Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 13 kwi 2026, o 17:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 sty 2018, o 20:57 
Nowy

Cześć, pisze gdyż mam problem z moim MPU6050. Używam Atmegi16 taktowanie 8MHz.
Udało mi się nawiązać komunikację z układem jednak mam problem z odczytem danych.
Testowałem na początku tylko wysyłanie wartości AcX do terminala, gdy wartości na terminalu były ujemne (czujnik pochylony do dołu) odczyt był prawidłowy gdy natomiast ustawiłem go poziomo odczyt się zawieszał. Tak samo dla innych wartości, gdy próbuje odczytać teraz np. 3 wartości AcX, Acy oraz AcZ, 1 raz uda mi się je odczytać i potem zawieszenie.
W pętli while mam podpiętą migającą diodę i gdy zwiesza się "komunikacja" ona przestaje migać tak jakby program wysypywał się z pętli while.
Być może coś źle ustawiłem w konfiguracji lub jakiś błąd w kodzie typowo czy mógłby ktoś zerknąć i nakierować mnie na rozwiązanie ?
main.c
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

i2c.c
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 sty 2018, o 02:10 
Nowy

Jeśli Ci się zawiesza, może być to dlatego że funkcja TWI_read_buf oczekuje w pętli while na dane a ich nie dostaje. Z tego co pamiętam ja przy takiej konfiguracji (co prawda na ARM) odczytywałem po 2 bajty z układu. Spróbuj więc odczytać na razie zamiast 14 tylko 2 bajty.
Jeśli to się uda to wtedy odczytuj po 2:
język c

i tak dalej.
Jeśli to nie będzie przyczyną problemu poszukamy dalej.

A i jeśli to nie będzie to, w funkcji np. TWI_read_buf wstaw gdzieś do testów zapalanie diody. Jeśli się zapali wstaw zapalanie linijkę niżej itd. do momentu aż się nie zapali. Takie pseudo debugowanie :D

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 25 sty 2018, o 18:45 
Nowy

Hej, dzięki za nakierowanie na problem. Udało się go rozwiązać :) Linijka po linijce jak sugerowałeś.
Nie był to problem z funkcją TWI_read_buf, tylko z funkcją USART_Transmit_int.

Funkcja itoa była problem, a raczej rozmiar bufora (buf[2]) w funkcji itoa. Miał za mały rozmiar i widocznie przy konwersji nie mieścił wystarczającej ilości znaków. Po zwiększeniu jego wielkości do 10 działa bez problemu jak na razie bez problemu.

A tak nawiasem mówiąc jaki powinien być optymalny rozmiar bufora dla tego zastosowania? Można założyć że dla 1 cyfry otrzymywanej będzie to 1 bajt bufora ?

PostNapisane: 25 sty 2018, o 19:39 
Nowy

Jest tak jak piszesz. Bufor w tym wypadku przechowuje po prostu znaki (każdy znak podanej liczby). Więc jeśli liczba odczytywana z żyroskopu (i wysyłana przez uart) jest np. z zakresu od -32768 do 32767 to w najgorszym wypadku rozmiar bufora powinien wynosić 6 bo -32768 ma 6 znaków.

@down
Oczywiście zapomniałem o \0 :D

Ostatnio edytowano 11 lut 2018, o 22:18 przez Maly, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 25 sty 2018, o 20:55 
Użytkownik

A \0?

Strefa czasowa: UTC + 1