Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

KURS HOME ASSISTANT

Chcesz zautomatyzować swój dom bez skomplikowanego kodowania?
Zastanawiasz się nad wyborem sprzętu, oprogramowania i aplikacji?
Od czego zacząć przygodę z HA? Co będzie najlepsze na start?

Nasz kurs Home Assistant nauczy Cię krok po kroku, jak łatwo zautomatyzować swój dom i oszczędzić na rachunkach za prąd i ogrzewanie. Bez chmur, bez zbędnych abonamentów. Twoja przygoda z Home Assistant zaczyna się tutaj!

↓↓↓

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz wypisać się w dowolnym momencie.

Teraz jest 1 cze 2025, o 02:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
    PostNapisane: 29 lis 2017, o 10:16 
    Użytkownik

Witam
    Mam pytanie związane z uruchomieniem PWM w mikrokontrolerze ATTINY26.
    Zgodnie z dokumentacją tryb generowania sygnału PWM można uzyskać za pośrednictwem Timer/Counter1. I tak też robię ustawiając bit PWM1A (chcę generować przebieg na wyjściu OC1A (PB0)). Timer1 jest ustawiony w trybie synchronicznym czyli nie ustawiam bitu PCKE w rejestrze PLLCSR (jest wyzerowany).
    Następnie ustawiam w rejestrze TCCR1A bity COM1A i COM1B zgodnie z tabelą

Obrazek

Aby uruchomić ostatni tryb z tej tabeli.
    I teraz za pomocą bitów CS13, CS12, CS11, CS10 ustawiam dzielnik dla Timer/Counter1. Chcę uzyskać częstotliwość ok. 1,5kHz. To zgodnie z tabelą 34 na str. 72 w nocie ustawiam preskaler na 1024:
    TCCR1B |= (1<<CS13) | (1<<CS11) | | (1<<CS10)
    Przy takim ustawieniu bitów preskalera i częstotliwości kwarcu 8MHz licznik Timer1 jest taktowany z częstotliwością 7812,5Hz. Zgodnie ze wzorem:
    Fpwm = ftck1/(OCRC1 + 1)
    Zapisuję do OCR1C wartość 4 i wtedy powinienem uzyskać częstotliwość Fpwm = 1562,5Hz.
    Z opisu wynika, że zawartość licznika Timer1 jest porównywana z wartością w rejestrze OCR1C i wyjście OC1A jest ustawiane w stan wysoki, gdy OCR1C = TCNT1, a ustawiane w stan niski gdy TCNT1 = 0.
    Włączam zezwolenie na przerwanie od Timer1:
    TIMSK |= (1<<OCIE1A);
    Kod programu:
    Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ] [ Zaznacz wszystko ]
    język c
    Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Niestety w ten sposób to nie działa :( Proszę o podpowiedz co robię zle?
    W BlueBook'u jest opisane dla ATMEGA32, ale mam potrzebę uruchomienia PWM sprzętowych na ATTINY26 i lipa.

I jeszcze jedno pytanie, dlaczego w Eclipse nie rozpoznaje mi niektórych rejestrów, np. OCR1C, TCCR1B? Jak wciskam Ctrl i klikam myszką np. na rejestr TCCR1B to otwiera mi się plik nagłówkowy dla ATMEGA16. We właściwościach projektu jest ustawiony ATTINY26. Kompilacja przebiega pomyślnie.

cytowanie selektywne  Cytuj  
    PostNapisane: 29 lis 2017, o 11:36 
    Użytkownik

kosta napisał(a):
    Z opisu wynika, że zawartość licznika Timer1 jest porównywana z wartością w rejestrze OCR1C i wyjście OC1A jest ustawiane w stan wysoki, gdy OCR1C = TCNT1, a ustawiane w stan niski gdy TCNT1 = 0.

To chyba raczej źle zrozumiałeś.
    Wyjście OC1A zostanie ustawione, gdy wartość TCNT1 osiągnie wartość zapisaną w OCR1A, a wyzerowane, gdy TCNT1 się wyzeruje.

Z kolei wartość rejestru TCNT1 w trybie PWM zostanie wyzerowana w momencie przekroczenia przez niego wartości rejestru OCR1C.

Wartość OCR1A służy do ustalenia wypełnienia i powinna się zawierać w zakresie od 0 do wartości rejestru OCR1C.

Wydaje mi się, że wartość częstotliwości PWM policzyłeś dobrze, jednak weź pod uwagę, że wartość OCR1C determinuje rozdzielczość PWM, czyli przy wartości OCR1C równej 5 masz do ustawienia tylko 6 możliwych poziomów wypełnienia. Należałoby raczej dobrać mniejszą wartość preskalera (CS13:0) tak, by wartość OCR1C była jak największa.

Do samego generowania PWM nie potrzebujesz włączać obsługi przerwań timera, chyba że będziesz tam coś konkretnego robił.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 29 lis 2017, o 12:47 
    Użytkownik

Dzięki za podpowiedz.
    Spróbuję wieczorem podziałać.
    Czyli z tego co piszesz te linie są zbędne, bo nic nie muszę działać w procedurze obsługi przerwania po zgłoszeniu przerwania:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
    język c
    Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Wystarczy, że włączę PWM i załaduję zgodnie z żądaną częstotliwością rejestry OCR1A oraz OCR1C?

PostNapisane: 29 lis 2017, o 13:47 
    Użytkownik

kosta napisał(a):
    język c

W tej formie to raczej i tak nie zadziała, bo teraz to pomyliłeś przerwania ;)
    Zezwolenie masz dla przerwania od porównania, a procedurę od przepełnienia.
    Ale tak, te linie są zbędne.
    sei(); jest zbędne tylko wtedy, gdy nie korzystasz z innych przerwań.

kosta napisał(a):
    Wystarczy, że włączę PWM i załaduję zgodnie z żądaną częstotliwością rejestry OCR1A oraz OCR1C?

Oczywiście jeszcze trzeba ustawić preskaler timera i tryb pracy pinu OC1A, jednak przerwania są zbędne. Zmianę wypełnienia możesz realizować w pętli głównej programu wpisując odpowiednią wartość do rejestru OCR1A.

PostNapisane: 29 lis 2017, o 14:31 
    Użytkownik

Ok, dzięki.
    Podziała wieczorem i dam znać.

PostNapisane: 29 lis 2017, o 21:57 
    Użytkownik

Uruchomiłem ten PWM. Dzięki za podpowiedzi.
    Tylko mam taką zagwostkę jeszcze, że wszystkie częstotliwości, które obliczam dla PWM w rzeczywistości są 2 razy większe niż wychodzi z obliczeń wg noty katalogowej.
    Sprawdzam za pomocą oscyloskopu przebieg i wypełnienie zmienia się płynnie (w dwoch petlach jest zwiekszanie i zmniejszanie zrobione), a częstotliwość jest x2.
    Czy czegoś jeszcze nie doczytałem w nocie? Obliczyłem już interesującą mnie częstotliwość i wszystko działa ok, ale pytam po prostu aby się upewnić.
    język c

I jeszcze jedno. Pisałem, że Eclipse mi podkreśla nazwy niektórych rejestrów (na czerwono). Wszystko się kompiluje ok. W zakładce Console żadnych błędów ani ostrzeżeń brak. I co ciekawe jak wcisnę Ctrl i najadę myszką na podkreślony rejestr kliknę i otwiera mi plik nagłówkowy dla ATmega16 zamiast ATtiny26. We właściwościach projektu wybrany jest właśnie ten procek. Już próbowałem to naprawić, ale bezskutecznie. Co może być powodem?

PostNapisane: 30 lis 2017, o 11:16 
    Użytkownik

kosta napisał(a):
    Tylko mam taką zagwostkę jeszcze, że wszystkie częstotliwości, które obliczam dla PWM w rzeczywistości są 2 razy większe niż wychodzi z obliczeń wg noty katalogowej.

Nie napisałeś jak to liczysz. Powinno to wyglądać tak:

f_pwm = (T1CK/prescaler) / (OCR1C+1)

gdzie:
    f_pwm - częstotliwość PWM,
    T1CK - częstotliwość taktowania timera 1 zależna od ustawień fusebit'ów CKSEL3:0 i PLLCK, a także bitów PLLE i PCKE w rejestrze PLLCSR,
    prescaler - podział częstotliwości ustalony bitami CS13:0 w rejestrze TCCR1B,
    OCR1C - wartość wpisana do rejestru OCR1C.

Czyli przy założeniu T1CK=F_CPU=8MHz (jak informowałeś w pierwszym poście) i Twoich aktualnych ustawień rejestrów TCCR1B i OCR1C, f_pwm powinna wynosić 1250Hz.
    Jeśli jest inna, to należałoby sprawdzić dokładnie ustawienia taktowania, szczególnie PLL. Jeśli korzystasz z PLL, to częstotliwość PCK będzie wynosić 64MHz, a częstotliwość CK będzie wynosić 64MHz/4=16MHz, a nie 8MHz (patrz rys. 21 na stronie 24 oraz rys. 37 na stronie 65), więc nawet przy ustawieniu bitu PCKE=0 częstotliwość taktowania timera będzie dwukrotnie większa niż przypuszczasz.
    Zakładam, że wartości rejestru OSCCAL nie zmieniasz.

Jako IDE dla programowania AVR używam Atmel Studio 7, więc w kwestii Eclipse nie pomogę. Może trzeba zmienić typ mikrokontrolera na inny, a później z powrotem na ATtiny26, zrobić clean projektu, ale to może ktoś inny się wypowie.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 1 gru 2017, o 18:41 
    Użytkownik

Obliczam dokładnie wg tego wzoru:
    Cytuj:
    f_pwm = (T1CK/prescaler) / (OCR1C+1)

i wg obliczeń częstotliwość f_pwm powinna wynosić 1250Hz a wynosi 2500Hz sprawdzając oscyloskopem.
    Ustawiałem bit PCKE na 0 i na 1 i efekt jest ten sam, ale już przeanalizowałem te rysunki z noty i wiem, że częstotliwość taktowania timera jest 2 x większa. Najważniejsze, że działa.

A odnośnie podkreślania nazw rejestrów to rzeczywiście pomogła zmiana procka na ATMega16 - clean - kompilacja - zmiana na ATTiny26 - clean - kompilacja i teraz nie podkreśla nazw rejestrów, a klikając na nazwę rejestru (CTRL) otwiera się już właściwy plik nagłówkowy.

Dzięki za podpowiedź.

Strefa czasowa: UTC + 1