Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 31 mar 2020, o 10:36


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 lis 2017, o 13:49 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 paź 2013
Posty: 122
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 0

Witam.
Mkavrcalkulator odczytuje i rozpoznaje obecność podłączonego mikrokontrolera,
Obrazek

ale gdy próbuje przestawić taktowanie np. z wew. oscylatora na zewnętrzny kwarc, wówczas program zwraca taki komunikat:
Obrazek

czyli mikrokontroler jest widoczny, ale brak do niego jakby dostępu.
Proszę o pomoc w konfiguracji fusów.
Programator: ATNEL: USBASP



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 lis 2017, o 14:31 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25261
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 951

Dla nowych procków z serii m48/88/168/328 czy 644p itp itd

NIGDY nie włączaj ptaszka weryfikacji fusebitów i będzie wszystko OK


Autor postu otrzymał pochwałę

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 lis 2017, o 19:40 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lut 2017
Posty: 297
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 27

Hmm.. Też miewałem takie kłopoty wcześniej, ale skoro fusbity były poprawnie zmieniane...
A co jest tego przyczyną, jeśli można wiedzieć już chciałem zapytać, ale wujek google był szybszy :)
http://www.avrfreaks.net/forum/fuse-programming-error



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 lis 2017, o 21:20 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25261
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 951

Zealota napisał(a):
Hmm.. Też miewałem takie kłopoty wcześniej, ale skoro fusbity były poprawnie zmieniane...
A co jest tego przyczyną, jeśli można wiedzieć już chciałem zapytać, ale wujek google był szybszy :)
http://www.avrfreaks.net/forum/fuse-programming-error


no tak - tylko tam podano krótki "workaround" bez wyjaśnienia co jest powodem ;)

A powód jest prozaiczny - tak to bywa niestety z opensoursowymi i darmowymi programami nad którymi pracują dziesiątki ludzi ;) ... a każdy z nich robi "coś" po swojemu ;)

.... w skrócie, tą drogą - jedni którzy tworzyli wpisy i obsługę dla jednych procków uznali, że niewykorzystane bity w ramach fusebitu będą zerami ... inni zaś, że jedynkami ...

łatwo się domyśleć czym to się kończy we wspólnym programie ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO