Witam,
Oto pierwszy projekt, który postanowiłem umieścić w dziale DIY. Nie jest to w zasadzie nic specjalnego. Chodziło mi o zrobienie prostego systemu do rozgrywek. Stworzyłem go głównie w celach edukacyjnych (przećwiczenie komend AT, Delphi, obsługi magic LEDów, klawiatura ADC itd.).
ZAŁOŻENIA: -System składający się z urządzenia (ATmega32) i aplikacji na PC (napisanej w Delphi) -Praca na akumulatorku (DIGI-LION 2) -Wyświetlacz LCD 2x16 (sterowanie z aplikacji) -Głośnik piezoelektryczny -Klawiatura ADC -2 podświetlane przyciski do gier arkadowych (Na aliexpress można znaleźdź za 2$ wpisując "Arcade push button" ) -Animacje na ringu Magic LED -Komunikacja bluetooth (RS232) z obsługą komend AT (wg. greenbooka) -Tryby gry: a)FAST MODE (kto pierwszy wciśnie - trochę jak przycisk w familiadzie ) b)EASY MODE (pytania typu: PRAWDA/FAŁSZ, ABCD, ODPOWIEDŹ NUMERYCZNA np. data roczna) -Ustawienia: a)COM port b)Ustawienie podświetlenia LCD (Włącz/Wyłącz)
SCHEMAT ORAZ PCB:
ZDJĘCIA:
Z zewnątrz:
W środku:
KOD: Kod źródłowy (poza bibliotekami Mirka oczywiście) mogę udostępnić, ale na tą chwilę wyłącznie na PW (w tym momencie jest on w bardzo "prowizorycznej wersji", więc w poście udostępnię go dopiero po optymalizacji i doprowadzeniu go do porządku )
DZIAŁANIE: Poniżej wstawiam filmik prezentujący niektóre funkcje urządzenia:
No aż MIŁO popatrzeć, poczytać ... eeeeeh jak fajnie robić sobie takie projekty ! Gratulacje że udało się zrobić od A do Z. I to jeszcze jaka fajna obudowa!
Nie bądź taki skromny Michale. Samo się nie napisało i samo się nie zrobiło. Każdy kto coś dłubie to wie że przy projekcikach trzeba się nieraz nieźle nagłówkować i poświęcić sporo czasu. Projekcik superancki. Gratuluję !!
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość