Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 20 sie 2018, o 11:24


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 lut 2018, o 21:16 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23366
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 874

gufim napisał(a):
Witam a będzie można wygenerować menu bez hedera na wyświetlaczu na przykład 1x16 żeby tylko były propertisy


hmmm ja widzę, że nadal wiele osób nie rozumie (pewnie nie do końca precyzyjnie wyjaśniam), co oznacza słowo "ZDARZENIA" jakie udostępnia MkMENU ....

... pokazuję w końcówce pierwszego poradnika oraz w drugiej części, że te ZDARZENIA samemu się oprogramowuje ...

to od UŻYTKOWNIKA zależy co sobie tam wstawi własny kod czy pozostawi zdarzenie PUSTE

co za problem nie wstawić żadnego kodu do funkcji

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


przecież gdy zostawisz ją PUSTĄ to nigdy w życiu żaden header ci się nie pokaże ... Pokazywałem wręcz po kolei zdarzenia

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


i tak dalej ... i co się dzieje gdy napełnimy na początku albo nie napełnimy tak głupiego zdarzenia jak

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


wtedy MkMenu albo nie skasuje LCD albo skasuje ... i DOKŁADNIE tak samo jest z innymi zdarzeniami

czy teraz w końcu jaśniej ? ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 lut 2018, o 13:23 
Offline
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 lis 2014
Posty: 23
Lokalizacja: Bieruń,Tychy,Bytom
Pomógł: 0

Witam
Czy ktoś już testował MK_MENU na OLED? Coś nie za bardzo mi wyświetla bo pokręcając impulsatorem widać, że program działa.
Na wyświetlaczu LCD 4X20 wszystko OK. Po przepięciu na I2C OLED na ATMEGA32 na wyświetlaczu coś fiksuje.

Obrazek

Obrazek

Przepiąłem na ATMEGA644 jeszcze inaczej
Po pierwszym wciśnięciu przycisku

Obrazek

po resecie zasilania

Obrazek

Obrazek

Może robię coś źle? Dodam, że wszystko robione według 2 filmików instruktażowych i linie LCD za komentowane a linie OLED od komentowane i od komentowana linijka w pliku .h #define MAGNIFI 1

ps. w wygenerowanym pliku mk_menu_display.c w 61 lini jest literówka ssdD1306_cls();



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 lut 2018, o 14:49 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23366
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 874

t_jacek napisał(a):
Czy ktoś już testował MK_MENU na OLED?

Ja testowałem ;) nie widziałeś na filmiku ?

t_jacek napisał(a):
ps. w wygenerowanym pliku mk_menu_display.c w 61 lini jest literówka ssdD1306_cls();


to nie jest żadna literówka, bardzo proszę o zrozumienie, że zdarzenia oprogramowujemy SAMI - to co sobie napiszecie w tych zdarzeniach nie ma NIC WSPÓLNEGO z MkMENU .... a zatem skąd wiesz, że ja w swojej bibliotece np nie mam tak napisanej funkcji do kasowania przez to duże "D" ?

tym chciałem zwrócić uwagę, w dobitny sposób - że tu trzeba samemu sobie działać - dopasować do swoich nie tylko wyświetlaczy ale też bibliotek

I teraz sobie pomyśl .... masz jakąś bibliotekę do swojego OLED'a i jak ty chcesz żeby ci działała jeśli źle np powpisujesz swoje funkcje od OLED'a - bo nawet nie wspomniałeś opisując problem czy masz bibliotekę z moich poradników czy jakąś inną ?

------------------------------------

Pomijam już fakt, że pewnie też coś mi się wydaje TOTALNIE przeoczyłeś w poradniku jak mówiłem o ustawianiu trzech parametrów

Menu lines count
First line pos
Line height

bo jeśli zostawiłeś te ustawienia tak jak dla alfanumerycznego LCD to nie dziw się, że będziesz miał na OLED MEGA KASZANĘ ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 lut 2018, o 15:29 
Offline
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 lis 2014
Posty: 23
Lokalizacja: Bieruń,Tychy,Bytom
Pomógł: 0

Cytuj:
Pomijam już fakt, że pewnie też coś mi się wydaje TOTALNIE przeoczyłeś w poradniku jak mówiłem o ustawianiu trzech parametrów

Menu lines count
First line pos
Line height


Te parametry mam ustawione dobrze


Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Czuje coś że z biblioteką OLED będę miał nie tak, jeżeli to nie literówka z tym dużym D ;-)
Bibliotekę do OLED mam z poradników youtube

#0135 OLED - AVR C - Library - Part 01b
...
#0145 OLED - AVR C - Library - Part 05c

pokombinuje jeszcze z tą biblioteką OLED



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 lut 2018, o 15:43 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23366
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 874

zrób więc prosty test i wyświetl w jakieś tam linijki tekstu od pozycji y=16 , 6 linijek i zobacz czy się wyświetlą poprawnie - czemu tego nie próbujesz ? nawet w pętli wyświetlić ten sam tekst tylko y zmieniać co osiem)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 lut 2018, o 16:40 
Offline
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 lis 2014
Posty: 23
Lokalizacja: Bieruń,Tychy,Bytom
Pomógł: 0

Zrobiłem test i faktycznie nie działa mi funkcja

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


już poprawiłem i jest OK, ogarnięte ;-)

Obrazek

przepraszam najmocniej za zamieszanie i dziękuję za podpowiedź z testem 6 lini ;-) Mirosławie Najdroższy Jedyny Nasz



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 lut 2018, o 05:57 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 19 sie 2014
Posty: 26
Pomógł: 1

Witam
Czy istnieje możliwość aby za pomocą innego przycisku wejść w wybrany poziom menu bez konieczności jego prze klikania od samej góry, można prosić o przykład podpowiedź?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 lut 2018, o 07:04 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23366
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 874

asek5 napisał(a):
Witam
Czy istnieje możliwość aby za pomocą innego przycisku wejść w wybrany poziom menu bez konieczności jego prze klikania od samej góry, można prosić o przykład podpowiedź?

Jaki jest sens tworzenia Menu żeby za chwilę chcieć uruchamiać wybrany poziom bez konieczności jak piszesz "przeklikania" ? No jaki ?

Zamiast Menu napisz sobie ileś tam funkcji - każda osobno i wywołuj sobie przyciskiem każdą z nich bez żadnego klikania.

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 lut 2018, o 08:39 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 1510
Pomógł: 73

A może koledze chodzi o wchodzenie klawiszami typu 'funkcyjne' czyli np. w 3cia pozycje menu wchodzi klawiszem 3 itd.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 lut 2018, o 18:10 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 19 sie 2014
Posty: 26
Pomógł: 1

Czyli napiszę w ten sposób po schowaniu menu chciałbym cofnąć się do tej pozycji na której bylem, można takie coś zrobić?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 lut 2018, o 19:09 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23366
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 874

Kompletnie niestandardowe zachowanie menu... kompletny babol z punktu widzenia UI user interface .... wiec nie moglem nawet wpasc na pomysl aby cos takiego zaimplementowac ... oczywisce masz zrodla wiec sam mozesz sobie takiego dziwolaga oczywiscie zaprogramowac w MkMENU LIB

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 mar 2018, o 15:31 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 lut 2013
Posty: 98
Lokalizacja: KTT
Pomógł: 1

asek5 napisał(a):
Witam
Czy istnieje możliwość aby za pomocą innego przycisku wejść w wybrany poziom menu bez konieczności jego prze klikania od samej góry, można prosić o przykład podpowiedź?


Myślę, że bardziej praktycznym rozwiązaniem byłoby zaprogramować jakiś przycisk do przechodzenia poziom wyżej, wtedy pozycja 'back' w menu byłaby zbędna. Często się stosuje takie rozwiązanie.

_________________
Gordon



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 mar 2018, o 17:15 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 paź 2013
Posty: 1417
Lokalizacja: Lipsko
Pomógł: 100

Zamiast 'back' lub dodatkowego klawisza stosuje się również długi wycisk klawisza, którym zatwierdzamy (krótki wycisk) opcje w menu... Np. ja tak robię i sprawdza się to idealnie :)

_________________
http://www.sylwekkuna.com



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 mar 2018, o 17:22 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23366
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 874

SylwekK napisał(a):
Zamiast 'back' lub dodatkowego klawisza stosuje się również długi wycisk klawisza, którym zatwierdzamy (krótki wycisk) opcje w menu... Np. ja tak robię i sprawdza się to idealnie :)

I przecież DOKŁADNIE tak samo można i tu zrobić ... ;) a to że jest sobie Back - co przeszkadza ? ;) są możliwości

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 mar 2018, o 20:27 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 13 sty 2016
Posty: 219
Pomógł: 7

Cytuj:
SylwekK napisał(a):
Zamiast 'back' lub dodatkowego klawisza stosuje się również długi wycisk klawisza, którym zatwierdzamy (krótki wycisk) opcje w menu... Np. ja tak robię i sprawdza się to idealnie
Na testy tak, mam kilka sterowników w węzłach ciepłowniczych opartych na tej zasadzie to mnie szlag trafia jak mam na szybko zmienić kilka opcji :D



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 mar 2018, o 00:15 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 paź 2013
Posty: 1417
Lokalizacja: Lipsko
Pomógł: 100

@zubik, nie jest tak źle. Jest u siebie ustawiam D klawisz na około 0.5s i wtedy nie jest to irytujące i dość szybko się można po menu poruszać. :)

_________________
http://www.sylwekkuna.com



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 mar 2018, o 11:34 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 13 sty 2016
Posty: 219
Pomógł: 7

Niestety ja programu do tych sterowników nie pisałem, w sumie wiekszość nastaw i tak robię zdalnie no ale czasem trzeba być na miejscu. Tak się nad tym zastanawiałem i pomyślałem że gdybym robił tego typu sterowanie to klawisz back zrobiłbym jako osobny/dodatkowy. Tak to widzę. No ale to na inny wątek dyskusja EOT



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO