Postanowiłem założyć nowy wątek // jeśli nie ten dział to proszę o przeniesienie .
Mój ( a sądzę że nie tylko ) dylemat polega na tym że nie mogę rozwiązać problemu z połączeniem poprzez internet z urządzeniem sterującym po sieci wi-fi .
Dokładniej : nie chodzi mi o wysłanie danych na internet , ale o odpytanie urządzenia np; o stan zamknięcia bądź otwarcia bramy .
W mojej wewnętrznej sieci intranet działa wszytko bez zarzutu , ale nie mogę dostać się z zewnątrz do swojego urządzenia .
testy przeprowadzałem na różnych IP pomiędzy urządzeniami : tel kom -> sieć wi-fi
Opisze teraz ogólnie topologie sieci :
1. ogólny internet ( światowy )
2. dostawca usługi mojego internetu o stałym adresie IP xxx xxx xxx 179 (będę używał prefiksu 179 ) i tu zatrzymam się trochę dłużej

a.) za każdym połączeniem ( jakimkolwiek przesłaniem danych ) następuje zmiana portu // adres ten sam ale zmienia się port
b.) próbowałem ustawić stały adres IP poprzez serwisy no-IP , hamahi oraz zidentyfikować własny adres IP i tu mała dygresja , gdyż w sieci internetu jestem widoczny pod nr IP mojego
usługodawcy
179 , aczkolwiek od operatora potem mam nadany nr wewnętrzny 168.xxx.xxx.xxx który to dociera do mojego rutera , a następnie nadaje własne nr 192.xx.xx w której to sieci mam urządzenie sterujące o
stałym IP do którego chcę się dobrać
c.) operator stwierdził w rozmowie że nie prowadzi blokady portów // poza 1 ) jaki sam stwierdziłem 80 - służy on do logowania się administratora do własnego panelu sterowania usługodawcy
// ustawiałem przekierowania portów na ruterze
lecz nic to nie dało
Stąd moje pytanie może ktoś z was zna sposób na możliwość dostępu do własnej sieci wewnętrznej
Prosił bym o sprawdzone sposoby
Ps ; testowałem z tel kom , gdyż ma inny IP operatora i łączy się poprzez siec światowa tak woli wyjaśnienia