mikandrzej napisał(a):
Też jakis czas temu miałem ten problem, rozwiązałem go podobnie, ale nie miałem odwagi pisać o ewentualnym błędzie w bibliach C dla AVR
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Przepraszam ale jak ktoś pisze o jakimś rzekomym błędzie w tych libsach to - proszę się nie obrazić ale to jakaś no .... (dobra powstrzymam się) ... to jakaś MEGA BZDURA
ludzie - czytajcie że książkę - bo widać, że co niektórzy lecą jak helikopter w ogniu - chwytają się za bibliotekę a gdy im coś nie działa to pietruszkują o błędach podczas gdy właśnie w tym rozdziale jest WSZYSTKO opisane ... jak napisał zresztą kolega
ogon napisał(a):
Pomogła oczywiście wiedza z książki Mirka. W BB jest super opisane jak sobie poradzić z tymi wyświetlaczami. Bez różnicy czy 16 czy 20... Uważnie czytać... i zrobić parę testów żeby znaleźć dobre adresowania linii.
więc aż RĘCE mi opadają zarówno gdy zobaczyłem ten wątek ale już wcześniej ktoś pisał o jakimś błędzie ... po prostu szkoda słów .... bo nie dość, że w książce poświęciłem czas aby to opisać od PODSTAW to normalnie jak GROCHEM o kocią ŚCIANĘ jeśli chodzi o niektórych
zatem ci co piszą o błędach niech zrozumieją RAZ NA ZAWSZE, że to co tu piszę nie ma na celu jakiejś obrony biblioteki bo to byłaby głupota ....
piszę to po to, żeby ci co myślą o błędach zrozumieli w końcu, że na rynku są różne wersje sterowników HD44780 szczególnie jak mają być poskładane większe wyświetlacze niż 2x16 i dlatego można wpaść nawet na DWA niby IDENTYCZNE a nie będzie pasować im taka sama mapa pamięci
i co ? to jakaś TRAGEDIA ? ...... QURDĘ - zapraszam do ruszenia mózgownicą i zajrzenia jednak do książki żeby zobaczyć, że nawet podałem sposób w jaki można sobie SAMEMU określić tę mapę ...
to co w bibliotece to TYLKO jakieś dwa przykłady dla akurat takich wyświetlaczy jakie ja miałem pod ręką - a nie coś uniwersalnego bo to BZDURA panowie od błędów
w bibliotece
o ile wyświetlacze 2x16 zawsze mają takie same adresy to już wyświetlacze
4x16 w zależności od chipów mogą mieć inne adresy i różnić się między sobą
4x20 dokładnie tak samo jak wyżej
------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]aż tak wam się nie chce samemu się o tym przekonać ? pozbierać kilka różnych wyświetlaczy i posprawdzać ? Nie chce się Wam zrobić prostego ćwiczenia z określeniem adresów samemu ? toż to proste jak koci DRUT ludzie
------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]gdy ja dziesiątki lat temu gdy jeszcze internetu praktycznie nie było (TAK TAK - uwierzcie mi były takie czasy)
... to gdy nie miałem skąd sprawdzić jakie są te adresy to zacząłem sam sprawdzać - taką łopatologiczną metodą - i to ją opisałem ... okazało się, że nie ma wyświetlacza na HD44780 którego nie dałoby rady sprawdzić tą metodą
i to jest CELEM książki - nauka myślenia ... zachęcenie do sprawdzania, kombinowania - a nie zapodania CUDOWNEJ biblioteki która będzie działać z KAŻDYM wyświetlaczem świata
------------------------ [ Dodano po: 7 minutach ]więc proszę - nie załamujcie mnie
... bo jak kojarzę nicki - a nie piszę tu o akselinku - to niektórzy już jadą na ARM'ach .... a takie proste rzeczy to co ? ... Mam nadzieję, że po tej mojej tyradzie tutaj - teraz zajrzycie jeszcze raz do Bluebooka - i zrozumiecie - że nie ważne na jakich prockach działacie - to jednak można się czegoś ciekawego dowiedzieć ok ?
i od razu piszę - nie jestem zły, zdenerwowany - na nikogo się nie złoszczę ani nie docinam - ot - po prostu ręce opadły mi do samej ziemi