Witam szanowne grono
Na wstępie zaznaczę, że programuję w C od niedawna, głównie dla Arduino. Moje doświadczenia wcześniejsze to bardziej Pascal i Object Pascal (wszystko w ramach hobby), co teraz niestety przeszkadza mi w C (...) ale do brzegu...
Robię prosty komputer pokładowy dla swojego motocykla (...). Nie jest to jakiś projekt nie wiadomo jaki, po prostu Atmega328p która zbiera dane sygnałowe z wtrysków, do tego dane dla prędkości, napięcia w kilku miejscach instalacji elektrycznej (...), wyświetlacz GLCD 128x64 i elementy drobne, nie istotne dla tego problemu.
Problem mam następujący:W czasie uruchamiania urządzenia chcę aby na sekundę lub dwie pojawiła się grafika z logo
Honda (bo taki akurat mam motocykl). Konwersję grafiki z logo Hondy do formatu
XBM przeprowadziłem w programie
GIMP.
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Nie ma żadnego problemu aby zawartość pliku XBM umieścić w kodzie programu -
logo wyświetla się bez żadnego problemu. Problemem dla mnie jest straszliwe marnotrawstwo pamięci... napisałem raptem nieco ponad 500 linii kodu (wraz z tą grafiką) a przy kompilacji mam informację, że pamięć mikrokontrolera jest już zapełniona w ponad 90% co może odbić się na stabilności działania (...), co czyni projekt słabo rozwojowy. Jak wywalam z kodu programu tę grafikę to użycie pamięci spada do "zaledwie" siedemdziesięciu kilku procent, więc co nieco można dołożyć a nie ukrywam że chciałbym ten projekt uczynić jeszcze troszeczkę rozwojowym.
Pomyślałem sobie, że dołożę do projektu czytnik kart SD, wrzucę tam plik np honda.xbm w pętli setup załaduję sobie na ekran zawartość tego pliku... niestety, nie mam na tyle wiedzy aby takie coś napisać. Szukam po internetach podobnego rozwiązania ale z marnym skutkiem. Mógłby się ktoś zlitować nade mną i podesłać kawałek kodu w C, który odczyta plik honda.xbm i wrzuci jego zawartość na wyświetlacz glcd? Domyślam się, że nie jest to jakieś bardzo skomplikowane dla zawodowca, mnie niestety przerosło... :/
PS.
Jeśli rozwiązanie problemu jest bardziej banalne niż mi się wydaje to bardzo proszę się nade mną nie znęcać, jestem jedynie skromnym hobbystą, który postanowił zrobić sobie pewne urządzonko na własny użytek...