Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 20 mar 2026, o 17:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 31 lip 2017, o 09:38 
Użytkownik

Witam. Projektują sobie właśnie układ w którym chcę wykorzystać przetwornik ADC, dokładnie ISL26134. Zastanawiam się jak dobrać wartości elementów do filtru na wejściu tego przetwornika. Przetwornik mam ustawiony na 10SPS, i jak to teraz mam powiązać z wyborem częstotliwości odcięcia filtrów ? W nocie poniżej jest wszystko ładnie pokazane, problem w tym że nie wiem dla jakich częstotliwości mam obliczyć ten filtr żeby działało to poprawnie i dawało efekt :) Jeśli ktoś byłby wstanie doradzić byłbym wdzięczny :)

http://www.analog.com/media/en/training ... MT-070.pdf

Nota ISL: http://www.intersil.com/content/dam/Int ... 132-34.pdf

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 31 lip 2017, o 10:17 
Użytkownik

Nie piszesz najważniejszego, jakiego rodzaju sygnały chcesz przetwarzać? Przecież to właśnie determinuje reżim pracy filtrów na wejściu przetwornika..

PostNapisane: 31 lip 2017, o 11:11 
Użytkownik

sygnał z czujnika tensometrycznego

PostNapisane: 31 lip 2017, o 11:21 
Użytkownik

Ok :) no to kolega się obficie wypowiedział... W nocie tegoż czujnika nie napisali nic na temat dopasowań sygnałowych? żadnych informacji na temat impedancji, zakresów czy innych przydatnych danych?

PostNapisane: 31 lip 2017, o 12:50 
Użytkownik

No nie była to obfita wypowiedź rzeczywiście :D Ale ciężko mi konkretnie napisać. mam do testów taki czujnik: https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... aKfnLR4J0g

Oprócz rezystancji wejściowej i wyjściowej czyli standard 350 Ohm to wielu to niema moim zdaniem co by pomogło w tym akurat przypadku ... chyba że się mylę ?

PostNapisane: 31 lip 2017, o 13:44 
Użytkownik

Czyli nie należy się spodziewać jakiś szybkozmiennych przebiegów na wejściu przetwornika, ot zwykła wolnozmienna rezystancja o wartości zależnej od przyłożonego do czujnika ciężaru. :) Ja bym użył w tym wypadku układu mostka pomiarowego.. W nocie katalogowej przetwornika, na stronie nr 19 jest zamieszczony fajny przykład użycia mostka (obrazek 38). Dobry sprawdzony i praktyczny sposób.

PostNapisane: 31 lip 2017, o 14:10 
Użytkownik

No przecież to jest mostek pomiarowy właśnie :D No i Jeśli to już ustaliliśmy to co z doborem tego filtru ... Ustawione jest 10SPS czy mamy 10 pomiarów na sekundę. W nocie ISL26134 dużo piszą o zewnętrznym kwarcu ale jaki jest ten wewnętrzny oscylator to ja nie mogę się doczytać. A więc jaka jest częstotliwość próbkowania 10Hz ? Bo to chyba też determinuje właśnie na jaką częstotliwość dobrać ten filtr ...

PostNapisane: 31 lip 2017, o 16:48 
Użytkownik

Wybacz ale nie rozumiem o jaki filtr Tobie chodzi... napisałeś "Zastanawiam się jak dobrać wartości elementów do filtru na wejściu tego przetwornika" Masz w nocie fajny przykład mostka pomiarowego w który po prostu wpinasz swój czujnik, kalibrujesz całość i już.
Jeżeli chodzi o samplowanie to widać wyraźnie że przy zegarze wewnętrznym (jaki by on nie był) masz do wyboru dwa poziomy próbkowania 10 i 80 sampli na sekundę. Determinowane jest to stanem na pinie przetwornika. Jeżeli myślisz o jakimś "innym filtrze" to ja nie rozumiem jaki filtr masz na myśli.

PostNapisane: 1 sie 2017, o 07:29 
Użytkownik

No przecież podałem w pierwszym poście link :) Chodzi o filtr EMI/RFI między mostkiem tensometrycznym a wejściem ADC. I dobór wartości elementów takiego filtru ...

PostNapisane: 1 sie 2017, o 10:33 
Użytkownik

Ok. W Twoim przypadku, układ pomiarowy w którym występują tylko wolno zmienne napięcia wynikające z pomiarów tensometrem, nie sądzę aby było konieczne stosowanie filtrów na wejściu przetwornika.
Jednak jeżeli przewidujesz wykorzystanie dużego wzmocnienia na wejściu ADC i że układ będzie narażony na występowanie emi czy też rfi to możesz zastosować filtr dolnoprzepustowy RC.
Ponieważ stosujesz metodę pomiaru różnicowego, filtr musi być symetryczny co oznacza że komponenty do jego wykonania muszą być dużej dokładności. Nie dla tego że ważna jest częstotliwość odcięcia (bo ta jest generalnie zależna od przewidywanych przez Ciebie zakłóceń) ale raczej dla tego żeby zachować symetrię (chociaż i to można skorygować za pomocą mostka który będziesz musiał i tak zbalansować).

Obrazek

Na rysunku masz schemat dwóch identycznych gałęzi filtru dolnoprzepustowego.
Wzór na częstotliwość odcięcia również na rysunku. Wartości F - Hz, C - Farad, R - Ohm

Może to Ci pomoże, chociaż moim skromnym zdaniem wcale nie potrzebujesz tych filtrów w Twoim przypadku.
Zwróć uwagę żeby nie stosować filtrów odcinających zbyt nisko, bo to wymaga stosowania kondensatorów o sporych pojemnościach. Takie filtr na bardzo niskie częstotliwości będzie już całkował i pomiar przestanie być miarodajny. Twój ADC ma już wbudowane mechanizmy eliminowania wpływu częstotliwości 50Hz i 60Hz więc nie musisz się zbytnio martwić zakłóceniami z dolnych rejestrów częstotliwości :)

Strefa czasowa: UTC + 1