Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 11 lut 2025, o 16:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 lut 2018, o 21:11 
Użytkownik

Mam pewien problem zakupiłem wyświetlacz LCD 4 kolumny i 20 wierszy , nie bardzo udało mi się ustalić pozycję wyświetlania.

ustawiłem w pliku lcd44780.h tak:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Cyfry nie wskakują na odpowiednie pozycje , co robię nie tak? Podpowiedzcie.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 lut 2018, o 21:36 
Użytkownik

AKSELINEK napisał(a):
LCD 4 kolumny i 20 wierszy

Spróbuj 20 kolumn, 4 wiersze

Wiersz to inaczej linia czyli masz 4, a w każdej miesci się 20 liter czyli 20 kolumn.

--------------
a nie, zdefiniowane masz dobrze, tylko zmien COLS z 19 na 20. Co się dzieje? jak wyświetla?

AKSELINEK napisał(a):
co robię nie tak?

przede wszystkom nie opisujesz problemu. jakie biblioteki, jak adresujesz napisy? itp itd....

PostNapisane: 27 lut 2018, o 21:46 
Moderator

Cytuj:
Co się dzieje? jak wyświetla?

AKSELINEK napisał(a):
co robię nie tak?

przede wszystkom nie opisujesz problemu. jakie biblioteki, jak adresujesz napisy? itp itd....

czyli "jak zwykle"

PostNapisane: 27 lut 2018, o 22:18 
Użytkownik

korzystam z biblioteki Pana Mirka z niebieskiej książki lcd44780.h.
Faktycznie nie opisałem dokładnie problemu:

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

napisy zaznaczyłem w pętli głównej w ten sposób:

język c

chciałem wyświetlić taki napis:

Napis testowy linia1
Napis testowy linia2
Napis testowy linia3
Napis testowy linia3

a wyszło tak:

Obrazek

jak ustawiłem na:

język c

to wyswietla tak samo bez zmian??

PostNapisane: 27 lut 2018, o 22:33 
Użytkownik

sterpwnik hd44780 nie obsluguje rozmiaru 4x19, pewnie traktuje go jako 4x16, stad takie wyswietlanie.

zauważ też, że sterownik w wyswietlaczach 4-wierszowych linie 3 i 4 traktuje jak linie 1 i 2 ale na powycji kolumny od 21.
Czyli znak na pozycji 3,0 jest traktowany jako 1,21 a np 2,10 to dla sterownika 0,30.

Ostatnio edytowano 27 lut 2018, o 22:35 przez skalarro, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 27 lut 2018, o 22:35 
Użytkownik

Jaka rada na to??

PostNapisane: 27 lut 2018, o 23:10 
Użytkownik

niech sie wodzu wypowie, bo bie chce mi się wierzyć, że tu jest błąd, ale mi się to nie podoba
język c

wg mnie 3 i 4 linia mają zamienione adresy między sobą tzn między 16 a 20 kolumn

spróbuj tak

język c

Nie chce mi się wierzyć, że przez tyle czasu by nikt nnie wyłapał błędu ale to by pasowało, zakładając zasadę adresowania jak pisałem powyżej.
Spraawdź, ja nie mam takiego dużego lcd pod ręką

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 27 lut 2018, o 23:31 
Użytkownik

Ja mam tak i działa

język c

No w sumie to by pasowało że jest zamienione jak mówi skalarro

PostNapisane: 27 lut 2018, o 23:35 
Użytkownik

skalarro jesteś Wielkim Mistrzem zadziałało dzięki jak przyjemnie posłuchać mądrych ludzi zobacz wyniki SUKCESU :

Obrazek

PostNapisane: 28 lut 2018, o 00:06 
Użytkownik

Bo się zawstydze zaraz...
Cieszę się że działa. Chyba jeszcze nikt takiego wielkiego lcd nie zagonił do roboty bo widzę że to samo jest w BB i GB...

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 28 lut 2018, o 00:32 
Użytkownik

Jeszcze raz dzięki warto się jednak uczyć...

PostNapisane: 28 lut 2018, o 14:19 
Użytkownik

Też jakis czas temu miałem ten problem, rozwiązałem go podobnie, ale nie miałem odwagi pisać o ewentualnym błędzie w bibliach C dla AVR :D

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 28 lut 2018, o 14:34 
Użytkownik

Też z tym walczyłem jakiś czas temu. Pomogła oczywiście wiedza z książki Mirka. W BB jest super opisane jak sobie poradzić z tymi wyświetlaczami. Bez różnicy czy 16 czy 20... Uważnie czytać... i zrobić parę testów żeby znaleźć dobre adresowania linii.

PostNapisane: 28 lut 2018, o 15:37 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Cytuj:
Też jakis czas temu miałem ten problem, rozwiązałem go podobnie, ale nie miałem odwagi pisać o ewentualnym błędzie w bibliach C dla AVR :D

No coś tam nie tak jest w libsach bo ostatnio testowałem 4x20 i też mi nie banglało i trzeba te adresy było przestawić.

PostNapisane: 28 lut 2018, o 15:42 
Moderator

mikandrzej napisał(a):

Przepraszam ale jak ktoś pisze o jakimś rzekomym błędzie w tych libsach to - proszę się nie obrazić ale to jakaś no .... (dobra powstrzymam się) ... to jakaś MEGA BZDURA

ludzie - czytajcie że książkę - bo widać, że co niektórzy lecą jak helikopter w ogniu - chwytają się za bibliotekę a gdy im coś nie działa to pietruszkują o błędach podczas gdy właśnie w tym rozdziale jest WSZYSTKO opisane ... jak napisał zresztą kolega

ogon napisał(a):
Pomogła oczywiście wiedza z książki Mirka. W BB jest super opisane jak sobie poradzić z tymi wyświetlaczami. Bez różnicy czy 16 czy 20... Uważnie czytać... i zrobić parę testów żeby znaleźć dobre adresowania linii.

więc aż RĘCE mi opadają zarówno gdy zobaczyłem ten wątek ale już wcześniej ktoś pisał o jakimś błędzie ... po prostu szkoda słów .... bo nie dość, że w książce poświęciłem czas aby to opisać od PODSTAW to normalnie jak GROCHEM o kocią ŚCIANĘ jeśli chodzi o niektórych

zatem ci co piszą o błędach niech zrozumieją RAZ NA ZAWSZE, że to co tu piszę nie ma na celu jakiejś obrony biblioteki bo to byłaby głupota ....

piszę to po to, żeby ci co myślą o błędach zrozumieli w końcu, że na rynku są różne wersje sterowników HD44780 szczególnie jak mają być poskładane większe wyświetlacze niż 2x16 i dlatego można wpaść nawet na DWA niby IDENTYCZNE a nie będzie pasować im taka sama mapa pamięci

i co ? to jakaś TRAGEDIA ? ...... QURDĘ - zapraszam do ruszenia mózgownicą i zajrzenia jednak do książki żeby zobaczyć, że nawet podałem sposób w jaki można sobie SAMEMU określić tę mapę ...

to co w bibliotece to TYLKO jakieś dwa przykłady dla akurat takich wyświetlaczy jakie ja miałem pod ręką - a nie coś uniwersalnego bo to BZDURA panowie od błędów ;) w bibliotece

o ile wyświetlacze 2x16 zawsze mają takie same adresy to już wyświetlacze

4x16 w zależności od chipów mogą mieć inne adresy i różnić się między sobą
4x20 dokładnie tak samo jak wyżej

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

aż tak wam się nie chce samemu się o tym przekonać ? pozbierać kilka różnych wyświetlaczy i posprawdzać ? Nie chce się Wam zrobić prostego ćwiczenia z określeniem adresów samemu ? toż to proste jak koci DRUT ludzie ;)

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

gdy ja dziesiątki lat temu gdy jeszcze internetu praktycznie nie było (TAK TAK - uwierzcie mi były takie czasy) :lol: ... to gdy nie miałem skąd sprawdzić jakie są te adresy to zacząłem sam sprawdzać - taką łopatologiczną metodą - i to ją opisałem ... okazało się, że nie ma wyświetlacza na HD44780 którego nie dałoby rady sprawdzić tą metodą

i to jest CELEM książki - nauka myślenia ... zachęcenie do sprawdzania, kombinowania - a nie zapodania CUDOWNEJ biblioteki która będzie działać z KAŻDYM wyświetlaczem świata

------------------------ [ Dodano po: 7 minutach ]

więc proszę - nie załamujcie mnie ;) ... bo jak kojarzę nicki - a nie piszę tu o akselinku - to niektórzy już jadą na ARM'ach .... a takie proste rzeczy to co ? ... Mam nadzieję, że po tej mojej tyradzie tutaj - teraz zajrzycie jeszcze raz do Bluebooka - i zrozumiecie - że nie ważne na jakich prockach działacie - to jednak można się czegoś ciekawego dowiedzieć ok ? ;)

i od razu piszę - nie jestem zły, zdenerwowany - na nikogo się nie złoszczę ani nie docinam - ot - po prostu ręce opadły mi do samej ziemi ;)

PostNapisane: 28 lut 2018, o 15:55 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Mirku, nie denerwuj się ;)

Ja chciałem coś ostatnio szybko przetestować od strzała na 4x20 i atmedze32 i wziałem Twojego libsa i nie banglało po czy odkryłem że mam adresy inaczej w lcdku niż w Twojej libce. Przestawiłem i zadziałało. Może na wyrost powiedziałem że:

Nefarious19 napisał(a):
No coś tam nie tak jest w libsach

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

Wszystko jest ok tylko myślmy pisząc ;) zarówno kod jak i na forum i tu też bije się w pierś :lol: :)

PostNapisane: 28 lut 2018, o 15:59 
Moderator

Nefarious19 napisał(a):
Mirku, nie denerwuj się

jak pisałem nie denerwuję się - bo jak widzisz nie chodzi o obronę biblioteki "czy jest z błędami czy bez" ;)

Nefarious19 napisał(a):
Wszystko jest ok tylko myślmy pisząc zarówno kod jak i na forum i tu też bije się w pierś

I BARDZO dziękuję za zrozumienie

ja natomiast MUSZĘ zwracać uwagę na takie teksty - bo teraz sam widzisz, że później gdy jakieś młode osoby poczytają o rzekomych błędach w BB to nawet nie sięgną po książkę - podczas gdy właśnie dobrze byłoby od niej zacząć ;)

PostNapisane: 28 lut 2018, o 22:39 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
mikandrzej napisał(a):

Przepraszam ale jak ktoś pisze o jakimś rzekomym błędzie w tych libsach to - proszę się nie obrazić ale to jakaś no .... (dobra powstrzymam się) ... to jakaś MEGA BZDURA

ludzie - czytajcie że książkę - bo widać, że co niektórzy lecą jak helikopter w ogniu - chwytają się za bibliotekę a gdy im coś nie działa to pietruszkują o błędach podczas gdy właśnie w tym rozdziale jest WSZYSTKO opisane ... jak napisał zresztą kolega

ogon napisał(a):
Pomogła oczywiście wiedza z książki Mirka. W BB jest super opisane jak sobie poradzić z tymi wyświetlaczami. Bez różnicy czy 16 czy 20... Uważnie czytać... i zrobić parę testów żeby znaleźć dobre adresowania linii.

więc aż RĘCE mi opadają zarówno gdy zobaczyłem ten wątek ale już wcześniej ktoś pisał o jakimś błędzie ... po prostu szkoda słów .... bo nie dość, że w książce poświęciłem czas aby to opisać od PODSTAW to normalnie jak GROCHEM o kocią ŚCIANĘ jeśli chodzi o niektórych

zatem ci co piszą o błędach niech zrozumieją RAZ NA ZAWSZE, że to co tu piszę nie ma na celu jakiejś obrony biblioteki bo to byłaby głupota ....

piszę to po to, żeby ci co myślą o błędach zrozumieli w końcu, że na rynku są różne wersje sterowników HD44780 szczególnie jak mają być poskładane większe wyświetlacze niż 2x16 i dlatego można wpaść nawet na DWA niby IDENTYCZNE a nie będzie pasować im taka sama mapa pamięci

i co ? to jakaś TRAGEDIA ? ...... QURDĘ - zapraszam do ruszenia mózgownicą i zajrzenia jednak do książki żeby zobaczyć, że nawet podałem sposób w jaki można sobie SAMEMU określić tę mapę ...

to co w bibliotece to TYLKO jakieś dwa przykłady dla akurat takich wyświetlaczy jakie ja miałem pod ręką - a nie coś uniwersalnego bo to BZDURA panowie od błędów ;) w bibliotece

o ile wyświetlacze 2x16 zawsze mają takie same adresy to już wyświetlacze

4x16 w zależności od chipów mogą mieć inne adresy i różnić się między sobą
4x20 dokładnie tak samo jak wyżej

aż tak wam się nie chce samemu się o tym przekonać ? pozbierać kilka różnych wyświetlaczy i posprawdzać ? Nie chce się Wam zrobić prostego ćwiczenia z określeniem adresów samemu ? toż to proste jak koci DRUT ludzie ;)

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

gdy ja dziesiątki lat temu gdy jeszcze internetu praktycznie nie było (TAK TAK - uwierzcie mi były takie czasy) [emoji38] ... to gdy nie miałem skąd sprawdzić jakie są te adresy to zacząłem sam sprawdzać - taką łopatologiczną metodą - i to ją opisałem ... okazało się, że nie ma wyświetlacza na HD44780 którego nie dałoby rady sprawdzić tą metodą

i to jest CELEM książki - nauka myślenia ... zachęcenie do sprawdzania, kombinowania - a nie zapodania CUDOWNEJ biblioteki która będzie działać z KAŻDYM wyświetlaczem świata

------------------------ [ Dodano po: 7 minutach ]

więc proszę - nie załamujcie mnie ;) ... bo jak kojarzę nicki - a nie piszę tu o akselinku - to niektórzy już jadą na ARM'ach .... a takie proste rzeczy to co ? ... Mam nadzieję, że po tej mojej tyradzie tutaj - teraz zajrzycie jeszcze raz do Bluebooka - i zrozumiecie - że nie ważne na jakich prockach działacie - to jednak można się czegoś ciekawego dowiedzieć ok ? ;)

i od razu piszę - nie jestem zły, zdenerwowany - na nikogo się nie złoszczę ani nie docinam - ot - po prostu ręce opadły mi do samej ziemi ;)
Przyznaję, że księgę przeczytałem kiedyś, teraz już nie zaglądam do takich podstaw jak obsługa LCD, tylko zazwyczaj pisze swoje funkcje do obsługi peryferiów (wymóg w pracy, stosowanie STM32), chociaż własnie czasami robię kopiuj-wklej z kodów z książek Twojego autorstwa i natrafiam na takie niuanse. Jak najbardziej przyznaje, że to nie był Twój błąd, gdyż faktycznie jest to opisane w książce.

Niestety w pracy mam tak, że najpierw projektuje płytkę w Eaglu, potem w stresie, czy przypadkiem czegoś nie pokrzaczyłem na PCB montuje i lutuje ją ręcznie, następnie podłączam do zasilania i modlę się, żeby nie zapłonęła, po czym jak już jest bardzo mało czasu, to po najmniejszej linii oporu wrzucam co się da z gotowców i liczę na to, że szybko uda mi się skończyć projekt i zamontować urządzenie w szafie sterowniczej :D jakoś się udaje, ale na zaprogramowanie zostaje kilka godzin i dopiero jak coś nie działa to muszę poświęcic czas na czytanie poradników i szczegółów w książkach :)

Tak czy inaczej w BB błędu nie ma i faktycznie ja również złapałem się na tym, że nie doczytałem rozdziału :) chciaz dzięki przyswojonej wiedzy z poradników i książek m.in. Mirka udaje mi się samodzielnie dojść do źródła problemów:)

PostNapisane: 28 lut 2018, o 22:41 
Użytkownik

hie...
ja zaczynam z reguły od ustawień, prawie tak jak w bibliotece Pana Mirka.
LCD_Y, LCD_X, RS, RW, E, D4, D5, D6, D7.
Potem USE_RW = 1; (prawie zawsze)
i teraz definicje adresów.
LCD_LINE1 ... 2... itd
najbardziej z LCD, lubię bawić się właśnie 4/20. :)
nie miałem jeszcze problemów, choć adresy DDRAM trzeba sprawdzić. :)
a jak?
to jest opisane w BB,
także kolega "skalarro" rozświetlił sposób w poście. :)
ale to chyba normalne przy ustawianiu. ;)
różne wyświetlacze = różne ustawienia.
Chyba że w zestawie jest ciągle ten sam wyświetlacz, to wystarczy skopiować poprzedni projekt.
pozdrawiam.

PostNapisane: 28 lut 2018, o 22:58 
Moderator

mikandrzej napisał(a):
udaje mi się samodzielnie dojść do źródła problemów

cieszę się - bo TO JEST GŁÓWNYM celem autora BB (czy ktoś chce w to wierzyć czy nie) ;) ... książka ma tylko zainspirować i pokazać jak można zacząć i jakimi drogami próbować iść na początku - ja mam dużo wiary w inteligencję czytelników i wiem że początki tylko bywają trudne a później każdy potrafi znajdować własne i często dużo lepsze ścieżki osiągania sukcesów niż nawet te które ja przedstawiam w książkach - ale dla mnie to już jest misja zakończona pełnym sukcesem ;)

PostNapisane: 1 mar 2018, o 04:52 
Użytkownik

skalarro napisał(a):
... bo bie chce mi się wierzyć, że tu jest błąd...

Nie ma żadnego błędu, LCD śmiga aż miło :)

W BB jest napisane ,że niespodzianki możemy spotkać wśród LCD 1 lub 4 wierszowych i że adresy w pliku nagłówkowym są dobrane doświadczalnie dla większości typowych wyświetlaczy.
W moim przypadku zmiany wymagał adres 0x28 na 0x40 - To dla leniwych posiadaczy BB :D

PostNapisane: 1 mar 2018, o 06:37 
Moderator

sredni napisał(a):
W moim przypadku zmiany wymagał adres 0x28 na 0x40

I o to chodzi! .... a nie o wymyślanie i pisanie do mnie że nie chce się komuś wierzyć, że ja np mogłem mieć jakiś tam wyświetlacz z takimi adresami jak w BB ;) Jeśli ktoś tak pisze to widać, że jeszcze mało wyświetlaczy opartych o HD44780 widział w swoim życiu

PostNapisane: 1 mar 2018, o 12:37 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
nie chce się komuś wierzyć, że ja np mogłem mieć jakiś tam wyświetlacz z takimi adresami jak w BB

o ile pamiętam Mirku, to pisałem że nie chce mi się wierzyć aby był błąd i nie został wyłapany a nie że miałeś taki lcd czy nie.

Próbowałem po prostu na różne sposoby odtworzyć układ pamięci jak w książce i nie dałem rady. Analizując zachowanie funkcji lcd_locate(y, x) doszedłem do takiego a nie innego wniosku. Liczyłem na normalne wyjaśnienie. Nic więcej!

Zauważ, że absolutnie wszyscy którzy się tu wypowiedzieli, musieli zmienić 0x28 na 0x40. I o to cała "afera"

Po przeczytaniu jeszcze raz całego rozdziału doczytałem rzeczywiście że napisałeś , że trzeba sobie samemu sprawdzić i pozmieniać adresy. Mając na uwadze, że trzeba sobie samemu sprawdzić i zmienić, to rzeczywiście jest wszystko ok. O to moge jedynie mieć żal do siebie, że zamiast doczytać to dałem się wkręcić w takie dyskusje i próbę wyjaśnienia.

Strefa czasowa: UTC + 1