Próbuję ostatnio wgrać HEX do mikrokontrolera ATtiny13, niestety jest on całkowicie niewidoczny dla różnych programów, mimo że sterowniki USBasp są OK,
Oto co już zrobiłem:
1) zmierzyłem napięcie między nóżkami + i - w moim ATtiny13 gdy wszystko jest podłączone do PC przez USB i wyszło 5V Co znaczy chyba, że zasilanie jest tu ok?
2) zmierzyłem czy jest połączenie między poszczególnymi nóżkami oraz odpowiednimi zakończeniami na programatorze i jest OK
3) gdy mierzę czy jest połączenie między nóżką masy ATtiny13 a zobudową wtyczki usb na programatorze to wyskakuje brak połączenia jednak połączenie między nóżkami + i - a cieniutkimi blaszkami które do tej obudowy usb wchodzą już jest (są to cztery takie cieniutkie blaszki i zarówno + i - na nóżkach mają połączenie z min jedną z tych blaszek)
4) Zlutowałem zworkę JP3 na programatorze, poniważ dowiedziałem się gdzieś, że często dzięki temu problem ustępował-brak rezultatu
Czy problemem może być tu fabryczne ustawienie mikrokontrolera na zewnętrzny kwarc? Nie mam pojęcia co innego może być przyczyną tego błędu:
,,avrdude.exe: set SCK frequency to 1500000 Hz
avrdude.exe: warning: cannot set sck period. please check for usbasp firmware update.
avrdude.exe: error: programm enable: target doesn't answer. 1
avrdude.exe: initialization failed, rc=-1
Double check connections and try again, or use -F to override
this check."
Bardzo was proszę o jakieś wskazówki, pomysły, ponieważ jestem początkującym i nie potrafię tego pokonać

Zdjęcia tego programatora, dosyć klasyczny: