Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 11 lut 2025, o 15:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 lut 2018, o 23:54 
Użytkownik

Mam pewną zagwozdkę. Chodzi o konwerter poziomów logicznych z bloga Mirka.
Co się stanie, jeśli po stronie niższego napięcia (w tym wypadku 3V3) będzie ustalony stan (na przykład jedynka logiczna), a po drugiej stronie (na 5V) stan będzie się zmieniał? Czy zabezpieczy to port w mikrokontrolerze przed uszkodzeniem?
Czy układ ten zadziała, jeśli po obu stronach będzie takie samo napięcie zasilania (3V3)?
Zdaję sobie sprawę z tego, że te pytania są banalne. Ale nie jestem pewien, a chcę wykorzystać ten układ.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 lut 2018, o 06:29 
Moderator

Cytuj:
Co się stanie, jeśli po stronie niższego napięcia (w tym wypadku 3V3) będzie ustalony stan (na przykład jedynka logiczna), a po drugiej stronie (na 5V) stan będzie się zmieniał? Czy zabezpieczy to port w mikrokontrolerze przed uszkodzeniem?

Jak to będzie się zmieniał - troszkę dziwne pytanie - bo co? samo coś się będzie robić ? czy ty panujesz nad tym co projektujesz ? ;) To nie złośliwe pytanie tylko prośba o przemyślenie ... bo zobacz ... konwersję robisz po to, że potrzebujesz np przesyłać jakiś sygnał - no to któraś strona generuje ten sygnał (nie ważne która - prawa czy lewa) ... To bez sensu jest wtedy założenie, że jedna strona generuje sygnał a na drugiej stronie co? jakiś jeden stan ma wg ciebie być ? Jak ? skąd ? ... toż po drugiej stronie będziesz miał TEN SAM sygnał tyle, że na innym poziomie napięć

Cytuj:
Czy układ ten zadziała, jeśli po obu stronach będzie takie samo napięcie zasilania (3V3)?

panie to zawsze zadziała nie ważne czy po obu stronach będzie 3V3 czy 5V0 ;) Nie można tylko dopuścić do odwrotnego podłączenia tranzystora bo przez wbudowaną diodę przy różnicy napięć po obu stronach może zacząć płynąć niepotrzebny prąd

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 2 lut 2018, o 15:44 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
panie to zawsze zadziała nie ważne czy po obu stronach będzie 3V3 czy 5V0 ;) Nie można tylko dopuścić do odwrotnego podłączenia tranzystora bo przez wbudowaną diodę przy różnicy napięć po obu stronach może zacząć płynąć niepotrzebny prąd
Tak myślałem. Tylko chciałem się upewnić. Dziękuję za odpowiedź.
mirekk36 napisał(a):
Jak to będzie się zmieniał - troszkę dziwne pytanie - bo co? samo coś się będzie robić ? czy ty panujesz nad tym co projektujesz ? ;) To nie złośliwe pytanie tylko prośba o przemyślenie ... bo zobacz ... konwersję robisz po to, że potrzebujesz np przesyłać jakiś sygnał - no to któraś strona generuje ten sygnał (nie ważne która - prawa czy lewa) ... To bez sensu jest wtedy założenie, że jedna strona generuje sygnał a na drugiej stronie co? jakiś jeden stan ma wg ciebie być ? Jak ? skąd ? ... toż po drugiej stronie będziesz miał TEN SAM sygnał tyle, że na innym poziomie napięć
Ech, szkoda, że nie mogę przedstawić całego projektu, ale to projekt wewnętrzny, w pracy, więc obowiązuje mnie tajemnica. Ale postaram się wyjaśnić, o co mi chodzi.
Otóż, jest konwerter UART<=>USB (na procku STM32). Na złączce IDC6 są sygnały Rx, Tx, GND. Są też dodatkowe piny, które nie są wykorzystywane do komunikacji, natomiast są potrzebne w innych zastosowaniach.
Ponieważ teraz dostałem zadanie ogarnąć temat sprzętowo, więc pomyślałem, że dodam przedstawione przez Ciebie rozwiązanie na konwersję napięć. A w tym konkretnym przypadku chodzi o to, że od strony konwertera pin jest ustawiony jako wyjście z jedynką logiczną, natomiast od strony podłączonego urządzenia może być zarówno jedynka logiczna jak i zero logiczne. A połączenie to jest bezpośrednie, nawet bez jakiegokolwiek rezystora ograniczającego prąd po drodze. I mam wrażenie, że przez to uszkadzają się porty w procesorze.
Dodam jeszcze, że od strony urządzenia może być zarówno 3V3 jak i 5V, więc tym bardziej chcę użyć konwersji napięć.
Mam nadzieję, że teraz jaśniej napisałem, o co chodzi ;)

PostNapisane: 2 lut 2018, o 18:46 
Użytkownik

Jeśli dobrze Ciebie zrozumiałem to problem polega na tym, że masz procesor zasilany napięciem 3.3V i dołączasz do jego portów urządzenie o nieokreślonym stanie wejść/wyjść w zakresie napięć 0-3.3V lub 0-5V ?

Jeśli tak to procesor nigdy nie ma wyższego potencjału (stanu wysokiego) niż dołączane urządzenie, więc sprawa staje się prosta... zgodnie z uwagą z strony Pana Mirka :
Cytuj:
UWAGA! SOURCE (czyli źródło) tranzystora ZAWSZE podłączamy po tej stronie gdzie mamy niższe napięcie (na rysunkach niżej lewa strona). Natomiast DRAIN (czyli dren) tranzystora podłączamy po stronie wyższego napięcia.

Z czego wynika, że źródło jest zawsze od strony procesora, natomiast dren pod strony podłączanego urządzenia (zarówno dla Tx jak i Rx) i nie ma mowy żeby dioda przewodząc zrobiła psikusa pod tytułem "ups zwarcie".
Różnica napięć zasilania 3.3V musiała by być dość spora (zasilanie procesora ponad 3.3V, zasilanie urządzenia poniżej 3.3V) żeby uszkodzić wyprowadzenie procka. Jeśli takich różnic się spodziewasz poszukaj tranzystora z dość wysokim napięciem przewodzenia diody, zwykle te małe smd np.bss138 mają coś koło 0,5V @ 1mA.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 2 lut 2018, o 20:54 
Użytkownik

Tak, właśnie o to mi chodziło. Bardzo dziękuję za pomoc i podpowiedzi.

PostNapisane: 13 mar 2018, o 13:43 
Użytkownik

Przepraszam za post pod postem.
Nie miałem wcześniej czasu, żeby wdrożyć to rozwiązanie. Dziś przeprowadziłem pierwsze próby... i wszystko działa :D
Kolejny raz przekonuję się, że najlepsze są najprostsze rozwiązania.

Strefa czasowa: UTC + 1