Mam taki "mini monitoring" podwórka wykonany w oparciu o Raspberry. Jedna kamera (dedykowana) po wykryciu ruchu zapisuje serię zdjęć do wybranego folderu. Do obsługi tej kamery używam programu Motion.
Motion można skonfigurować na wiele sposobów. Początkowo miałem go ustawionego w trybie wybierania środkowego zdjęcia z zarejestrowanego zdarzenia, które otrzymywałem emailem. Po czasie jednak okazało się, że jedno zdjęcie z wykrytego ruchu pokazuje np.: kto się zjawił , ale trudno zobaczyć co robił. Zmieniłem więc konfigurację na zapisywanie serii zdjęć ze zdarzenia. Zacząłem więc dostawać emailem po kilkadziesiąt lub kilkaset (w zależności od czasu trwania zdarzenia) zdjęć co w krótkim czasie doprowadziło mnie do furii

. Ciężko przeglądać takie ilości w emailu.
Rozwiązaniem okazał się program gDrive, który w linuxie służy do synchronizacji z GoogleDrive. Obecnie działa mi to w następujący sposób. Po wykryciu zdarzenia (ruchu) do określonego folderu trafiają zdjęcia w różnej ilości. Cron co 3 minuty uruchamia mi skrypt, który sprawdza czy w folderze są jakieś zdjęcia, jeśli są synchronizuje je z dyskiem google i usuwa z Raspberry, więc na komputerze mam co 3 minuty świeże zdjęcia z monitorowanego miejsca oczywiście jeśli coś się dzieje. W Motion ograniczyłem jakość zdjęć do akceptowalnego poziomu gdzie jedno ma max 100kb więc transmisja działa dość szybko. Synchronizując z GoogleDrive dostęp do zdjęć mam w dowolnym momencie przez komputer, tablet czy telefon.
Można pokusić się o rejestrację filmu zamiast pojedynczych zdjęć, ale film to dużo większy plik i dłuższe przesyłanie. Póki co jestem z tego zadowolony.
Jeśli chodzi o stałe podglądanie obrazu to też to mi to działa , ale akurat mam łącze ze stałym IP. Jednak nie zawsze jest czas żeby patrzeć w monitor.
Sprzęt i zasoby : RaspberryPi Zero i dedykowana kamera zamknięte w dedykowanej obudowie, zasilacz i połączenie z internetem. Jeśli nie mamy połączenia z internetem to możemy przeglądać zapisane na Raspberry zdjęcia w dowolnej chwili i np. ręcznie usuwać zbędne.