesz fragmentu kodu a dalej zadajesz zagadki ?


Ok, kod mam w domowym kompie, zamieszczę wieczorem. A moje podejście i analizowanie wynika zapewne z tego ,że jestem elektronikiem - mechatronikiem a nie informatykiem czy programistą.
Pozdrawiam
WTG



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 mar 2018, o 16:25 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 wrz 2017
Posty: 123
Pomógł: 24

Nawiązując do tytułu wątku:
Cytuj:
Co powinno zwracać przerwanie?

Z tego co mi wiadomo przerwanie zwraca typ void (nic nie zwraca) i nie przyjmuje argumentów! (Chyba, że w AVR jest inaczej)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 mar 2018, o 17:19 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 22 gru 2013
Posty: 296
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 47

OK. Dość bicia piany.
Wujek G... wskazał, że wystarczy dodać na początku programu:
#include <avr/interrupth.>



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 mar 2018, o 17:39 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 01 lis 2013
Posty: 273
Pomógł: 28

krish napisał(a):
...Wujek G... wskazał, że wystarczy dodać na początku programu:
#include <avr/interrupth.>

Aż tak bym nie był tego pewien.....

_________________
Pozdrawiam,
sq8mvy, Paweł



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 mar 2018, o 18:06 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 22 gru 2013
Posty: 296
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 47

Bez oryginalnego kodu i typu kontrolera (przyjąłem ATm32):

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Konsola:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Autor postu otrzymał pochwałę


Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 mar 2018, o 18:53 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25261
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 951

No i stało się dokładnie jak chciał autor wątku - zrobił zgaduj zgadulę, grę w kalambury - i okazało się, że wygrał krish

Dlatego tyle razy piszę - proszę POPRAWNIE zadawać pytania a nie urządzać kalambury - chociaż jak widać i w takich wypadkach uczestnicy forum potrafią pomóc ...

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 mar 2018, o 20:23 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01 lis 2015
Posty: 1438
Lokalizacja: okolice Warszawa
Pomógł: 149

Tak na luzie. ;) Kurka :)
Wpadam na chwilę na forum, próbuję zajarzyć i ogarnąć czyjeś problemy, i sam mam problem. :)
Okazuje się że koledzy mają nowsze magiczne kule niż ja. :D
Kurczę.
Mirku dlaczego nie ma ich w sklepie Atnel. ? ;)

Wysłane z mojego Lenovo K33a42 przy użyciu Tapatalka



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 mar 2018, o 21:03 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25261
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 951

Daro69 napisał(a):
Mirku dlaczego nie ma ich w sklepie Atnel. ?

We are working on it sir :lol:

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 mar 2018, o 21:10 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 13 mar 2013
Posty: 98
Pomógł: 0

Diagnoza idealna - teraz wszystko OK. Moje gapiostwo - wstyd i tyle . Bardzo dziękuję

mirekk36 napisał(a):
No i stało się dokładnie jak chciał autor wątku - zrobił zgaduj zgadulę, grę w kalambury - i okazało się, że wygrał krish

Dlatego tyle razy piszę - proszę POPRAWNIE zadawać pytania a nie urządzać kalambury - chociaż jak widać i w takich wypadkach uczestnicy forum potrafią pomóc ...


Sorry, wybacz ale przy całym szacunku nie zgodzę się z Tobą. Podanie całego kodu raczej zaciemniłoby sytuację. No chyba ,że ktoś bardzo spostrzegawczy zauważyłby brak include - ale najciemniej jest pod latarnią.
Tu według mnie kluczem była znajomość reakcji kompilatora na określone sytuacje i tą drogą poszedł krish - chwałą mu za to. Ale oczywiście to tylko moje zdanie.
W zaistniałej sytuacji kodu już nie podaję.
Pozdrawiam
W



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 mar 2018, o 21:46 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25261
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 951

MisterWhite napisał(a):
Sorry, wybacz ale przy całym szacunku nie zgodzę się z Tobą.

Sorry ale ja przy całym szacunku nie zgodzę się z tobą - dlatego, że ty KOMPLETNIE ale to KOMPLETNIE nie rozumiesz co to znaczy podanie kodu ... kompletnie nie rozumiesz co to znaczy podział problemu "NA DWA" ... co to znaczy test jednostkowy ... i zamiast się obrażać - przeczytaj teraz co napiszę, wyciągnij jakieś wnioski i się czegoś naucz proszę

Jeśli masz kod zawierający pierdylion (przepraszam takie żartobliwie określenie) linii kodu - i pojawia ci się taki błąd co do którego nie możesz dojść skąd się bierze - to sprawa dojścia samemu do miejsca skąd on może się brać jest BANALNIE prosta - powtarzam to często w poradnikach, piszę czasem o tym ale albo nie trafiłeś na to albo może nie chciało się oglądać czy poczytać - albo może rzeczywiście nie trafiłeś ....

pomimo to wypada mieć chociaż odrobinę pokory jak się zaczyna zamiast pisać takie rzeczy

a zatem jak mam pierdylion linii kodu to oczywistą rzeczą jest że wrzucenie tego na forum i podpowiedź żeby ktoś znalazł błąd może się wydawać dziwne ... tyle - że ... i teraz skup się, pierwsza metoda.

1. jeśli cały kod to nie tajemnica oczywiście (bo ja szanuję cudzy kod i mogę zrozumieć, że czasem nie jest do prezentacji na forum) ale zakładając, że to nie tajemnica - to wystarczy czasem spakować cały projekt do ZIP'a i wrzucić na forum - to JEST MEGA NAJPROSTSZA i najszybsza droga aby ktoś mógł pomóc - dlatego, że użytkownik forum pobiera projekt, importuje do swojego Eclipsa i z ciekawości odpala ... wtedy ZAPEWNIAM CIĘ, że akurat TAK BANALNY BŁĄD jak brak inkluda jest do wyłapania w 5 sekund prawie przez każdego kto ma już np ciut większe doświadczenie niż ty i nie trzeba tracić na to czasu

ale ok - nie o tym miałem mówić - bo można sobie samemu radzić tylko umiejętnie podzielić projekt na dwie części - a tego NAJCZĘŚCIEJ początkującym nie chce się robić bo twierdzą ... że .... eee tam to nic nie da .... bzdura!

a więc jeśli mam (powtarzam z uporem maniaka) pierdylion linii - uwierz mnie też się czasem to zdarza - bo jak wspominałem czasem głupi nawias klamrowy, czy inklud w niewłaściwym miejscu może podawać komunikaty bardzo mylące ... ale czy to znaczy - że nie można do tego dojść?

NAJPROSTSZA metoda i to ŁOPATOLOGICZNA za to dająca sporą praktykę!

1. kopiuję projekt - jakby kopia zapasowa żeby nie psuć oryginału a na kopii prowadzić doświadczenia "genetyczne"
2. w tym skopiowanym kodzie - na początek aby "podzielić NA DWA" wywalam np połowę funkcji komentując je albo wykluczając z kompilacji połowę plików projektu - tylko proszę nie narzeka mi tu, że to dużo roboty bo wtedy to się zaśmieję w głos
3. puszczam kompilację i patrzę czy jest poprzedni błąd ???????????

.... jest ?
- jeśli jest to BINGO wiem że już badanie połowy programu mam za sobą (tą zakomentowaną) !!!! BINGO ! ... pozostaje tylko 50 % do zbadania

.... nie ma błędu ?
- QURDĘ również BINGO !!!! bo to znaczy, że błąd jest w tej połowie programu którą zakomentowałem !!!!

i spróbuj mi powiedzieć, że to kurdę trudne ? i wolne - to MEGA PRZYŚPIESZA BADANIE - a jest tak proste, że początkującym wydaje się niemożliwe .... SZOK !

-------------------

no dobra - pewnie powiesz - łatwo mi mówić - zostaje 50% do zbadania i co teraz ?

myślisz, że to kłopot ? .... CHŁOPIE - znowu dzielisz NA DWA .... rozumiesz to ?

czyli komentujesz połowę z tej połowy - oczywiście, że z tym komentowaniem trzeba troszkę popracować - bo trzeba wykluczać czasem nie całe funkcje - ale gdy początkujący pisze jeszcze nieumiejętnie program i naparza prawie cały kod w jednym pliku main.c (nie rozumiejąc co to za potężny mechanizm w C, że można dzielić projekt na pliki i jak to później pomaga w czym ???? no właśnie w znajdowaniu problemów panie!) ... więc jak się ma naszprycowaną funkcję main() tryliardem linii kodu bez wyprowadzonych ładnie funkcji to pewnie, że zakomentowanie jakiejś tam połowy może troszkę potrwać i można się namęczyć ale cóż to znaczy - jeśli wiadomo, że człowiek SAM może sobie poradzić ...

Ba! jeśli jest miliard linii to można pójść nawet nieco inną drogą i zamiast kopiować projekt - to stworzyć nowy pusty i wkopiowywać do niego połowę - może być to czasem łatwiejsze niż komentowanie ....

A zatem - po kolejnym podziale NA DWA - tych 50% ..... znowu działa ślicznie technika "WIN WIN" - czyli zawsze jesteś wygrany - niezależnie w której połowie będzie błąd ....


takie podejście i dalsze podziały DRASTYCZNIE przyśpieszają test programu - szczególnie w C ... bo w językach obiektowych przy wielu więcej zależnościach testy jednostkowe bywają dużo bardziej skomplikowane tzn ich projektowanie ale to inna całkiem kwestia

---------------------------------

dlatego zamiast pisać, że się nie zgadzasz - chociaż RAZ spróbuj tej metody - tym bardziej, że piszesz, że sam lubisz eksperymentować a ja napisałem, że to się chwali - tylko trzeba jeszcze starać się nauczyć włączyć pewną najprostszą LOGIGĘ to tych eksperymentów, i tu możesz też pójść dwoma drogami oczywiście - sam wybierz:

1. albo spróbujesz tej metody chcąc wykorzystać metodę uczenia się na cudzych błędach i podpowiedziach jakie techniki można stosować do badania błędów w kodach źródłowych

2. albo upieraj się jak .... i dalej brnij własną drogą, wyważaj głową drzwi - to w sumie też jakieś podejście - tyle, że stracisz mnóstwo czasu a później i tak zrozumiesz, że np ta metoda którą opisałem wyżej i tak jest słuszna i o wiele szybciej doprowadza do celu

podobnie jak to - że WARTO porządnie zadawać pytanie - .... i na koniec

ABSOLUTNIE nie miałem na myśli, żebyś wklejał cały pierdyliard linii kodu bo ja bym wtedy nawet nie zajrzał - bo nie mam czasu a podziwiam kolegów na forum, którzy znajdują czas i nawet na tak zadane pytania reagują - analizują - dopytują - poświęcają kupę własnego czasu - a nieraz na końcu i tak się okazuje, że problem był w stykówce bo kabelek nie stykał ... a czasem też szybko wyłapują błędy

JA ZAWSZE gdy mówię - wklej kod - oczekuję, że ktoś wklei jakiś ostatni fragment po dokonaniu już kilku czy kilkunastu podziałów "NA DWA" i zostało kilka linii - i nadal nie rozumie w czym może być problem - wtedy ciut bardziej doświadczony forumowicz bez zbędnego zadawania dodatkowych pytań czy ciągnięcia autora za przysłowiowy język - potrafi precyzyjnie podpowiedzieć w czym może leżeć problem

teraz jaśniej - czy nadal się nie zgadzasz ?

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

MisterWhite napisał(a):
W zaistniałej sytuacji kodu już nie podaję.

A po co ? nikomu tu nie zależy aby poobserwować twój kod - jak już to zależy na tym aby pomóc w rozwiązaniu problemu - to też warto mieć na uwadze

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 mar 2018, o 22:25 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 13 mar 2013
Posty: 98
Pomógł: 0

No cóż, możesz mi nie uwierzyć , ale ja te metody od wielu lat znam i od dawna stosuję . Metoda podziału na pół była kiedyś podstawową metodą w naprawie układów elektronicznych.
Jeśli chodzi o mój przykład owszem też się w ten sposób bawiłem. Doszedłem do tego że :
Po pierwsze - cały kod prawidłowo się kompilował gdy zakomentowałem część z ISR.
Dlatego też uważałem ,że podawanie kodu jest bezzasadne
Po drugie - gdy zakomentowałem całe ciało ISR i pozostawiłem tylko nagłówek i puste nawiasy klamrowe - błąd już wystąpił. Powinienem wtedy wymyślić ,że to coś typu brak include - ale nie wymyśliłem, cóż zaćmienie umysłowe, zdarza się . Dlatego napisałem wcześniej ,że wstyd.
Tak więc reasumując znam Twoje metody bardzo dobrze, zgadzam się z nimi całkowicie i stosuję je od wielu lat ze znakomitym skutkiem - swojego czasu przez 20 lat prowadziłem serwis magnetowidów uznany za jeden z lepszych - i wierz mi wymagało to stosowania naprawdę dobrych metod diagnostycznych.
Jedynie nie mam wprawy w programowaniu, choć jak powiedziałem trakuję to jak bardzo miłe zajęcie.
Nie chciałem Cię broń Boże zirytować, po prostu moje pytania nie były tak bezmyślne jak uważasz. Wiele rzeczy wcześniej sprawdziłem i przemyślałem (choć jak widać nie wyciągnąłem właściwych wniosków). Głównie zainteresował mnie dziwny komunikat sugerujący,że przewanie ma coś wspólnego z typem int, co było dla mnie bardzo zastanawiające. I stąd moje pytanie.
Jeszcze raz przepraszam jeśli stałem się mimowolnym powodem irytacji
Z poważaniem
Wojciech T.Gabara



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 mar 2018, o 22:33 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25261
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 951

MisterWhite napisał(a):
Po drugie - gdy zakomentowałem całe ciało ISR i pozostawiłem tylko nagłówek i puste nawiasy klamrowe - błąd już wystąpił. Powinienem wtedy wymyślić ,że to coś typu brak include - ale nie wymyśliłem, cóż zaćmienie umysłowe, zdarza się . Dlatego napisałem wcześniej ,że wstyd.

ale jaki Qurdę wstyd ? .,... wstyd to kraść - a to forum jest po to żeby pytać - i skoro znasz te metody to jeszcze większa moja konsternacja, że nie wkleiłeś właśnie takiego fragmentu kodu jakiegoś - tylko o to mi chodziło a nie też o to żeby ciebie irytować czy coś - poza tym ja się nie denerwuję - ot wyjaśniam jak umiem ... piszę sporo czasem ... i jak widzisz to zawsze pomaga się lepiej zrozumieć a im mniej ktoś pisze - tym gorzej - teraz widzisz tę subtelną różnicę ? ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Majestic-12 [Bot] i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO