Witam
kilka miesięcy temu postanowiłem - w ramach pracy magisterskiej - zrealizować układ, który będzie dokonywał pomiaru natężenia prądu i napięcia akumulatora oraz odczytywał pozycję pojazdu, a także jego prędkość. Zebrane dane miałyby być co jakiś czas wysyłane przez moduł gsm na serwer, gdzie mogłyby być monitorowane. Dodatkowo dokładniejsze dane miały być zapisywane na karcie sd. Dodam, że wykonanie układu jest opcjonalne, ponieważ praca skupia się na zagadnieniu telemetrii. Natomiast muszę opracować koncepcję działania takiego układu tj. założenia, sposób działania itd. Tutaj pojawia się problem, ponieważ nie znając tych wszystkich zagadnień, ciężko jest to złożyć w całość.
Większość czasu poświęciłem na naukę języka C od podstaw, ponieważ wierzyłem, że jest to do zrealizowania, jednak wraz ze zdobywaniem kolejnych porcji wiedzy, docierało do mnie, że to się nie może udać

(szczególnie dlatego, że w między czasie podjąłem pracę). Do tej pory udało mi się zrealizować jedynie pomiar napięcia z buforem uśredniającym. Do płytki(uniwersalnej) dołączony jest wyświetlacz lcd na którym wyświetlane jest napięcie wraz z wartościami min i max. Do pomiaru natężenia prądu zamierzałem wykorzystać układ z serii ACS. Kolejnym etapem miał być zapis tych wartości na sd np. co sekundę, ale tutaj się wyłożyłem "blokując" 2 atmegi po wgraniu kodu z inicjalizacją sd(biblioteki fatfs). Z racji tego, że czasu pozostało niewiele chciałbym w pierwszej kolejności zaprojektować układ "w teorii", a do praktyki wrócić jeśli wystarczy czasu lub już po wszystkim.
Posiadam BB i YB. Z pierwszej uczyłem się podstaw, jednak nie przeczytałem całej pomijając projekty i czytając wybrane warsztaty co jak się teraz dowiedziałem było błędem

W każdym razie w tym momencie chciałbym poprosić kolegów z forum o pomoc w stworzeniu założeń i wyjaśnieniu w jaki sposób mogę to w przyszłości zrealizować. Korzystam z atmegi328p. Z modułów posiadam ATB micro sd, gsm-fibo(bez wlutowanych kilku elementów), ACS712, programator usbasp.
Na ten moment wyobrażam to sobie w ten sposób(pomijam lokalizację i prędkość):
Do przetwornika ADC trafiają sygnały z dzielnika rezystorowego(napięcie) i ACS'a (natężenie prądu). Są one uśredniane i co jakiś czas, wynikający z ustawienia timera zapisywane w przerwaniu do bufora nr 1. W momencie zapełnienia bufora nr 1 następuje zapis na sd, a dane gromadzą się w drugim i później cykl się powtarza. Dodatkowo z mniejszą częstotliwością dane są wysyłanie po uarcie do modułu gsm, który przy użyciu komend AT wysyła dane np. na stronę http.
Zastanawiam się(pomijając błędy, które pewnie się znalazły w moim pomyśle) czy taki projekt jest w ogóle do wykonania na atmedze?