czarekgr napisał(a):
Ja bym sprawdził, czy te 5 V jest wystarczające do zasilania tego wzmacniacza
Oczywiście, że sprawdziłem - w nocie katalogowej: "Single Supply: 3 V to 32 V, Dual Supplies: ±1.5 V to ±16 V"
czarekgr napisał(a):
Po drugie mikrofon 2 końcówkowy ma raczej dużą impedancję wewnętrzną, a tu jest obciążony
rezystancją 1 kohm (równolegle R3 i R4). Lepszy pod tym względem byłby wzmacniacz nieodwracający.
Z tego co mi wiadomo wzmacniacze operacyjne mają impedancję wejściową rzędu MΩ - niestety nie widzę w nocie katalogowej tego parametru, natomiast w nocie aplikacyjnej producenta podana jest typowa impedancja rzędu 100MΩ, w pętli sprzężenia także znajduje się rezystor rzędu MΩ. Na tej podstawie wnioskuję, że obciążenie jednak nie jest tak małe jak 1kΩ.
czarekgr napisał(a):
A zerknąłem na ten link, mikrofon ma napięcie zasilania 4,5 V, tu będziesz miał za małe, jeśli to zasilasz z 5V.
Nie wiem, jak ustalić kiedy napięcie zasilania jest wystarczające. Natomiast 4,5V to standardowe zasilanie tego mikrofonu. Dla 3V ma mniej niż 3dB spadek czułości. Z tego co mi wiadomo na elektretowym mikrofonie spadek napięcia nie powinien być mniejszy niż 1V, a nawet 2V, ale przy wyższych spokojnie powinien działać (maksymalne napięcie ~10V) - jeżeli mamy po 2kΩ impedancji R3 i mikrofonu, to spadek napięcia powinien wynieść 2.5V przy zasilaniu 5V i założeniu, że mikrofon w tym wypadku to zwykły rezystor (nie wiem czy to jest dobre założenie).
Jarecki napisał(a):
Ale zawsze można coś podglądnąć i zrobić podobnie, poeksperymentować...
Ja rozumiem, że można coś podpatrzeć i to co napisałem nie znaczy, że tego nie zrobiłem - w końcu podejrzałem jak się podłącza mikrofon elektretowy i podłączyłem gotowy wzmacniacz operacyjny. Czyli i tak wykorzystuję pewnego rodzaju gotowce, po prostu chodzi o to, żeby zejść poziom niżej i zamiast budować urządzenia z gotowych modułów, które nie wiem jak działają wewnątrz, budować moduły z elementów dyskretnych i jakichś prostych układów. Często takie moduły mają cyfrowe wyjście i można podpiąć mikrokontroler i śmiga, ale jestem programistą i chciałbym dobrze poznać hardware zamiast po prostu go wykorzystywać. Czy wszędzie musi być mikrokontroler(bo tak najłatwiej)? Pomimo manipulowania rezystorami wzmocnieniem i też rezystancją na wejściu mikrofonu (eksperymentowanie) nie uzyskałem zamierzonego efektu, pomimo prostoty układu.
Z punktu widzenia osoby, która nie wie wielu rzeczy, gotowce, nawet jeśli zawierają jakiś opis, to jest on niewystarczający. W podanym przykładzie opis wspomina tylko wykorzystanie wzmacniacza operacyjnego i to, że można regulować czułością za pomocą potencjometru. W części układu odpowiadającej za wykrywanie dźwięku rozpoznaję filtr RC zasilania, zasilenie mikrofonu i to że wykorzystano wzmacniacze operacyjne. Niestety nie rozpoznaję już wzorca typu "wzmacniacz odwracający", nieodwracający itp. W tamtym układzie R2, R3, C2, C3 oraz R6, R7, C5, C6 i R10 sprawiają, że nie wiem co się dzieje. Nie jest to jednak wytłumaczone. U2A przypomina wzmacniacz nieodwracający, a U2B komparator, ale poprzednio wymienione elementy mogę znacząco modyfikować zachowanie. Schematy "ideowe" (bo tak są zwykle nazywane) nie przedstawiają idei, przedstawiają gotowy układ do zmontowania. Nie widać w nich jawnie granic pomiędzy "logicznymi" elementami idei. Na przykład po przejściu z prawdziwego schematu ideowego bramka not może zostać zrobiona jako nand, bo mam akurat wolną bramkę gdzieś indziej w układzie. Inny przykład - na schemacie ideowym jedno napięcia odniesienia może stać się dwoma dzielnikami napięcia. Granice znikają pomiędzy takimi odrębnymi(lub wspólnymi) elementami, gdy ktoś przedstawi "schemat ideowy". Właśnie dlatego nie lubię gotowców. Kolejna sprawa to wartości elementów - też nie wiadomo skąd się biorą. Wszystko to sprowadza się do kopiowania schematów bez jakiegokolwiek zrozumienia, oprócz tego, że na wejściu jest A, a na wyjściu B.
Jarecki napisał(a):
Niemniej polecam przeczytać
http://wydawnictwo.btc.pl/index.php?uke ... ductID=316 - sporo się wyjaśni
![Szczęśliwy :)](https://forum.atnel.pl/images/smilies/icon_e_smile.gif)
Wygląda na ciekawą, postaram się w najbliższym czasie zapoznać.