Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 31 mar 2020, o 02:18


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 wrz 2017, o 15:25 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 27 lip 2017
Posty: 61
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 0

Problem dawno temu rozwiązany wątek do usunięcia.



Ostatnio edytowano 2 sty 2018, o 00:44 przez tomek89mcpl, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 wrz 2017, o 15:33 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 paź 2013
Posty: 1730
Lokalizacja: Lipsko
Pomógł: 117

Jest wyjście:
http://mdiy.pl/atmega-fusebit-doctor-hvpp/

_________________
http://www.sylwekkuna.com



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 wrz 2017, o 15:36 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 27 lip 2017
Posty: 61
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 0

SylwekK napisał(a):



To nie działa próbowałem. Procek został zaprogramowany pzez MKAVRCALCULAOR na 128khz gdzie w mojej atmedze jest 1MHZ. A i strona słabo mi działa ta z wyjściem. Takie coś mam, mam programator wysokonapięciowy i równoległy i to nie działa.



Ostatnio edytowano 17 wrz 2017, o 15:42 przez tomek89mcpl, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 wrz 2017, o 15:37 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 2058
Pomógł: 97

A jakies screenshoty, zdjęcia? Co to za dziwne znaki? Ale konkretnie, bo dla Ciebie mogą być dziwne a komuś mogą wiele powiedzieć. Próbowałeś zmieniać parametry terminala, żeby rozpoznać obecną prędkość transmisji? P. S. Kawalek kodu, który miałeś też by się przydał.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 wrz 2017, o 15:43 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 27 lip 2017
Posty: 61
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 0

micky napisał(a):
A jakies screenshoty, zdjęcia? Co to za dziwne znaki? Ale konkretnie, bo dla Ciebie mogą być dziwne a komuś mogą wiele powiedzieć. Próbowałeś zmieniać parametry terminala, żeby rozpoznać obecną prędkość transmisji? P. S. Kawalek kodu, który miałeś też by się przydał.



Okej Zaraz w stawie zdjęcia.

------------------------ [ Dodano po: 22 minutach ]

Kod USART.c
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

To powinno wystarczyć w main.c jest wysyłanie znaków za pomocą tego



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 wrz 2017, o 16:17 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 paź 2013
Posty: 45
Pomógł: 2

Cytuj:
Procek został zaprogramowany pzez MKAVRCALCULAOR na 128khz gdzie w mojej atmedze jest 1MHZ

Musisz teraz spowolnić programator



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 wrz 2017, o 16:22 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 27 lip 2017
Posty: 61
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 0

Espablo napisał(a):
Cytuj:
Procek został zaprogramowany pzez MKAVRCALCULAOR na 128khz gdzie w mojej atmedze jest 1MHZ

Musisz teraz spowolnić programator

Próbowałem na każdej częstotliwości



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 wrz 2017, o 17:42 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25261
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 951

ręce opadają ;)



Autor postu otrzymał pochwałę

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 wrz 2017, o 20:47 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 cze 2016
Posty: 247
Lokalizacja: Rybnik
Pomógł: 13

Zrób generatorek ne555 koło 100 khz, wepnij pod XTAL1 i spróbuj zweryfikować.

_________________
Situs != Situs



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 wrz 2017, o 21:02 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8758
Pomógł: 336

pomijając że ręce opadają .... i 2000 coraz lepszych podpowiedzi ....
zwłaszcza situsiowych ... :)

jest jeszcze jedna ... atmega jest na tyle tania że weź ją wywal i kup nowych kilka ...
:P

_________________
╔═════════════════╗
║.: https://forum.sunduino.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 wrz 2017, o 07:56 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 2058
Pomógł: 97

Generatorek to nawet na Attiny10 można zrobić :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 wrz 2017, o 11:11 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2014
Posty: 870
Lokalizacja: Trójmiasto
Pomógł: 164

Cytuj:
To nie działa próbowałem. Procek został zaprogramowany pzez MKAVRCALCULAOR na 128khz gdzie w mojej atmedze jest 1MHZ. A i strona słabo mi działa ta z wyjściem. Takie coś mam, mam programator wysokonapięciowy i równoległy i to nie działa.
Jeśli by to była kwestia źle zaprogramowanych fusebit-ów to zarówno atmegaFusebitDoctor jak i programator równoległy by sobie z tym poradził (przy programowaniu równoległym to programator taktuje programowanego procka więc nie ma znaczenia czy fusami jest ustawiony kwarc, czy zewnętrzy bądź wewnętrzny generator) Tak więc albo źle coś robisz, albo uwaliłeś piny procka odpowidzialne za programowanie lub całego procka bo lecące śmieci po uarcie jeszcze niczego nie dowodzą...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 wrz 2017, o 11:21 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25261
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 951

Po takim opisie gdzie nie ma nawet schematu jak autor to podłącza, nie ma fotek jak to zrobił w praktyce - to i tak podziwiam kolegów, że chce się wam zgadywać, i domyślać się ;) to robota bardziej dla dobrej wróżki .... Przy takich problemach to trzeba zacząć od podstaw czyli od połączeń, zasilania itp a nie od razu krzyczeć że zablokowałem procka ;)


Autor postu otrzymał pochwałę

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 lis 2017, o 21:31 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 27 lip 2017
Posty: 61
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 0

Udało się mi odblokować, temat do zamknięcia jakąś pozamieniałem piny programowe swoim bootloaderem po długim myśleniu czemu każdy zaprogramowany procek przestaje odpowiadać skapnełem się że źle skompilowałem avrdude( z własnego korzystam) i wysyłało do programatora bajty które nie powinny być wysłane. Dziękuje za pomoc która naprowadziła mnie na bład. Zamieniłem kabel miso z mosi oraz reset podpiełem pod XTAL1 i zaczeło działać.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 gru 2017, o 09:58 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 31 lip 2016
Posty: 120
Pomógł: 4

Reset podłączyłeś pod XTAL1 ???
Reset to nie rezonator.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 gru 2017, o 12:29 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 27 lip 2017
Posty: 61
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 0

zorro napisał(a):
Reset podłączyłeś pod XTAL1 ???
Reset to nie rezonator.


Ale wtedy działa



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 gru 2017, o 13:41 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 11 kwi 2014
Posty: 196
Lokalizacja: Sandomierz
Pomógł: 0

Atmega328 jest tak tania, co za problem wymienić ją na nowy egzemplarz ?
Chyba najtańsze i najszybsze rozwiązanie zapewniające rozwiązanie problemu.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 gru 2017, o 14:36 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 paź 2013
Posty: 1730
Lokalizacja: Lipsko
Pomógł: 117

marcin w napisał(a):
Atmega328 jest tak tania, co za problem wymienić ją na nowy egzemplarz ?
Chyba najtańsze i najszybsze rozwiązanie zapewniające rozwiązanie problemu.

Wprost przeciwnie - nie rozwiązanie problemu, a tylko jego odsunięcie w czasie kiedy to pojawi się w najmniej oczekiwanym momencie...

_________________
http://www.sylwekkuna.com



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 gru 2017, o 15:10 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 11 kwi 2014
Posty: 196
Lokalizacja: Sandomierz
Pomógł: 0

Zakładam że po przygodzie kolega 5x sprawdzi konfigurację fusebitów nim kliknie "zapisz".



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 gru 2017, o 22:08 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 27 lip 2017
Posty: 61
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 0

marcin w napisał(a):
Zakładam że po przygodzie kolega 5x sprawdzi konfigurację fusebitów nim kliknie "zapisz".

Teraz to nawet x10 sprawdzę konfiguracje fusebitów a szczególnie będę używać tylko ATB-USBASP bo nowy doszedł. Połączenie też będę sprawdzać

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

SylwekK napisał(a):
marcin w napisał(a):
Atmega328 jest tak tania, co za problem wymienić ją na nowy egzemplarz ?
Chyba najtańsze i najszybsze rozwiązanie zapewniające rozwiązanie problemu.

Wprost przeciwnie - nie rozwiązanie problemu, a tylko jego odsunięcie w czasie kiedy to pojawi się w najmniej oczekiwanym momencie...

No to prawda mam takich kilka atmeg ale wolę rozwiązać problem, nie chcem ich marnować bo robię sobie małego kompa.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO